maanantai 11. huhtikuuta 2016

"Lahko / Sekten" - ex Libris...


"Lahko", Michael Katz Krefeld, Like Kustannus Oy, 2016, 346 s., suomentanut Päivi Kivelä.


"Michael Katz Krefeld (s. 1966) on tanskalainen rikoskirjailja ja tv-käsikirjoittaja. Hänen teoksensa on palkittu muun muassa maansa parhaana rikoskirjana. Krefeldiltä on aiemmin suomennettu Ravn-sarjan kaksi aikaisempaa osaa, Langenneet ja Kadonneet.
Sarjan käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan." (Lievelehti)

"Bisnesmies Ferdinand Mesmer on saavuttanut paljon, mutta jotain puuttuu: yhteys kymmenen vuotta sitten kadonneeseen poikaan. Uskonnollisen lahkon johtajalla Jakob Mesmerillä on salattu olinpaikka ja pirullinen suunnitelma. Kun rikosetsivä Ravn ryhtyy viestinviejäksi isän ja pojan välille, alkaa sekä bisnesmaailman että uskonlahkon julkisivun alta paljastua vuosikausia vaiettuja, helvetillisä salaisuuksia." (Takakansi)

Langenneet  ei tosin saanut minua polvilleen tekstin edessä lankeamaan, muttei myöskään ollut este tähän kolmanteen osaan tarttumiselle. Puikoissa jatkaa edelleen Ravn kera sympaattisen, kekseille person englanninbulldoggi Møffen veneellään Biancalla asustellen ystävinään laiturinaapurinsa, Informationin taloustoimittaja Eduardo  sekä kanelipullapalkalla tietoja esiinkaivava, antikvariaatin pitäjä Veronica, jolta myös heltiää lainaksi Volvo nimeltä Wilma. Ravnin rahapulan helpottajana eli toimeksiantojen välittäjänä huseeraa asianajaja Lohman.


Pahuuden kasvoja kantaa jengeineen gangsteri Andrei Kaminski, jolla lienee edesauttavat näppinsä pelissä myös Ravnin Eva-vaimon muutama vuosi sitten tapahtuneessa, selvittämättömäksi jääneessä ja väkivaltaisessa valtakunnan vaihdossa. Ja sitten tuo isä - poika asetelma, se tavallinen tarina, Ferdinandin ja Jakobin toisistaan vieraantumisesta ja totaalisesta irtiotosta.
Poika on suorittanut hurjan loikan henkilöstöpsykologiasta helluntailaisiin ja toimii
"Jumalan Valitut"-liikkeen johtohahmona. Liike ajautuu voimakkaasti eksorkismin, manauksen puolelle karkottaen riivaajia / pahoja henkiä kyseenalaisin keinoin.  Isän syyt löytää poikansa eivät ole suinkaan täysin pyyteettömät, vaan niihin kytkeytyy kompastuskivenä Mesmer Resourcesin, jonka osakkaana ja Mesmogramminpatentin osahaltijana poika on, vireillä oleva fuusiohanke. Tassunjälkeä siis uupuu....

Yhden helluntaiseurakunnan saarnamiehiä ja ei niin maallisista momenteista vapaata tai irrallaan olevaa toimintaa, on ollut varhaisvuosina tilaisuus sivusta seurata ja uskokaa pois: materiaalia ja ainesta hyvinkin yhteen jos toiseenkin stooriin olisi ammennettavissa...
Lahkossa on komia keko aineksia  kasassa tähän salaattiin,  joka ei ihme kyllä - sillisalaattimaiseksi sotkuksi keikahda eikä reunojen yli tursua,  vaan kirjailija osaa lukea reimarit ja välttää aiemmat ylilyönnin karikot. Uskonlahkojen tiimoilta on - ja ihan aiheesta -  tekstiä tuotettu paljonkin, mutta nämä Getsemane-leirissään herkkusieniä, Agaricus bisporus, viljelevät valitut puolustavat paikkaansa. Krefeld onnistuu eri elementtien yhteennivomisessaan ja kerronnassan Langenneita napakammin ja sutjakammin, jolloin dekkarista tulee miellyttävälukuinen eikä se äidy hajoamaan kaledoskooppimaisiksi pirstaleiksi. Lahko toimisi epäilyksettä mainiosti myös tv-versiona.

- Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitää pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi." Psalmien kirja. Tällä teemalla vaeltavat Krefeldin Jumalan Valitut. Eipähän tuohon muuta, kuin jotta jokainen autuaaksi uskollaan, ja hyvä niin....

Myös Annika on käynyt tutustumassa lahkon saloihin.

"Unchain my heart":

2 kommenttia:

  1. Lahkot on toistuva teema dekkareissa, enkä ihmettele miksi. Osa onnistuu paremmin osa huonommin. Tämä voisi olla mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  2. Pitää paikkansa niissä kun riittää mystisyyden siivellä ainesosasia poimittaviksi. Salaperäisyys ja tuntematon kiehtovat ihmismieltä. Kommentistasi kiitos ja aurinkoista viikonjatketta:)

    VastaaPoista