sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

30th April Jazz Festival: Parisien & Peirani - Elena Mindru Third Stream Project...
"Third StreamProject on Helsinkiin asettuneen romanialaislähtöisen laulaja Elena Mindrun uusin yhtye, jonka soitossa yhdistyvät hurmaavalla viulisti Maija Linkolan jousikvartetin myötä vahvistuneet klassisen musiikin elementit sekä jazzin perinteet. Uusi kokoonpano julkaisee debyyttialbuminsa April Jazzeilla.


Elena Mindrun lauluääneen on ehtinyt ihastua moni kotimaisen jazzin uusia tuulia seuraava.
Elena sijoittui vuonna 2012 toiseksi ja voitti yleisöpalkinnon Montreux Jazz Festivaalin yhteydessä järjestetyssä ”Shure Jazz Voice Competition” -laulukilpailussa.
Pari vuotta myöhemmin Elena & The Rom Ensemble valittiin Suomen edustajaksi pohjoismaiseen Young Nordic Jazz Comets -kilpailuun. Elena Mindru (laulu), Sampo Kasurinen (alttosaksofoni, bassoklarinetti), Tuomas J. Turunen (piano), Eero Seppä (kontrabasso), Anssi Tirkkonen (rummut), Maija Linkola (viulu), Laura Airola (viulu), Atte Kilpeläinen (alttoviulu), Samuli Peltonen (sello)" (Sellosali)

Yhtyeen nyt julkaistu levy kantaa nimeä "Quartphonic" ja se sisältää sekä jazz- että klassisen musiikin elementtejä = third stream. Tämä oli minulle uusi päänavaus ja kurkistus modernimpaan jazziin, joka - pakko myöntää - avoimesta mielestä ja putsatuista korvista huolimatta jäi edelleen vieraaksi ja levottoman oloiseksi. Mutta ehdottoman kaunista kuultavaa oli Turusen sormien kiito pianon koskettimilla ja Mindrun laaja ääniala etenkin hennoimmissa osuuksissa. Viulujen mukanaolo loi viehkoa jännitettä ja vimmaa kokonaisuuteen. Mindrun saattoi hyvin kuvitella vangitsevan yleisönsä myös hämyisissä, pienimuotoisemmissa klubitunnelmissa..."Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva ranskalaisduo Parisien & Peirani on valloittanut viime aikoina festivaalien ja konserttisalien lavoja ympäri maailmaa huumaten yleisön energiallaan ja luovuudellaan. Molemmat on palkittu Ranskassa musiikkialan arvostetuimmassa gaalassa
(Victoires du Jazz) vuoden artistina ja vuonna 2015 duo palkittiin myös parhaana yhtyeenä Saksan vastaavassa gaalassa (ECHO Jazz Awards). Emile Parisien (saksofoni) & Vincent Peirani (harmonikka)" (Sellosali)


Duon keskinäinen kemia oli saumattoman yhteistyön riemuvoitto meille kuuntelijoille.
Monenlaista kurtunkurittajaa, vaan ei tämän luokan taituria...  Välillä pelotti, että Parisien huippkohdissa puhaltaessaan saa itsensä umpisolmuun varpaillaan kurotellessaan ja viskeskellessään jalkojaan sinne tänne, ja että Peirani paljaita jalkateriään heilutellessaan ja kipristellessään keikahtaa selälleen pallilta. Vaan ei, ja duo piti lavan hallussaan ml. kaksi encorea antaen kuulijoilleen tiiviin ja energisen näytön taituruudestaan ja ilmaisuvoimastaan. Tämä moni-ilmeisyys kaikessa heittäytymisessään riemastutti.

Yhdellä istumalla tupla-annos April Jazzia, uusia tuulia eikä tänään tarvitse musiikkia kuunnella,
kun päässä raikaa, joten

huh-huh & hiphurraa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti