tiistai 21. helmikuuta 2012

Käärmeentappajaiset...

Klo9.17 / 15,2 / 67% / sinistä taivasta ja eilen jopa sadekuuroja.

"Matar la Culebra":a ihmettelmessä männä ehtoolla. Tämä pitkä perinne, joka Puertossa on muutaman viime vuoden ajan ollut liitettynä karnevaaleihin, on afro - kuubalainen alkujaan ja tullut sieltä takaisin palaavien emigranttien mukana saarille. Orjapukuihin, peltotyöläisasuihin pukeutuneet, leveälierisin, kirkaanpunaisella  neilikankukalla somistetuin olkihatuin varustetut aikuis- ja lapsikulkueet, kasvot, käsivarret ja sääret mustattuina vaelsivat laulaen, hiukka soitellenkin ja rytmikkäästi askeltaen keskustassa. Aina välillä etumies, työnjohtaja paukatti ruoskaansa komentaen:"Mata la culebra!" tappakaa käärme, joka myös symbolisoi pahaa ja paholaista.

Istuimme porvarillisesti paikalle kyhätyssä katsomossa, kun lapsiryhmä nousi esiintymislavalle. Pääosassa olivat ruoskaansa heiluttava mustapartainen pojannaskali ja tytöntyllerö  puinen käärme kaulassaan. Vuorolailuin käytiin debattia surma-asiasta pojan "karjaistaessa" ruoskaansa sivaltaen aina saman mata la culebran ja tyttösen selkeästi vastaaninttäen. Loppuviimeksi kaiketi tautologiaan  kyllääntyneenä typsykkä viskasi matelijan maahan hepun eteen, tempaisi pitkän puisen miekan vyöltään ja huis-hais itse sivalsi käärmepolon kahtia. Loppu hyvin - kaikki hyvin!

Tämä on sikälis erikoista, että käärme kun  ei lainkaan kuulu saaren /saarten eläinlajikkeisiin elikkä ollaan  totaalisen käärmevapaalla alueella. Liekö manaus kuitenkin ajan myötä tehokkaasti tepsinyt, jää arvailtavaksi.

Juhlimisesta kuvittelimme jotain pientä tähän ikään  tietävämme, mutta noviiseja olemme ja noviiseksi jäämme: jälleen Grand Ball 22.30 - 05.00, tico - tico, aamuleipomoreissulla Vaari kunnon moralistina kuitenkin  - kertomansa mukaan - määrätietoisesti purjehti auki olevan ja muutamia sinnikkäitä hilpeähköjä   asiakkaita omaavan  vodkaa & cervezaa tarjoilevan baarikiskan ohi, siinä poikkeamatta....

Uskoopi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti