tiistai 1. maaliskuuta 2022

Camilla Grebe & Åsa Träff: "Levoton mieli/Någon sorts frid" - ex Libris...

"Levoton mieli", Camilla Grebe, Åsa Träff, Gummerus Kustannus Oy, 2022,
 368 s., suomentanut Markus Myllyoja.
 
"Kirjailijana tunnettu Camilla Grebe ja hänen sisarensa Åsa Träff aloittivat kirjailijauransa yhdessä esikoisromaanillaan Levoton mieli.  
Psykologi Siri Bergmanista kertova sarja nousi nopeasti lukijoiden suosioon ja on ollut kahdesti ehdolla Ruotsin vuoden parhaaksi rikosromaaniksi. Camilla Grebe kirjoittaa seuraavaa romaaniaan Portugalissa ja Åsa Träff työskentelee psykologinvastaanotollaan Tukholmassa. (Lievelehti)

 

                                                        ©Lars Trangius
 
"Psykologi Siri Bergman pelkää kuollakseen pimeää. Todellisuudessa hänen kannattaisi pelätä jotain ihan muuta. Siri menetti miehensä vuosi sitten sukellusonnettomuudessa. Sen jälkeen kaunis merenrantatalo on tuntunut painostavan hiljaiselta, ja  pimeänpelkoa on lievittänyt ainoastaan viini.
Sirin aiemmin vankkumaton usko omaan ammattitaitoon alkaa rakoilla, kun yksi  hänen potilaistaan  tappaa itsensä. Jokin tapauksessa ei kuitenkaan käy järkeen, ja lopulta poliisikin uskoo, että kyse on kylmäverisestä murhasta. 
Sysipimeässä yössä murhaaja odottaa oikeaa hetkeä. 
Keneen Siri voi luottaa, kun koko elämä tuntuu hajoavan sirpaleiksi?" (Takakansi) 
 


 
Greben aiemmin luettuja teoksia: Omskin kauppias yhdessä
Paul Leander-Engströmin kanssa kirjoitettu (2015) ja nyt varsin aktuelli aihepiiriltään sekä Lemmikki (2018). Omskin kauppias on kiitetyn Moskova Noir -trilogian hurjaa vauhtia etenevä, itsenäinen jatko-osa. Se on ajankohtainen, vaikeitakin kysymyksiä esittävä hyytävä trilleri, joka sijoittuu tämän päivän Venäjälle ja Ruotsiin.Grebe on osoittautunut vakuuttavaksi dekkaristiksi, joten:

Siri, joka harjoittaa kognitiivista käyttäytymisterapiaa:   -  Sammutan videokameran ja vajoan takaisin tuoliin. Voimani ovat huvenneet kuten aina tavattuani Saran. 
Se ei johdu vain hänen kertomistaan raskaista asioista, vaan myös siitä, että joudun olemana koko ajan varuillani: Saran terapeuttina toimiminen on nuorallatanssia. 
 
Sara, " mielenterveysveteraani":   -Pian diagnoosin jälkeen häntä hoidettiin psykiatrisella klinikalla koska hänen epäiltiin kärsivän päihdeperäisestä psykoosinkaltaisesta tilasta. Sara itse kutsui klinikkaa "Helvetiksi". Ilmeisesti sinne joutuminen sai hänet käytännössä luopumaan toivosta elää normaalia elämää, "Svensson-elämää, niin kuin hän itse sanoo.
 
Siri & kollega Aina:  Pitkä ja vaalea Aina. Muodokas. Iloinen. Jatkuvasti kuin nauruun purskahtamassa. Minä. Lyhyt ja tumma. Laiha. Poikatyttö. Vakava. 
Mutta ei todellisuus tietenkään muistuta stereotyyppejä, kun pintaa raaputtaa. Aina on terapeuttina satumaisentaitava ja täydellisen vakuuttava.
Säteilevän hymyn ja vaaleiden hiusten taakse kätkeytyy terävä äly. 
Hänet aliarvioidaan usein, mutta jos kerran on yrittänyt petosta Ainan akateemisessa keskustelussa, ei mieluusti kokeilee uudelleen.
 
Kirjailijakaksikko eittämättä osaa asiansa. Tämänhetkinen tilanne ja omakin levoton mieli eivät sen sijaan olleet paras mahdollinen lähtökohta innostua 
- niin psykologia kaikkinensa kuin kiinnostuksen kohteisiin kuuluukin  - ihmismielen syvimpien syövereiden tonkimisesta ja analysoinnista.
 
Toisaalta Greben sujuva kynänkäyttö ja letkeästi etenevä juonenkuljetus sekä eloisa persoonain luonti puolsivat lukemista ja sen edistymistä. Tämä onkin oiva teos psykologisten jännäreiden ystäville. Ihmisen mieli, korvien välimme, on aikamoinen runsaudensarvi aikaansaannoksineen, - kaikeksi onneksi myös hyvässä...

Älä pelkää pimeyttä,
valo syttyy silloin.
Ei tähtiäkään nähdä
kuin pimeässä illoin.

Myös musta silmäterä
on iiriksessä sulla,
vain pimeyden kautta
voi valo esiin tulla.

Älä pelkää pimeyttä,
se on valon ehto.
Älä pelkää pimeyttä,
se on valon kehto.
(Erik Blomberg, suom. Kirsi Kunnas)

 Tähtiä toiveikkaana  tähyääpi:

8 kommenttia:

 1. Olen varannut tämän kirjastosta, olen jonossa sijalla 120. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jokke, toivottavasti tykästyt tähän kiinnostavaan syväluotaukseen!

  Kirjastoissa on todella paljon varauksia päällä ja kirjat liikkuvat hitaasti eikä lainassa olevia juurikaan onnistu uusimaan, mutta se, mikä tässä asiassa ei ole takanapäin on edessäpäin.

  VastaaPoista
 3. Psykologinen trilleri on minun juttuni, joten pistän tämän trillerin varaukseen. Voi kestää jonkin aikaa, mutta ei haittaa. Lukeminen on nyt hidastunut tämän tuho- ja pelkoajan vuoksi. Ajatukset eivät pysy millään kasassa.
  Jaksamista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan: Kun on jotain mukavaa mitä odottaa;)

   Pitää tismalleen paikkansa, mitä toteat lukemisesta ja yleensä olosta, ajatukset sinkoilevat aina uusien uutisten myötä spekuloimaan, mutta myötätunnon ja kannustuksen kohteesta ei ole mitään epäselvyyttä!

   Kommentistasi kiitos ja voimia myös Sinulle, kyllä me tytöt menemme tämänkin ajan sillan ylitse suvantopuolta kohden, vaikka menneet yli kaksi vuotta ovatkin olleet kohtuuttoman rasittavia ja koettelevia henkisesti. Kevään valo ja virkoava luonto antavat myös voimia.

   Poista
 4. Minullakin lukeminen on nyt ollut vähän sellaista hetkittäistä. En tiedä, johtuuko suoraan Ukrainasta vai muusta. Mutta on kyllä useampikin teos luvun alla.
  Grebeä en ole koskaan lukenut. Ehkä voisi joskus koettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki, taitaapa yleistä lukemisen ja keskittymiskyvyn sakkaamista ollut ilmassa! Mutta siitä ei toivottavasti ole kuin yksi suunta...

   Grebe on omanlaisensa dekkaristi- hyvä sellainen - joten ehkäpä jossain kohtaa tienne risteävät:)

   Poista
 5. Minäkin pidän psykologisesta jännityksestä, ja tämä kuulostaa todella kiinnostavalta. Siis kiitos hyvästä lukuvinkistä! En ole lukenut Grebeä aikaisemmin, mutta tämän kauttahan voisi aloittaa. Täällä maalla kirjaston jonot eivät aina ole ihan mahdottoman pitkiä, joten pitääpä laittaa varaukseen.

  Minulla eteni nyt sodan alettua yksi romaani niin hitaasti, että lopulta kyllästyin ja jätin sen kesken. Nyt ei ihan kaikkeen jaksa keskittyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Grebe & Träff on oiva kaksikko psykologisen jännitteen luomisessa, joten mukava kuulla aikanaan kuinka kemianne toimivat;)

   Omalla yöpöydällä on nykyisin kaksi pinoa, joista toiseen päätyvät aloitetut ja uuden mahdollisuuden lukuvireen elvyttyä ansaitsevat ja toiseen varmat tapaukset. Kaikeksi onneksi nykyisin myös ei-kiinnostavat - menevät suoraan kesken jätettyinä palautuspinoon;) Jotakin on tullut opittua: kaikkea ei voi eikä tarvitse lukea loppuun asti.

   Poista