"Ja siihen liittyy tarina", Jeffrey Archer, SAGA Egmont, 2022, 246 s., suomentanut Britt-Marie Norrgård.
Jeffrey Archer (s.1940) on englantilainen kirjailija ja poliitikko. Hänet tunnetaan erityisesti "Clinton-kronikka" - kirjasarjasta, johon kuuluu seitsemän osaa.
Archer on julkaissut kymmenittäin romaaneja sekä novellikokelmia. Hän julkaisi esikoisteoksensa "Miljoonan dollarin petos" vuonna 1976." (Takakansi)
©Broosk Saib
"Kun vanha herra saa onnittelut itse kuningattarelta satavuotispäivänään,
hän otaksuu vaimon saavan samanlaisen onnittelun kolmen vuoden päästä. Vaimon syntymäpäivänä hän yllättyy kuitenkin toden teolla...
Mitä tapahtuu, kun sokea mies ihastuu kahvilassa vieressään istuvaan naiseen? Mies luottaa kuuloaistiinsa, mutta jääkö hänellä jotakin olennaista huomaamatta?
Italiassa matkustava nuori mies yrittää etsiä epätoivoisesti vapaata hotellihuonetta. Kun hän kohtaa eräässä hotellissa kauniin vastaanottovirkailijan, hänen päämääränsä unohtuu. Mies ei kuitenkaan arvaa, että tämä nainen kertoo missä kaappi seisoo." (Takakansi)
Tässäpä meillä viisitoista eriaiheista, kutkuttavaa novellia, joista * Merkityt perustuvat tositapahtumiin kirjailijan matkoilta pitkin maailmaa:
1. Umpirakastunut sinuun* 2. Kuningattaren syntymäpäiväsäihke*
3. Korkeat korot* 4. Sokkotreffit 5. Pankkiirin testamentti* 6. Huiputus*
7. Jään henkiin* 8. Silmää taiteelle 9. Ainoastaan jäsenille*
10. Epädiplomaattinen diplomaatti* 11. Irlantilainen onnenpekka*
12. Poliittisesti korrekti 13. Parempi tuntea vihollisensa
14. Majatalossa ei ollut tilaa 15. Kastiton*
Lukiessa selviää mm. kuinka purukumi ja kultainen timantti liittyvät toisiinsa ja millainen on vahinkotarkastaja Alan Penfoldin ensimmäinen tapaus, jota hän ei koskaan unohtaisi? Entäpä millaisin sitein tuhopoltto ja Manolo Blahnikin & Roger Vivierin popot kietoutuvat samaan tarinaan sekä kuinka sujuvat kirjaimelliset sokkotreffit?? Entäpä mikä yhteys on "happy ending" - hieronnalla ja tulevien eläkepävien laadun takaamisella ja mikä mahtaa olla Faberge-munan tarina à la Gloria Gaynor...
Tämä lyhyiden, harmittomien ja veijarimaisten erilaisten tarinoiden kooste sattumuksista osin elävässä elämässä Jeffrey Archerin näppärällä, veijarimaisella ja hyväntuulisella otteella sanoiksi puetteuna oli mitä parhainta "terapiaa" ja ajatusten toisaalle kääntöä arjesta juuri nyt, kun kevätaurinkokin tekee reippaasti oman osansa hyvinvointimme eteen. Archerin seurassaan oli vaivatonta viihtyä!
- Usein ei ole kyse siitä mitä näet, vaan siitä, mitä et näe...
Ilahtuneena& hyvillä mielin:
Tästähän voisikin aloittaa Archeriin tutustumisen! Kronikka kuulostaa tähän palaan turhan työläältä.
VastaaPoistaKiitos Anki! Mainio idea, sillä nämä novellit ovat lyhytlukuisia ja monipuolisia sekä Archer tarjoaa niissä vekkulin ja nokkelan kattauksen, jossa on, mistä valita ja joka maistui makoisalta:)
PoistaKuulostaapa varsin kiinnostavalta novellikirjalta. Pistän ylös ja tutustun tarkemmin.
VastaaPoistaKiitos Mai! Tälle koosteelle kannattaa antaa mahdollisuus, ja siitä voipi valita novellin kerrallaan eli sopii siis tähän vähän heikomman keskittymiskyvyn ja lukuvireen vaihtelun aikaankin.
PoistaAurinkoista allkanutta viikkoa Sinulle:)
Minustakin tämä kuulostaa kiinnostavalta, varsinkin kun vielä osa novelleista perustuu tositapahtumiin. Aivan liian vähän tulee luettua novelleja, joten voisin pitkästä aikaa lukea niitäkin. Luin juuri Aleksandrs Caksin runokirjan, jonka lopussa oli myös kaksi hänen ihastuttavaa novelliaan, ja tuli tunne, että tätä pitää saada lisää.
VastaaPoistaNovelleilla, joita tosiaan tulee vähemmän luettua, miksi - syytä en tiedä - olisi enemmänkin käyttöä nyt, kun lukuvire heilahtelee. Novellit ovat sikälikin suotuisia, että niistä voi poimia yhden kerrallaan sopivin aihepiirein.
PoistaHyvä avaus oli Sinulla tuosta Caksin runokirjasta, itse olen toistaiseksi lukenut vain sen Heli-Laaksosen mainion version Caksin runojen rinnalla;)
Kommentistasi kiitos ja aurinkoista loppuviikkoa Sinulle!