perjantai 4. maaliskuuta 2022

Jørn Lier Horst: "Avaintodistaja/Nøkkelvitnet" - ex Libris...

"Avaintodistaja",  Jørn Lier Horst, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 255 s., suomentanut Päivi Kivelä.

"Jørn Lier Horst  (s. 1970) on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut koukuttavilla ja kantaaottaville dekkareillaan useita palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden parhaalle dekkarille myönnettävän Lasiavaimen. Wisting -sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan." (Takakansi) 

 

                             ©Marius Batman Salomonsson Agency 2017, Otava
 

"William Wisting saa tutkittavakseen murhan, eikä johtolankoja ole. 
Mies on ollut kuolleena viikon. Hänen talonsa on sekaisin, jotakin on etsitty hirvittävän raivon vallassa, alaston ruumis on sidottu ja kidutettu hengettömäksi. Uhrilla ei ole sukulaisia tai ystäviä. Mikä hänen salaisuutensa oli, miksi hänen täyty kuolla? Huippusuositun Wisting -sarjan aloitus vie Norjan rikoshistorian synkimpään arvoitukseen, joka teki  Jørn Lier Horst -nimisestä poliisista kansainvälisen kirjailijatähden." (Takakansi)
 


 
Tämän kirjailijan antoisassa seurassa on sitten v:n 2015 tullut viihdyttyä eikä kertaakaan petyttyä voimalla kuuden aiemman teoksen, viimeksi ratkaisemassa Korpimajan arvoitusta: Horstin tausta ja hänen tarkka psykologinen silmänsä  luovat  vankan pohjan teokselle, jossa Wistingin tiimi vihje vihjeeltä, askel askelelta ja johtolanka kerrallaan sitkeästi seuraa jälkiä, kooten  rauhallisesti, mutta päämäärätietoisesti tutkinnallisen palapelin valmiiksi...

-  Aamuauringon ensimmäiset säteet valaisivat kokoushuonetta ja sälekaihtimista heijastui valoläikkiä pöydän ympärillä istuvien poliisien kasvoille. Nauru ja juttelu hiljenivät kun William Wisting tuli huoneeseen ja istui pitkän pöydän päähän.
Hän mietti miten oli saavuttanut arvovallan, joka sai kaikki kiinnittämään huomionsa häneen heti kun hän astui huoneeseen. Vastuu painoi ja tuntui pelottavalta ajatella, että kaikki odottivat hänen johtavan tutkinnan ratkaisuun asti, mutta luultavasti se ei näkynyt päällepäin. Hän katsoi silmiin jokaista rikostutkijaa vuorotellen. ..
 
Wistingin, tuon vähän mörököllimäisen, myhäilevän ja fundeerailevan tutkijan seurassa on lukijan vaivatonta viihtyä tutkinnan kiemurtelevaa kulkua seuraten. Horst on alan ammattilainen, ja se paistaa positiivisella tavalla läpi kirjan kerronnan sekä henkilöhahmojen oivaltavin, persoonallisin piirroin.
 
-  Wisting huokaisi kuuluvasti ja merkitsevästi. Jørgen Kvist yritti kierrellä ja ärsyttää. Nuorelta mieheltä olisi vaikea saada totuudenmukainen lausunto. 
Siitä huolimatta oikea suupieli alkoi auttamatta nykiä ja kohota vinoon hymyyn. Hän oli mielissään kun tapasi uusia ihmisiä joita pääsi kuorimaan kysymyksillään kerros kerrokselta, kunnes sai sisimmän esiin ja näki, millaisia he pohjimmiltaan olivat. Ihmistuntemuksensa avulla hän osasi muotoilla oikeat kysymykset ja esittää ne oikealla hetkellä ja oikeassa yhteydessä niin että sai oikeat vastaukset. Sopivasti sijoitetulla sivuhuomautuksella tai tulkinnanvaraisella ilmoituksella hän sai  ihmiset paljastamaan seikkoja, joita edes heidän lähimpänsä eivät tienneet. Nämä pienet kurkistukset ihmisten salaisuuksiiin ja yksityiselämään olivat eräänlaista tirkistelyä, joka innosti häntä...
 
Kaiken muun mukavan lisäksi Horst esitteli  minulle uuden muusikkotuttavuuden Chris de Burghin, jota Wisting kuuntelee autossaan  ja  nyt meikätyttö tässä taustalla nakutellessani;  rentouttavaa musiikkia, kuten Wistingin  iloisiin opiskeluaikoihin vievää Eastern Windiä ja Lady in Redia.

Tämä teos perustuu Ronald Rammin, joka nähtiin viimeisen kerran elossa 
30. joulukuuta 1995, ratkaisemattomaksi tapaukseksi jääneeseen murhaan.

Leppoisaa ja revittelemätöntä luettavaa, jossa pääpaino on tutkinnan sinnikkäässä etenemissä kohti tapauksen selvittämisen maaliviivan katkaisemista.
 
PS. Wisting hyvä: muista nyt ne matkaliput:)
 
Horstin & Wistingin seurassa hyräillen viihtyi:

6 kommenttia:

  1. Horstia en ole lukenut, mutta Chris de Burgh on kyllä tuttu. Kannattaa kuunnella When Winter Comes, todella kaunis kappale. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! Juuri nyt tuo kaunis ja tunnetilaan sekä maailmantilanteeseen istuva kappale soi taustalla:)

      Horst on taitava ja revittelemätön dekkaristi sekä syksi ns. luottokirjailijoitani juuri sen vuoksi.

      Poista
  2. Wisting on yksi lempparipoliisihahmoni dekkarikirjallisuudessa. Ei tarvitse olla päihteiden väärinkäyttäjä tai muutenkaan ongelmallinen, kun tekee hyvää poliisityötä. Tykkään tästä sarjasta, koska siinä syödään ja juodaan kahvia ja teetä. Ne tekevät sarjasta hyvin kotoisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin myös ja juuri nuo hänen kirjailija ntaitonsa ja se jokin tietty, sympaattisuus hänen persoonassaan ja sinnikkyydessään puhuttelevat aina vaan.

      Kommentistasi kiitos & aurinkoista kevätviikonloppua; äskeisellä kävelylenkillä havaitsin jo ensimmäisten pajunkissojen kurkistukset;)

      Poista
    2. Täällä Turussa on todella aurinkoisen keväinen sää ja pajunkissat ovat kukkineet jo pitkään. Näin jo ensimmäisen joutsenparin muuttomatkallaan.

      Poista
    3. Hauska kuulla ja hyvä te länsirannikon asukkaat!! Ensimmäisten muuttolintujen havainnoista jaksaa aina vaan - ja etenkin nyt - sydän sykähtää lämpimästi.
      Joutsenet ovat uljaita lintuja, taivaamme kruunupäitä.

      Kyyhkyn ensi kujerrus aamusella on meille myös yksi tärkeä perinteinen merkki, mutta sitä saamme vielä vielä odottaa, sillä viime vuonna päivämäärä oli 24.3. Onneksi nyt on jo helponpi kävellä, kun aurinko auttaa teiden sulatuksessa traktoreita ja tiehöyliä.

      Kommentistasi ja iloisten havaintojesi jakamisesta kiitos, aurinko paistakoon tiellesi!

      Poista