perjantai 16. lokakuuta 2015

"Omskin kauppias / Handlaren från Omsk" - ex Libris...


"Omskin kauppias", Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström, Gummerus, 2015,
489 s., suomentanut Pekka Marjamäki.

Omskin kauppias"Camilla Grebe (s. 1968) on ruotsalainen kirjailija ja liikkeenjohdon konsultti. Paul Leander-Engström (s. 1966) asui Venäjällä yli kymmenen vuotta ja siirtyi nopeasti tiedustelutehtävistä talouselämän palvelukseen. Hän oli mukana rakentamassa useita merkittäviä venäläisiä investointipankkeja, kunnes 2007 myi omistuksensa ja ryhtyi filantroopiksi ja kirjailijaksi.Grebe ja Leander-Engström ovat opiskelutovereita Tukholman kauppakorkeakoulusta." (Lievelehti)

" Ruotsin suurlähettilään poika löydetään kuolleena Ruotsin Venäjän-suurlähetystöstä Moskovasta keskellä kuuminta kesää. Hänen vieressään makaa maksettu seuralainen, joka juuri ja juuri vielä hengittää. Syyttäjä Sergej Skurov ryhtyy tutkimaan tapausta, jossa mikään ei tunnu olevan yksinkertaista. Skurovin ystävä Tom Blixen saa edesmenneen Oscar Reiderin työpaikan ja huomaa pian, että hänen työnantajansa Maratech on jollain lailla sekaantunut laittomaan asekauppaan. Yhdessä Skurovin kanssa he ryhtyvät selvittämään vyyhteä, joka ulottuu Ruotsin poliittisen järjestelmän huipulle asti.  Omskin kauppias on kiitetyn Moskva Noir -trilogian hurjaa vauhtia etenevä, itsenäinen jatko-osa. Se on ajankohtainen, vaikeitakin kysymyksiä esittävä hyytävä trilleri, joka sijoittuu tämän päivän Venäjälle ja Ruotsiin. Kenellä on vastuu, kun ruotsalaiset aseet päätyvät diktaattorien ja terroristien käsiin?" (Teoksen takakansi)

Asekauppa ei nyt sinänsä varsinaisesti kuulu intressipiiriini, mutta en tätäkään lukiessani malttanut olla pohdiskelematta, miltä maailmamme näyttäisi, jos asevarusteluun ja -teknologiaan sekä sen kehittämiseen ynnä sotainkäyntiin investoidut varat kohdennettaisiin ihmiskunnan ja maapallomme hyvinvointiin? Kun ei kuulemma koira kirpuistaan niin ei tämäkään tyttö utopioistaan & maailmanparantajan naiivista (?) mentaliteetistaan...

Kirjailijakaksikko halusi ennen kaikkea aikaansaada mahdollisimman mukaansatempaavan jännitysromaanin, saatuaan innoitusta Viktor Butinista, Bangokissa v. 2008 pidätetystä yhdestä nykyajan röyhkeimmästä ja menestyneimmistä asekauppiaista. Ja kelvollisesti toiveessaan onnistuukin. Itse teemahan on tänä päivänä ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan.
Aisapari kuljettaa juonta vaivattomanoloisesti ja turhia hötkyilemättä akselilla Moskova-Tukholma. Päähenkilö Tom Blixenin johdolla areenalle marssii suurlähettilästä ja kabinettisihteeriä, ylisyyttäjää, komisariota ja kenraalia, toimitusjohtajaa ja myyntipäällikköä sekä naisrintamalla isän ja pojan yhteistä morsiota, viihdealan työntekijää, toimittajaa kuin myös vaimojakin.
Kavalkadi pysyy  laajuudesta huolimatta siivosti koossa, eivätkä persoonat jää vallan kalvakokoiksi paperinukeiksi, vaan heistä sukeutuu riittävän  omia, erillisiä yksilöitä vahvuuksineen, heikkouksineen ja juonitteluineen sekä kunnianhimoineen ja vallankahvassa roikkumisineen.

Juonikerää en käy tässä purkamaan, se jääköön lukijan sivunkäännön varaan. Mylly pyörii, vaan kuka putkahtaakaan Omskin kauppiaana ulos?  Teema, juonenkulku, kerronta ja henkilömiehitys ovat harvinaisen selkeässä balanssissa. Tiedä häntä niin tuosta hurjasta vauhdista  ja  vaikkei loppuratkaisukaan pääse yllättämään, niin  jos jonkun dekkarin asekauppojen suhmuroinnista lukeakseen, se voisi hyvin olla juuri tämä!


Hemulin kirjahyllystä löytyvät Hennan positiiviset hämmästelyt kauppiaan annista.
Suketus, mieluisaa kun tulit mukaan matkalle taittamaan taivalta ja jakamaan aatoksia kanssani:)


"Siellä, siellä missä raha puhuu, omatunto pysyy vaiti." Venäläinen sananlasku.
Kellä pysyy, kellä ei...

Joutessaan jupisee:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti