perjantai 1. lokakuuta 2021

Kale Puonti: "Saarni" - ex Libris...

"Saarni", Kale Puonti, Bazar Kustannus, 2021,  286 s.

"Kale Puonti (s. 1962) on työskennellyt yli 30 vuotta poliisina Helsingissä 
huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Hän on nähnyt aitiopaikalta kansainvälisen huumerikollisuuden rantautumisen Suomeen ja ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa. Saarni on  kolmas osa Pasilan Myrkky -rikosromaanisarjaa." (Lievelehti)
 
 
                                                        ©Uupi Tirronen
 
 
"Rikosylikonstaapeli Kaartamon ryhmä on tarkkaillut pitkään monialarikollisen Veijo Virkin puuhia. Miehen hämäräbisneksiä seuratessa valvontakameran linssiin osuu uusi nappula pelilaudalla, Poliisihallituksen ylitarkastaja Paavo Saarni.

Virkki ja Saarni ovat lapsuudessa potkineet palloa yhteisissä pihapeleissä Maunulassa 1970-luvulla. Vuosia myöhemmin rikoksistaan kiinni jäänyt Virkki pyytää perhesyistä apua entiseltä pelikaveriltaan. Saarni ojentaa käden ja saa vastalahjaksi kuuman vihjeen, jonka avulla takavarikoidaan iso huumelasti. Palveluksia vaihdetaan lisää, ja Saarni niittää mainetta poliisipiireissä, kunnes kuvio käy hänelle liian vaaralliseksi. Mutta Virkin liiketoimista ei niin vain livetä." (Takakansi)

 

 
 
Aiemmat: Manni, 2020 ja  Milo, 2021: Puontin lyhytkappaleinen tyyli selkeine lauserakenteineen ja tapahtumakuvauksineen puolestaan  toimii edelleen mainiosti ja luo näkymää meille maallikoille siitä, missä maailmassa asian ympärillä liikutaan ja toimitaan.  Erilaisuudessaan kiinnostava toimintaympäristö, joten katsotaanpa, mitä juonenkulkua Puonti meille tällä kerralla tarjoilee pitäen mielessä  Suomen kaupunkien poliisien käsikirjan 1908 ohjeen:
Poliisimiehen tulee kohteliaasti ja auliisti kohdella hänen virka-apuaan käyttäviä sekä toiminnassaan noudattaa puolueettomuutta ja tyyntä harkintaa...
 
Paavo Saarni: - talutti Keskuspuistossa karkeakarvaista mäyräkoiraa. 
Lähes kymmenen vuoden ikään ehtinyt koira oli ainut perheenjäsen, johon Saarni oli vielä kiintynyt. Vaimon kanssa oli kasvettu erilleen jo aika päiviä sitten, eikä teini-ikäinen tytär huomannut Saarnin läsnäoloa kuin silloin, kun oli tarvetta jollekin uudelle ostokselle. Tänään riitaa ei ollut kovin kauan tarvinnut hakea. Saarni oli tullut kotiin jo valmiiksi ärtyneenä eikä potutuksen määrää vähentänyt yhtään se, että vaimo peilasi eteisen peilin edessä itseään uuden hameen kanssa. Lattialla oli Stockmannin paperikassi ja vaimon päällä jo valmiiksi liian kireä vaatekappale.
 
Kuten Saarnin karu kohtalo osoittaa: Lexus alla Visaa rennosti vinguttava ja merkkituotteiden perään intohimoisesti hinkuva vaimo ynnä kallisharrasteinen tytär eivät todellalkaan ole poliisimiehelle suureksi siunaukseksi.
 
Veijo Virkki: - oli ollut Kaartamon ryhmän tarkkailussa viime keväästä lähtien. Virkki oli erikoistunut huumekauppaan, velanperintään ja isoihin tilauspetoksiin. Hän osti bulvaanien nimiin firmoja, jotka tilasivat erilaisia rakennustarvikkeita ja elektroniikkaa eteenpäin myytäviksi. Bulvaaniomistajat olivat alkoholisteja ja narkomaaneja, jotka eivät edes muistaneet panneensa nimeään mihinkään papereihin. Ennen kuin tilausputki saatiin katkaistua, oli firmojen kautta ehditty tehdä satojen tuhansien eurojen tilauksia.
 
Virkillä on kauppiaana runsaasti nykyhuolia: myyjät ovat siirtyneet nettiin,
eivätkä setelit enää ole ns. oikeaa rahaa vaan pitäisi opetella bitcoinit ja muut härpäkkeet, joten ei helppoa ei...
 
Puontin vahvuuksia ovat lyhyet luvut, konstailematon ja selkeä sekä uskottava kerronta ja rytmiltään sopiva juonen kuljetus. Rakkautta ja romanssejakaan ei Puonti uutukaisessaan unhoita. Tykövetoa tarjoillaan Pesosen viettäessä samanaikaisesti jopa parin mirrin kanssa laatuaikaa ja toisaalla Saarnin päätyessä Lapin lumoihin, Muonioon huskytilalle belgiatar Emman hantlankariksi ja sittemmin selänpesijäksi ylennettynä.
 
Lisäpisteet ropisevat näin useamman yksilön ex-Mattena ja kohta tositoimiin pääsevän, tiukasti treenanneen, sitkeän  Sempun Mummimattena tietty karkeakarvaisesta mäyräkoirasta;)
 
Pasilan Myrkyn neljäs osa, Aribo, ilmestyy tammikuussa 2022.

Kuinka Saarnin parissa on viihtynyt Kirjojen kuisketta -blogin Anneli A selviää vahvennusta klikkaamalla;)

-  Kun korppi nokkii toista korppia, jälki on aina rumaa...
 
Terveisin oikean ja väärän raja-alueilta:

6 kommenttia:

 1. Juuri tuli luettua Manni, voisin jatkaa sarjan parissa. Virkki taidettiinkin mainita jo ekassa kirjassa jossain sivuhuomiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, Virkki esiintyi jo Mannissa Yhdistyneen Veljeskunnan jäsenenä, jolta menivät kerhon ja omat rahat iloisesti seikaisin.
   Puonti jatkaa tässä uutukaisessaan tasalaatuista sarjaansa lukijaystävällisellä tavalla.

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Takkutukalla taitaa olla huumeena dekkarit 😀
  Mitenkähän monta olet lukenut ja esitellyt meille 🍎
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tähän pian kymmeneen vuoteen mahtuu dekkari jos toinenkin muun jorinan ohella;)
   Mitää keinotekoista ei ole tarvittu, ja kuluneena syksynä luontoäiti ruskaloistollaan on pitänyt huolta virikkeellisyydestä silkalla silmänilollaan.

   Kiitos kommentista & hauskaa ja hilpeää viikonhäntää Sinulle:)

   Poista
 3. Minulla on Mannikin lukematta, mutta vielähän sitä ehtii…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai: se mikä ei ole takanapäin on/voi olla edessäpäin, joten ei hätiä mitiä.

   Kauniita ja värikkäitä viikonlopun päiviä Sinulle!!

   Poista