torstai 21. lokakuuta 2021

Kazuo Ishiguro: "Klara ja aurinko / Klara and the Sun" - ex Libris...

"Klara ja aurinko", Kazuo Ishiguro, Tammi Keltainen kirjasto, 2021, 371 s., suomntanut Helene Büzow.

"Kazuo Ishiguro on Japanissa 1954 syntynyt vuodesta 1960 Englannissa asunut kirjailija. Hänen rakastetut romaaninsa Ole luonani aina, Menneen maailman maalari ja Pitkän päivä ilta ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja niistä on tehty mieleenpainuvia elokuvia. Nobelin kirjallisuuspalkinnon Ishiguro sai vuonna 2017. Klara ja aurinko on hänen yhdeksäs suomennettu teoksensa." (Takakansi)

                                                        ©Lorena Ishiguro
 

"Klara on keinotekoinen ystävä, älykäs robotti, joka on olemassa auttaakseen ja tukeakseen nuoria vaikeaksi muuttuneessa maailmassa. Se odottaa tulevaa omistajaansa kärsivällisesti näyteikkunassa ja tarkkailee ohi kulkevia ihmisiä oppiakseen heistä lisää. Eräänä päivänä Klara ostetaan Josie-nimisen tytön keinoystäväksi uuteen kotiin, jossa se paneutuu auliisti rooliinsa. Ihmisyyden mutkikkaiden polkujen varrelle mahtuu kuitenkin kuolemaa, sairautta ja ristiriitaisia motiiveja, joita edes älykkään keinoystävän on mahdoton ennustaa. Ihmissydän on monimutkainen, mutta voiko se silti oppia?  
Klara ja aurinko paljastaa välähdyksen hierarkkisesta maailmasta, jonka ympäristökriisi ja teknologisten harppausten synnyttävät moraaliset kysymykset ovat pysäyttävän ajankohtaisia." (Lievelehti)  
 
 
 
 
Kirjailijan  tekstista ja kerronnasta tuli viimeksi nautittua Haudattu jättiläinen - teoksen tiimoilla:  Kaunis ja koskettava teos, seitinohut kuin aamuauringon ensisäteissä hienokutoisena kimmeltävä hämähäkin taideteos... Joten uteliaana tirkistelemään kuin ja josko aurinko paistaa Klaralle:
Klara:   - Minun täytyy tässä yhteydessä tunnustaa, että olen aina halunnut näyteikkunaan myös syystä, joka ei liity mitenkään Auringon ravintoon eikä  valituksi tulemiseen. Toisin kuin useimmat keinoystävät, toisin kuin Rosa,  
olen aina halunnut nähdä enemmän ulkomaailmaa ja nähdä sen tarkasti. 
 
Ishiguro luo Klarasta, joka teoksessa on kertojan osassa, tarkkakynäisen ja sympaattisen luonteenpiirron: avulias, sovitteleva, utelias ja oppimishaluinen ja mielenkiintoinen, suorastaan lähennellen kaikkea sitä, mikä nykymaailman ihmisiltä tuntuu olevan aina yhä enemmän hukassa...
 
 Josie ja Äiti:  - "Kuule Josie, minusta näyttää, että olet luopunut värikynistä. Mustavalkoiset työsi ovat ihania. Mutta kaipaan värillisiä kuviasi." 
"Tulin siihen tulokseen, että värikynäpiirrokseni olivat ihan noloja." "Nolojako?
Hei älä viitsi!" "Äiti. Minun värikynäpiirrokseni ovat sama kuin sinun sellonsoittosi. Tai tosiasiassa vielä surkeampia." Kun Josie sanoi sen, Äidin kasvoille levisi hymy. Äiti ei hymyillyt usein, mutta kun niin kävi, hänen hymynsä oli yllättävän samanlainen kuin Josiella. koko kasvot näyttivät tulvivan ystävällisyyttä, ja uurteet, jotka tavallisesti antoivat hänelle kireän ilmeen, muuttuivat naurun ja lempeyden merkeiksi.  
"Pakko olla samaa mieltä. Sellonsoittamiseni toi parhaimmillaankin mieleen Draculan isoäidin. Mutta sinun tapasi käyttää värejä on pikemminkin kuin, no, lampi kesäiltana."          
 
Tulevaisuudenkuvia? Yksinäisyydestäkö? Korvaavatko koneet ihmiset? Tarjoileeko Ishiguro tässä meille fantasiaa, scifiä,  dystopiaa vaiko utopiaa? It's up to you.  Ishiguro on mielikuvitusrikas ja ilmava kirjailija, älykästä ja  eleganttia tuottava taituri, jonka kerronta on verratonta ja lukijan omaa mielikuvitusta ruokkivaa sekä kutkuttavaa.

Keltaisen kirjaston sikäli erityinen teos, että ehkä vielä paremmin kuin meille pitkän linja Keltaisen kirjaston ystäville, se sopii  oivasti lukeville nuorille, heitäkin kaikeksi onneksi nimittäin on, - ja joulukin tulee:)
Helene Bützowilta takuuvarmaa käännösjälkeä.

Klaran silmien läpi aurinkoa on tiirailtu myös blogissa KirjaVieköön!

Itse kylläkin potentiaalisen KY:n sijaan aion visusti pitää kiinni vanhasta, hyväksi toteamastani mallista F&B - etenkin, kun KY lyhenteenä merkitsee minulle jotain ihan muuta -  ja  koska hän on niin lämmin ja läheinen:) 
 
Ja näin mää sen pirän:              

 

16 kommenttia:

 1. Minusta Klara oli niin hellyttävä ja inhimillinen. Suretti kun hän päätyi sinne hyllylle romujen sekaan. Yksi todiste meidän kertakäyttökulttuurista, jonka kohde voi olla tavara, robotti - tai ihminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. riitta k, kiitos osuvasta kommentistasi, joka kuvaa hyvin teoksen sisältöä!

   Poista
 2. Olen lukenut Ishigurolta toistaiseksi vain yhden kirjan (Never Let Me Go) ja pidin siitä. Jostain syystä ei ole silti tullut tartuttua muihin hänen teoksiinsa. Tämä kyllä kiinnostaa nyt eniten hänen teoksistaan eli lukenen jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Ishiguro on omaleimainen tekstin tuottaja, ja tämä uutukainen on osin hellyyttävä osin hiukset pystyyn nostattava sekä ajatuksia poikiva veto!

   Poista
 3. Pidin paljon tämän kirjailijan teoksesta Ole luonani aina. Kuvasit kirjaa kiinnostavasti eli voi olla, että tämä menee vielä lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasesonki on runsas, mutta ehkäpä tälle aurinkoiselle Klaralle löytyy oma aikansa.

   Kommentistasi kiitos ja sateen ropinasta, tuulen tuiverruksesta huolimatta mainiota, lokoisaa viikonloppua Sinulle:)

   Poista
 4. Pidin paljon Menneen maailman maalarista. Onhan tässä aiheessa ajankohtaisuutta, mutta se myös herättää paljon pelkoja, ehkä turhiakin. Onnistunut kansi minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Totta: teos herättää monia tunnetiloja ja pohdintoja lukijassaan.
   Kansi kuvaa tosiaan herkästi ja loistavasti teoksen sisältöä:)

   Poista
 5. Olen lukenut kirjan Ole luonani aina joka oli hyvä. Mahdollisesti tulee luettua tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Ishiguro on edukseen massasta poikkeava kirjailija, joten...

   Poista
 6. Helena Butsow on laatusuomentaja, ja Ishiguro laatukirjailija, tätä en ole lukenut, mutta tätä robotti, yksinäisyys -teemaa on muuallakin scifissä, mutta Ishiguro saa varmasti aiheesta paljon irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Teema alkaa varmasti olla ajankohtaisuudessaankin loppuunkaluttu, tosin yksinäisyys on surullinen taakka, jonka lieventämisestä ei voi liikaa keskustella,. Ishigurolla on oma tapansa tuoda asia esiin.

   Poista
 7. Aivan mahtava teos keinoystävästä. Annoin kirjan lahjaksi 12v. ja meillä oli syvälliset keskustelut aiheesta jo ennen kuin hän oli lukenut kirjaa.
  Oma bloggaus on tulossa marraskuussa.
  Suosittelen nuorisolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Mielenkiintoista oli lukea keskustelustanne, joka oli varmasti sekä intensiivistä että antoisaa.
   Ehkäpä siitäkin kuulemme lisää bloggauksesi yhteydessä, odotan suurella mielenkiinnolla:)

   Poista
 8. Erikoinen tarina auttamisesta ja ystävyydestä, nykymaailman teknologian ja ikuisen inhimillisyyden kohtaamisesta aikana jolloin on useita kriisejä... venyy moneen suuntaan.

  Antoisaa pian alkavaa viikonloppua 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Tämä teos tosiaan venyy moneen suuntaan, mutta hallitusti ja antaa kiintoisaa perspektiiviä lukijalle. Ishiguron tapa kirjoittaa on ilmava ja kaunis.

   Tuulee ja myrskyää eli leppoisaa viikonloppua kaiken mieluisan parissa Sinulle;)

   Poista