perjantai 29. lokakuuta 2021

Ian Rankin: "Synkkien aikojen laulu / Song for the Dark Times" - ex Libris...

"Synkkien aikojen laulu", Ian Rankin, Blue Moon Kirjat Oy, 2021, 381 s., suomentanut Ulla Ekman-Salokangas. Kannen kuva: Jari Harju/Vastavalo net.

"Ian Rankin  (s. 1960) on kotoisin Skotlannin Fifestä ja asuu Forth-vuonon toisella puolella Edinburghissa, joka on myös hänen John Rebus -sarjansa näyttämö. Kolmentoista komisario Rebus -romaanin lisäksi Rankin on julkaissut kahdeksan muuta kirjaa, niistä kolme nimellä Jack Harvey. Ian Rankin on nykyään yksi Britannian luetuimmista ja arvostetuimmista rikoskirjailijoista." (Kustantaja)

 

                                                              ©Rankin
 

"John Rebus ei ole ollut isistä parhain, ja suhde Samantha-tyttäreen on jäänyt etäiseksi. Tytär asuu Skotlannin pohjoisella rannikolla, ja kun hän sitten soittaa keskellä yötä, Rebus ymmärtää heti, että uutinen ei ole hyvä. Tyttären kumppani on kateissa. Eläkeläiskomisario tietää, että poliisin perusepäiltyjä ovat perheenjäsenet. Hän suuntaa ikivanhan Saabinsa pohjoiseen – huolestuneena isänä, joka on myös entinen poliisi. Pienestä kylästä löytyy jännitteitä, jotka ulottuvat sotavuosien internointi- ja sotavankileiriin. Lonkerot saattavat ulottua jopa ulkomaalaisen nuoren miehen murhaan, jota Rebusin vanhat työtoverit Siobhan Clarke ja Malcolm Fox tutkivat Edinburghissa. Mitä tyttären kumppanille tapahtui, ja haluaako John Rebus edes saada sitä selville?" (Takakansi) 
Ian Rankinin & John  Rebusin kera on tullu tepasteltua pitkä taival, edelliskerran olivat Koiratkin irrallaan  (2019): Kirjailija kuljettaa vaivatta  Rebusin kehityskaarta virkauralta neuvonantajaksi, joka teeman mukaisesti
 - mihin's koira kirpuistaan?  - sooloilee, vikuroi ja lompsuttelee omia kiemuraisilta vaikuttavia, mutta tutkinnallisesti tuloksiin johtavia uriaan, - iloksemme.

Nyt tapaamme Rebusin vasta muuttaneena, isänä ja vaarina kipuilemassa uuden, alakerran - Rebusin COPD ja Brillon pienet jalkaparat -  asuntonsa  sekasorron keskellä Siobhanin ystävällisesti avustaessa järjestyksen luomista  Brillo-koissun pyöriessä tarmokkaasti jaloissa kaaokseen osallistuen.

-  "Olohuoneeseenko?" mies kysyi. "Olohuoneeseen", Siobhan vastasi.  
John Rebus oli selin heidän astuessaan sisään. Hän seisoi upouusien, edellesinä viikonloppuna Ikeasta ostettujen kirjahyllyjen edessä. Se matka - ja tahtojen taistelu hyllyjä kootessa - oli koetellut Rebusin ja Clarken ystävyyttä enemmän kuin mikään operaatio, johon he olivat olleet osallisina yhteisten rikospoliisivuosiensa aikana...

Mutta ei elämä pelkkää muuttoa - miekkojen kalistelua, hikeä, verta ja kyyneleitä - ole vaan puhelimenpirahdus päästää Rebusin muuttopintelistä:

- Mutta ei tarve mennä pissalle häntä aamuviideltä herättänyt. Se oli puhelin.  
Hän hapuili puhelimensa ja yölampun katkaisijaa herättäen siinä samalla Brillon. Hän ei ihan saanut katsettaan tarkentumaan näytöllä, mutta painoi puhelimen kuitenkin korvalleen. "Isä?" Hänen tyttärensä Samanthan hätäinen ääni.
"Mikä on vialla?" Hän kysyi nousten istumaan ja päästen hetki hetkeltä paremmin hereille. "Sinun lankapuhelimesi - onko se katkaistu?" "Minun piti kertoa siitä..." "Mistä?" "Minun lankapuhelimeni ei ole syy siihen, että soitat minulle tähän aikaan. Koskeeko se Carrieta?" "Hän on ihan kunnossa." "Mitä sitten? 
Onko sinulla kaikki hyvin?" "Keithiä se koskee." Puolisoa, Carrien isää,
Rebus nielaisi. "Mitä on tapahtunut?" Hän kuunteli kuinka Samantha alkoi nyyhkyttää hiljaa. Puhuessa ääni särkyi. "Hän on poissa"...
 
Ja tästä lähtee Rankn kutomaan tarinaseittejään tuttuun malliin Rebusin antaessa kannustavan taputuksen parhaat päivänsä nähneen Saabinsa konepellille ja hypätessä rotiskonsa rattiin. Aiemmista teoksista tutut toimijat ovat mukana tutkinnassa ja tapahtumain virrassa ja rikosten selvittelyprosesseissa pikantein uusin maustein, henkilökuvin  ja  elementein.
 
Rankin taitaa suvereenisti revittelemättömän kerronnan, värikkäin maisemamaalauksen ja herkullisen persoonainpiirron sekä keskinäisten henkilökuvioiden avaamisen taidon.
Rebus, tuo itsepintainen köriläs ja vastarannan kiiski, on edelleen aivan hurmaavaa seuraa, sympaattinen ja päämäärätietoinen ikitutkija luonnoltaan. Brillo-koissu on ihan hauska lisä tarinassa.
-Jari Harjun kansi tukee upeasti teoksen sisältöä.
 
 
Synkkinä aikoina
lauletaanko silloinkin
silloinkin lauletaan
synkistä ajoista.
Bertholt Brecht 
(suom. Brita Polttila)
 

Vaikka hiljaisuus on itselleni  tärkeä elementti, olisivat elämä ja maailma ilman musiikkia paljon köyhempiä. Ei ole tärkeää, mitä lauletaan vaan se, että lauletaan...

Veikeää viikonloppua: 

14 kommenttia:

 1. Rankin on minulle ihan vieras tuttavuus. Tätäkin voisi joskus kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Rankin & Rebus on sympaattinen yhdistelmä ja kaksikon pariin on tullut palattua teos teokselta koskaan kyllästymättä.

   Poista
 2. Lukeminen on jäänyt tosi vähäiseksi nyt viime aikoina, e-kirjoja olen koittanut aloitella. Mutta Rebus ja kuvauksesi tästä viimeisimmästä sai tarttumaan kirjaston varausosioon. Kiitos sinulle sitä!

  En ollut edes huomannut tämän ilmestymistä, kaikki aiemmat Ian Rankinit olen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Lukeminen on täälläkin aika ajoin kirjaimellisesti takkullut, korona-aika ja muut tapahtumat ovat verottaneet keskittymiskykyä...

   Kun itse vannon wanhanaikaisen paperikirjan nimiin, niin kiinnostaisi kuulla, kuinka e-kirjojen pariin sujahtaminen on Sinulla sujunut?

   Mutta Rankin & Rebus on yhdistelmä, jonka kirjallinen asu ja ikääntyvän Rebusin sympaattisuus purivat.
   Siispä mukavia lukutuokioita näiden herrojen seurassa ja sujuvaista alkavaa talven taitetta Sinulle:)

   Poista
  2. Noista e-kirjoista:
   Paperikirjojahan minäkin pidin ainoina luettavina. Sitä ruutua tulee tuijoteltua muutenkin.

   Mutta. Keväällä, kun oli autokuskin hommia sinne ja tuonne, sekä odottelua, niin päätin kokeilla e-kirjoja, eipä tarvitse kirjastoon asti ajella.

   Pienen totuttelun jälkeen sujuu e-kirjan lukeminen tabletilla oikein hyvin. Oikeastaan se on tosi kätevää. Voi ottaa vain tabletin mukaan ja esim auton huollossa ollessa istuin ja luin e-kirjaa. Suosittelen kokeilemaan, niitähän on monia palveluja, joissa voi ilmaiseksikin kokeilla.

   Aluksi valitsin oikein kiinnostavan kirjan, niin sekin auttoi alkuun.

   Äänikirjat sitten, juu, ei kiitos, teksti on nähtävä ja voi palata edelliseen sivuun jne.

   Hyvää syksyn jatkoa Takkutukka!

   Poista
  3. Kiitos Cara lukutapakokemustesi jakamisesta!
   Tuo e-kirjaosio saattaisi olla hyvinkin toimiva vaihtoehto ml. kirjavalintaidea, kun noita erilaisia odotustilanteita aika ajoin väistämättä tulee.

   Jep: ääni ja korvat ovat itsellä visusti musiikin kuuntelua varten, ja silmät lukemista varten aina etuna tuo paluuperämahdollisuus.

   Jatketaan siis harjoituksia ja laitetaan löppössukat jalkaan odotuksella, että nämä sumut ja usvat joskus väistyisivät kuivemman kelin ja auringon tieltä:)

   Poista
 3. Minäkään en ole lukenut Rankinia (ja tuntematon on muuten tuo kustantajakin), mutta jos Rebusilla kerran on vanha Saab, niin eihän häntä voi vastustaa. Meillä on nimittäin ollut monta Saab-vanhusta, mutta harmillista kyllä kun viimeisestä aika jätti, ei siihen hätään löytynyt enää Saabia tilalle, joten toistaiseksi ollaan vain henkisiä saabisteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blue Moonilla on taitavia ja massasta edukseen poikkeavia dekkaristeja, jotka kirjoittavat juonellisesti hyvin ja taitavat myös maisema- sekä miljöökuvauksen sekä omaavat hyvän psykologisen otteen.

   Kustantamoon minulla ei ole mitään muuta sidettä kuin lukijan, mutta kolmen Saabin verran on hurruuteltu meilläkin, joten...

   Kommentistasi kiitos ja kevein askelin sekä hyvin kirjoin varustettuna kohti marraskuuta ja talviaikaa;)

   Poista
 4. Kiitos esittelystä skottien maisemiin pitäisikin taas tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Herrat Rankin & Rebus ovat kelpo seuraa, ja näiden skottien maisemissa on helppo viihtyä ja käydä antoisilla nojatuolimatkoilla.

   Poista
 5. Katsoin dokumentin juutalaisia auttaneesta kersantista. Dokumentissa oli myös vastakkainen henkilö, pahis, joka murhasi ja murhautti tuhansia juutalaisia. Ghetton lapset olivat tehneet laulun, jossa tämä pahis mainittiin. Todellakin laulu kuuluu joka aikaan.
  Rebus on sen verran kiinnostava hahmo, että tartun tarinaan, kun ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolimatta siitä, että holokaustista tuli aikanaan luettua paljonkin, en ymmärrä edelleenkään, kuinka se saattoi olla mahdollista ja tapahtua muun maailman silmien edessä. Toivottavasti ei koskaan enää...

   Rankinin tapa kirjoittaa maisema- ja miljöökuvauksineen ja inhimillisine persoonanpiirtoineen säröine kaikkineen on kiinnostavaa luettavaa, joten toivottavasti myös Sinä nautit tilaisuuden tullen herrojen R&R seurasta:)

   Kommentistasi kiitos ja mukavaa talviajan jatkoa Sinulle!

   Poista
 6. Erityisen kivaa kun voi lukea sarjaa missä on samat) päähenkilö(t). Rebus ei minulle tuttu - kaunis nimi 💕 vaikka aihe synkkä. Antoisaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, tuo pitää paikkansa! Ikäänkuin tapaisi vanhan, sympaattisen tutun, jonka seurassa on aina viihtynyt - ja viihtyi nytkin.

   Kaikin puolin mallikasta alkanutta viikkoa ja marraskuuta Sinulle:)

   Poista