perjantai 22. tammikuuta 2021

Kale Puonti: "Milo" - ex Libris...

"Milo", Kale Puonti, Bazar Kustannus Oy, 2021, 269 s.

"Kale (Kalevi) Puonti (s.1962) on työskennellyt yli 30 vuotta poliisina Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Hän on nähnyt aitiopaikalta kansainvälisen huumerikollisuuden rantautumisen Suomeen ja ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa. Milo jatkaa vakuuttavan realistisella otteella kirjoitettua Pasilan myrkky -dekkarisarjaa, jonka ensimmäinen osa  Manni ilmestyi syksyllä 2020. Tuotantoyhtiö Yellow Film & TV hankki kirjojen elokuva- ja tv-oikeudet jo ennen ensimmäisen osan ilmestymistä. (Lievelehti) 

 

                                                            ©Uupi Tirronen

 

"Fatjon Milo tyri jäädessään kiinni rysän päältä, mutta tuomio on nyt istuttu,
ja vankilan ovelta näytetään avointa tietä. Ihan ensiksi Milon on matkustettava tapaamaan setäänsä, joka johtaa Albaniasta käsin suvun pyörittämää kansainvälistä huumekauppaa. Setä varustaa käden käänteessä Milon uudella henkilöllisyydellä ja passittaa takaisin Suomeen hoitamaan keskeneräisiksi jääneitä bisneksiä. Kauppa käy, ja se huomataan Pasilassakin. Heroiinikuolemat helsinkiläishotellissa sotkevat kuitenkin kaiken, ja Milon on korjattava tilanne. Toisesta epäonnistumisesta hän maksaisi hengellään." (Takakansi)

 

 

Esikoinen Manni  (2020) kirvoitti seuraavaa:  Puonti kuvaa poliisityön arkea asiantuntijuudella ja realistisen oloisesti turhia maalailematta, joten lukuvire oli mukavasti odottava tämän kakkososan suhteen. Puontilla on ripeä kirjoitustahti, sillä kolmas osa, Saarni  julkaistaan syksyllä 2021. Katsotaanpa, mitä Kaartamon kaarti tällä kertaa saa aikaiseksi lain ja järjestyksen ylläpitämiseksi ja albanialaisen huumerikollisuuden rantautumisen ja pesiytymisen torjunnassa.

Juonen kuvioihin sisältyy biletystä ja myyntitapahtumia Colors-bileissä, vähemmän onnistuneet hotellijatkot Glon sviitissä,  Miloa kökkimässä huoltamolla rekkaa vartoomassa, tyytymättömänä kuin pistooli pasifistin taskussa, kertaiheittoisen velkarahoituksen hoitamistarkoituksessa  viritettyä varakkaan perheen tytön kidnappausta jne. 

Rikosylikonstaapeli Pesonen - oli ollut jo useamman vuoden laitoksen johdon ja KRP:n hampaissa liian läheisistä suhteista järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Hän oli sopinut suorittavansa kuulustelun poliisirikostutkijan kanssa vasta lomien ja ylityövapaiden jälkeen. - Hän ei halunnut pilata lomaansa väittelemällä herrojen kanssa. Aina ennen virkapuhelimen tavoitettavissa ollut Pesonen oli jättänyt puhelimen työpöydälle, pakannut kassinsa ja lähtenyt kalalle Ilomantsin Tyrjänsaareen, Koitereen rannoille.
Siellä Pesosen mökkinaapurina on vereväksi kuvattu viisikymppinen Irma Roivas, joka Mirrinsä kanssa sulostuttaa Pesosen kesäistä eloa ja oloa, niin että asiantila liippaa jo liki ennätyspitkää seurustelusuhteenpoikasta.
 
Poliisirikostutkija Kuntonen:  - oli virkamiesmäinen ja hieman jähmeä poliisi,
joka hoiti työnsä asiallisesti. Poliisirikostutkijan virka oli poliisiorganisaatiossa varmasti yksi epämiellyttävimmistä toimenkuvista. Vastapuolella pöytää oli lähes aina kollega, jota epäiltiin jostakin rikoksesta.
"Hoidetaan kuulustelu pois alta, niin päästään vapaille", Kuntonen sanoi.
"Olet tainnut jälleen virtsata jonkun päällikön muroihin, koska taas tapaamme?"
 
Huumebisnes on valitettavasti varsin kasvujohtoinen  ja liiketaloudellisesti kannattava toimiala sekä erittäin vaikeasti poiskitkettävissä oleva sarka, 
mutta siihen liittyvän rikollisuuden torjunnassakin onnistuminen on erittäin tärkeää ja eräänlainen viesti alan tekijöille ja liigoille, joten sitkeyttä ja sinnikkyytä sekä voimia näille aidan oikean puolen toimijoille jatkossakin!

Teoksen henkilökaarti on melkoisen runsas, ja osa siitä vilistelee silmien ohi muutamaa yllä kuvailtua lukuunottamatta pahemmin jälkiä jättämättä, 
joten vaikkei tässä suinkaan ja onneksi ihmissuhderomaanista toki ole kyse,
niin hiukka lihaa luiden päälle tältä osin kaipailisin lisää.

Puontin lyhytkappaleinen tyyli selkeine lauserakenteineen ja tapahtumakuvauksineen puolestaan  toimii edelleen mainiosti ja luo näkymää meille maallikoille siitä, missä maailmassa asian ympärillä liikutaan ja toimitaan. Taitavasti Puonti väistää myös yksinapaisuuden ansan, antamalla molemmille vastapuolille sanansijaa, jolloin kokonaisuudesta muodostuu lukijalle tasapainoinen.

Milo on luettu myös blogissa Kirjojen kuisketta ja klikkaamalla selviää, millaisia mietteitä teos Anneli A:ssa herätti;)

- Kaiken kokeneena voin sanoa, että vielä on jotain  kokematta. Matti Nykänen, etulehti.

Toivoa sopii kuin myös talvista viikonloppua tässä toivottaa:

6 kommenttia:

 1. Luin sen ensimmäisen ja nyt on Milo haettavissa kirjastosta. Ihan kelpo asiallista poliisityötä, jota vaihteeksi noille hurjemmille kartelleille )Netflix) lukee.

  Talvesta puheen, täällä on jo vettä ilmassa. Aamun lumityöt kerkisin tehdä pakkaslumella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara pitää paikkansa: selkeäsanaista kerrontaa! Nuo Netflixin sarjat (parhaillaan on menossa Pablo Escobarista kertova) ovat aikasen hurjaa meininkiä, siellä Väli-Amerikoissa yms. aseet käsiin liimautuneet, henki on halpa ja korruptio rehottaa...

   Aikainen kana madon löytää vai kuinka se nyt meni, mutta lumenluonnillasi rautainen ajoitus.
   Kosteaa, usvaa ja plussaa täälläkin, katonreunoilta roikkuvat uhkaavasti massiiviset lumikaulukset ja kohta taatusti tömähtää.

   Mukavaa ja lapio- sekä lumikolavapaata viikonloppua Sinulle:)

   Poista
 2. Kiva oli lukea postaustasi. Olen samaa mieltä, napakkaa ja selkeäsanaista kerrontaa. Pidin myös siitä, että lukija oli selvillä sekä poliisien että rikollisten toiminnasta. - Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A ja kuin myös! Luin tapani mukaan postauksesi vasta oman julkaistuani todeten, että pitkälti sama kaiku on ollut askeltemm ja mietteidemme.

   Kolmosta kevääksi odotellen: mainiota ja omanoloista viikonloppua Sinulle ja läheisillesi:)

   Poista
 3. Minulla on tämä sarja lukematta, mutta kova kiinnostus sarjan pariin löytyy kyllä.

  Mukavia talvipäiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja sittenhän Sinulla on plakkarissa mukavaa ja selkeää luettavaa, kun Puontin aika koittaa.
   Leppoisaa sunnuntaipäivää:)

   Poista