perjantai 22. lokakuuta 2021

Eeva Kilpi: "Valkoinen muistikirja" - ex Libris...

"Valkoinen muistikirja", Eeva Kilpi, WSOY, 2021, 78 s.

Eeva Kilpi (s. 1928 Hiitolassa Laatokan Karjalassa) ei esittelyjä kaipaa, mutta vahvennusta klikkaamalla saat muistinvirkistystä kirjailijasta ja hänen mittavasta urastaan ilon tuottajana meille lukijoille ja ihailijoille.


                                                             ©Veikko Somerpuro

 
"Ei pidä unohtaa, mutta ei tarvitse muistaa... Valkoinen muistikirja sisältää 
Eeva Kilven pohdintoja loppuvuodelta 1999. Kirjoitustyönsä lomassa hän pohtii suhteita läheisiinsä, rakkautta, sodan perintöä, iän tuomia rasitteita ja päivänpolitiikkaakin. Muistikirjan merkinnät tuovat näkyviin Eeva Kilven runouden kasvupohjaa, tavallisissa askareissa versovaa ajattelua, jossa arkinen kohtaa ikuisen." (Takakansi)
 


 
Pilkesilmäisen karjalaistytön, iki-ihanan Eeva Kilven teosten kanssa on tullut kuljettua mielenkiitoinen ja pitkä, yhteinen taival, joka yhä siis jatkuu antoisissa ja valoisissa merkeissä. Viimeksi nostimme ripeästi jalkamme kaasulta 
Perhonen ylittää tien, Kootut runot 1972 - 2020   koosteen kohdalla.Tämä uutukainen sisältää lyhyitä usein yömyöhään tai aamuvarhain tekijän mieleen ponnahtaneita oivalluksia ja ajatuksia, aina inhimillisiä, koskettavia ja elämänläheisiä sellaisia, joista maistiaisia ja makupaloja:
 
- Toinen poikani haluaa vierailla elämässä. Toinen haluaa matkustaa elämään.
 
-  Karismaattista ihmistä pidetään vaikuttavana ihmisenä, mutta varsinaisesti hän on itse syvästi liikuttuva ja järkyttyvä ihminen.
 
- Vaikutuksesta syntyy aina vastavaikutus, ja kun siihen vastataan, syntyy vuorovaikutus, Se voi tuoda parannusta asiaan.
 
- Altruismin vankin periaate: pelkkä itse ei riitä ihmisille elämän motiiviksi vaan hän masentuu, yksin masentuu tai ainakin joutuu kamppailemaan masennusta vastaan. Motiivi elämiseen tulee vasta toisista ihmisistä, lähimmäisistä, 
joihin kuuluvat myös eläimet, velvoitteista, siitä että on vastuu toisista, ja myös iloa toisista. 

- Voi olla, että ne jotka herättävät toisissaan voimakkaita tunteita, vaikkapa vetovoimaakin, eivät jaksaisikaan olla yhdessä jatkuvasti. Se on liian rasittavaa ajan mittaan. Kaipaus on ehkä sittenkin helpompaa...
 
 
Eeva Kilpi on myös luonnonystävä:
- Sinä olet minulle kuin olisin kohdannut harvinaisen eläimen, joka yllättäen ei pelkääkään, ei ainakaan aina, vaan uskaltaa lähestyä minua yksinäisyydessä kuin yksisarvinen. Kuin yksinäinen sorsa autiolla rannalla, missä kukaan ei näe.
 
 
  ja hän  kirjoittaa Ihmisenä ihmiselle isolla I:llä:
- Meidän luonteemme vahingoittavat toisiaan väistämättömästi - ihmisten luonteet. Vanhempien luonteet lapsia, lasten luonteet vanhempia, puolisoiden luonteet toisiaan, ystävyksetkin vahingoittavat toisiaan tahtomattaan, jos ovat liian läheisiä. Tätä asiaintilaa livittämään on syntynyt kohteiliaisuus. 
 

Teos pitää sisällään  paitsi mietelemiä, runoja, muistelua ja päätelmiä  paljon ajatelmia myös unennäöistä ja niiden aikaansaamista tunnetiloista ja -reaktioista jättäen ilmaan leijumaan häivähdyksen tilinpäätöksen makua...

Lämmin kiitos Eeva Kilpi:   -  On kevyempi olo, on hiven iloa!
 
Iloisesti  huumorihyristelen: - Minähän alan olla jo pelastunut miehiltä, tänne vanhuuteeni - paitsi siltä yhdeltä, joka rakastaa minua ja jota minä rakastan.;)

Aseettomana & lumoutuneena:

16 kommenttia:

 1. Näitä Eeva Kilven viime vuosien kirjoja en ole lukenut, mutta luin juuri hänen vanhan novellikokoelmansa Kesä ja keski-ikäinen nainen. Ajatonta ja sattuvaa sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit, Eeva Kilven tuotantoa ei ajan hammas ole puraissut. Näistä uusimmistakin paistaa hänen silmistään se rusettipäinen vilkkusilmäinen tyttö, joka yhäti hänen sisältään löytyy...

   Poista
 2. En ole huomannutkaan tämän kirjan ilmestymistä. Joensuun lukupiirissä luimme Sinisen ja Punaisen muistikirjan, jotka molemmat ovat todella hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A! Tämä on oiva jatko Siniselle ja Punaiselle, erillisenäkin tietty antoisa.
   Eeva Kilven inhimillinen ja suora ote herättää lukijassaan lämmintä vastakaikua.

   Poista
 3. Eeva Kilpi on loistava. Muuutama karismaattiseksi tuntemani henkilö lienee jonkin astisia narsisteja, kun spottivalot sammuu, aika sietämättömiä kaikin puolin.Aviopulisoina, vanhempina hyvinkin ongelmallisia, eikä työkavereinakaan mukavia, pomoina vaarallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke mainiosta kommentistasi! Loistava on oikea adjektiivi.

   Narsisti saattaa useinkin ensikohtaamisella vaikuttaa hyvinkin karismaattiselta, kunnes totuus paljastuu eli spotit sammuvat, mutta onneksi kaikki karismaattiset tyypit eivät ole narsisteja.

   Kaikissa noissa mainitsemissasi rooleissa - tuttu tyyppi - narsistin kanssa operoiminen kysyy voimia ja jämäkkyyttä, vanhempana varsin pitkävaikutteisesti virkistävä kokemus, josta kuitenkin voi selvitä hengissä...

   Poista
  2. Totta, osaan vältellä näitä. Oikeasti karismaattinen henkilö voi olla aika huomaamaton, mutta kun hän puhuu joka sana on asiaa.

   Poista
  3. Kiitos Jokke ja hyvä, kuin myös!
   Riittävän hajuraon pitäminen on osoitus terveestä itsesuojeluvaistosta.

   Totta: usein saattaa kulua tovi jos toinenkin ennen kuin seurassa havaitsee ja kiinnostuu, että tuossahan on karismaattinen tyyppi, joka puhuu vähän mutta viisaita ja säteilee sitä jotakin...

   Poista
 4. Eeva Kilpeen pitäisi kyllä tutustua paremmin. Näitä muistikirjoja voisi lukea seuraavaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Nämä pikkuiset muisikirjat saattaisivat hyvinkin olla Sinulle antoisa ovi Eeva Kilven maailmaan, jota kannattaisi hyvinkin raottaa;)

   Poista
 5. Komppaan Ankia. Eeva Kilpeen haluaisin tutustua paremmin, sekä kirjailijaan että tuotantoon. Kirjasähkökäyrästä löytyy vain yksi Kilven teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin hyvinkin kuvitella, että Eeva Kilvellä olisi Sinulle annettavaa mukavan lukukokemuksen muodossa, sillä hänen valoisuutensa, ihmisyytensä, luonnonrakkautensa - "Nosta jalka kaasulta, perhonen ylittää tien" - jne. heijastuvat läpi koko hänen oivaltavan tuotantonsa, josta viimeisin esimerkki ovat nämä musitikirjat.

   Kiitos kommentistasi ja villasukat jalkaan tuulen tuiverrukseen, lokoisaa viikonloppua!!

   Poista
 6. Onpa Eeva Kilvellä paljon viisaita ajatuksia tässä kirjassa. Vaikuttaa kiinnostavalta. Luin Kilpeä joskus 90-luvulla, mutta nyt pitäisi kyllä tutustua häneen uudestaan ihan alusta asti. Leppoisaa viikonloppua sinulle Takkutukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin "Elämän evakkona" kuin Eeva Kilpi onkin, on hänen
   näkemyksensä maailmasta ja ihmisyydestä sekä oivaltava että valoisa. Arvostettava asenne ihmisenä olemisen suhteen!

   Kommentistasi kiitos ja kiitos sitä samaa Sinulle;)

   Poista
 7. Hieno esittely, kiitos. Eeva Kilpi... mikä ihana nimi... kirjallisuutemme suuruuksia. ❤️ Mukavaa tätä päivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeva Kilpi on iki-ihana kirjailija ja runoilija, jonka uutuuksiin ja pariin palaa aina suurella mielihyvällä; Suuruus ilman muuta!

   Kommentistasi kiitos ja kelpo keskiviikkoa myös Sinulle! Meille päivästä on tulossa erilainen ja takuuhilpeä, sillä hurautamme tänään Murmelitrion vanhimmaisen, nti Elohopean 13-vuotissynttäreille, joten tunnelmassa tiiviyttä löytynee ja läheisyys lämmittänee;)

   Poista