maanantai 26. helmikuuta 2018

Timo Honkela: "Rauhankone Tekoälytutkijan testamentti" - ex Libris...


"Rauhankone Tekoälytutkijan testamentti", Timo Honkela, Gaudeamus Oy, 2018, 285 s.

"Professori Timo Honkela (s.1962) on tutkinut tekoälyä ja koneoppimista jo 30 vuotta. Urallaan hän on pyrkinyt monipuoliseen ymmärrykseen mielen, kielen ja yhteiskunnan ilmiöistä. Rauhankone on tekoälytutkijan testamentti, jonka myötä hän haluaa avata elämäntyönsä ihmisten tietoon ja eteenpäin kehitettäväksi." (Lievelehti)

" Maailmanrauha on utopia, josta kaikki haaveilevat mutta johon kukaan ei oikein usko. Ihminen on ladattu tunteilla. Neuvottelutilanteissa kielimuuri kärjistää kriisin, kun ihmiset tarkoittavat samoilla sanoilla eri asioita tai puhuvat samasta asiasta eri sanoilla.

Syvästi henkilökohtaisessa teoksessaan Timo Honkela hahmottelee idean Rauhankoneesta, joka auttaisi ihmiskuntaa rauhanomaisemman maailman luomisessa. Rauhankone perustuu tekoälyyn, koneoppimiseen ja muihin kehitettäviin teknologisiin menetelmiin. Sen perimmäisenä tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä yhteisöissä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla. Tekoäly ei ole tieteiselokuvien kaiken tuhoava äärimmäinen paha. Päinvastoin se tuo toivon paremmasta. Rauhankoneiden avulla ihminen voi nousta tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle. Lähestymässä on viisaiden koneiden aika." (Takakansi)
Timo Honkela on kehittänyt Rauhankoneessa epätavallisen tiedekirjan,
jonka tavoitteena on esitellä sekä tieteenalojen että menetelmien osalta monipuolisesti sitä, miten rauhaa voisi edistää maailmassa.
Epätavallisen myös siksi, että tämä teos aihepiiristään ja laaja-alaisuudestaan huolimatta - ja juuri tuon vuoksi - palvelee ja avartaa myös rivilukijan tiedonhalua esittämällä tutkijan näkemyksiä ymmärrettävässä muodossa ja mitä kiinnostavimmalla tavalla. Teos on selkeästi jaoteltu lukuihin, joista voi mainiosti poimia irralleen myös ne itsekutakin puhuttelevimmat osiot.


-  Haluan tuoda esille perusteltuja myönteisiä tulevaisuudennäkymiä ja mahdollisuuksia aikana, jona maailma näyttäytyy monille uhkaavana terrorismin, suursotien, ympäristökatastrofien ja työllisyyden heikkenemisen takia. 
Näihin synkkiin näkymiin kirjan on tarkoitus tuoda valoa. Omat tekomme rakentavat tulevaisuutta, ja tässä rakentamisessa tekoäly voi auttaa meitä, 
jos niin haluamme.”

-  Haluaisin nähdä tulevaisuudessa koneen, joka muistuttaa meitä silloin, 
kun luulomme tai suorasukaiset sanomisemme tuottavat ilmiöitä, jotka luulemme tietävämme tosiksi. Vertauskuvallisesti olemme kuin viuluja,
jotka soittavat sulosäveliä tai karmeita riitasointuja. Oma soitto tarttuu aina muihin. Vihan ja katkeruuden tartuttaminen on vastuutonta.
Tuollaisten tunteiden vallitessa vaikeneminen on kultaa.


Ketäpä meistä ei tulevaisuus kiinnostaisi? Dystopioita on  tarjolla riittävästi, siksipä hartaasti toivon ja vakaasti uskon, etteivät tämän testamentin visiot jää eivätkä päädy utopiaksi vaan edelleen kehitettäviksi. Honkelan teos muodostaa sisältörikkaudestaan huolimatta kiinteän ja eheän kokonaisuuden teeman ympäriltä, monesta kiintoisasta näkökulmasta tarkasteluun lähtien.

Semminkin, kun oma helmikuu on ollut yllättäen sekä henkisesti että fyysisesti voimille käypä, oli erityisen mieluisaa lukea tällaistä valoisaa, peruspositiivista, myönteistä ja innostunutta "Ilotulitusta" Honkelan omaa ilmaisua käyttääkseni. Teos oli mitä parhain päätös helmikuun ja koko alkuvuoden lukusaldolle!

Haluankin tässä hyväksi lopuksi kunnioittavasti esittää mitä parhaimmat kiitokseni kirjailijalle ajatuksia herättävistä, huimista ja antoisista lukuhetkistä "Rauhankoneen" parissa!

- Onko maailma valmis rauhaan?   

Riita poikki ja voita väliin!  Näin oli myös Mummillani tapana tokaista tilanteiden kuumetessa, joten

Rauhaa & rakkautta:

6 kommenttia:

 1. Kävi niin, että en ollut ajatellut tätä kirjaa varata. Luettuani arviosi, tulin toisiin ajatuksiin ja laitoin varaukseen.

  On verratonta, että löytyy yhä vain uusia näkökulmia vielä tässä iässä kun joku tarjoilee hyviä perusteluja kirjan lukemiseen. Kiitos Takkutukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Vaikkei tulevan pelastamiseksi poppaskonsteja olekaan, on tämänsuuntainen ja -henkinen näkemys ratkaisukeskeisyyden pyrkimyksineen tervetullutta.
   Taustojesi ansiosta saat kokonaisuuden täydemmin irti, itseltäkun eivät luonnu kimurantimmat matemaattiset kiemurat... Lukuhetkiä ja pakkasenpitoa:)

   Poista
 2. Tekoälyn ja robottien ympärille kehitellään kuulemma aina kauheasti dystopioita ja/tai utopioita. Nyt taitaa olla markkinoille tullut enemmänkin noita asiantuntijoitten rauhoittavia maltillisia teoksia joissa kerrotaan asioiden oikeasta tolasta. Oikeita uhkia on yllin kyllin. On terrorismia ja rikollisia ja sotia. Ei aleta pitää tekoälyä uhkana. Rauhanpyrkimyksille hurraata ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntematon koetaan usein uhkaksi, etenkin kun tekoäly on sen verran vierasta aluetta. Onneksi on näitä maltillisia tiedonjakajia.

   Uhkia riittää ja niitä tarjoillaan näyttävästi mediassa, mutten (-mme) suostu peiton alle käpertymään. Kaikki kehitys rauhan suuntaan on plussaa, rauhanmerkki ranteessa hurrataan täälläkin! Rauhaisaa ja toiveikasta maaliskuun alkua Sinulle;)

   Poista
  2. Kuulin hyvin viisaan lausunnon Into Kustannuksen tilaisuudessa vieraillessani. Yksi haastatelluista kirjailijoista - Esko Seppänen - sanoi olevansa närkästynyt siitä että media antaa esimerkiksi Venäjästä tietynlaisen, yksipuolisen kuvan. Suuri yleisö saa sitten sellaisen käsityksen kuin saa. (Esimerkiksi uhkaavan.) Koin pienen herätyksen kun Esko Seppänen tuon mainitsi. Yritän olla jatkossa ajattelematta liian tasapaksusti 😀

   Poista
  3. Rita A: hyvä ja tärkeä pointti!! Tuo kapea-alainen yhden asian puolesta marssiminen tuntuu aina vaan lisääntyvän, joukon mukana jne.
   On se sitten karrikoiden joku ilmainen sininen muoriämpärijono tai jotain relevantimpaa.

   Tietty ajatteleminen ja omien johtopäätösten teko ideologioiden ja ismien tulvassa vaatii vaivannäköä, mutta on mielestäni hedelmällistä ja mielihyvää tuottavaa.
   Kiitos, kun nostit esiin, eiköhän pidetä ikkunat raollaan joka suuntaan ja yritetä parhaamme mukaan käyttää aivojamme, syödään sitten ne rusinat purkista... Mainiota maaliskuun alkua:)

   Poista