keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Juha T. Hakala: "Kohtuuden kirja" - ex Libris...


"Kohtuuden kirja - Näkökulmia ääriyhteiskuntaan", Juha T. Hakala, Alma Talent,
 2. painos 2018, 248 s.

"Juha T. Hakala (s.1962) on kasvatustieteilijä ja filosofi, Jyväskylän yliopiston professori ja Oulun yliopiston dosentti. Häntä pidetään kohtuullisuuden puolestapuhujana. Hakala on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja, Muun muassa
Isän kasvatusopas, Pakattu aika, Luova laiskuus sekä klassikoksi muodostuneet Graduoppaan. Hänet pn palkittu Suomen Tietokirjailijoiden oppikirjapalkinnolla vuonna 2012, ja hänen tietokirjojaan on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi."


                                                           ©Sakari Piippo

"Mikä saa ihmisen olemaan ehdottomasti jotain mieltä? Mikä saa hänet hakeutumaan yhä uudestaan tilanteisiin, joissa henki on sananmukaisesti alituiseen hieverissä? Mikä busineksessa on riittävästi voittoa ja millainen etumatka suhteessa kilpailijoihin on tarpeeksi?
Joukossamme on yhä enemmän niitä, jotka pyrkivät äärimmäiseen lopputulokseen kaikin mahdollisin keinoin - ihmisiä, jotka toimivat voimiensa ja kykyjensä äärirajoilla. Millainen yhteiskunta synnyttää tällaista asennetta?
Uudessa kirjassaan professori, filosofi Juha T. Hakala pureutuu äärimmäisyyteen ilmiönä niin yksilöiden kuin yhteiskunnan ja instituutioiden kautta.
Hän kertoo, miksi kohtuus kannattaa ja miksi kohtuuttomuus on pahasta." (Takakansi)

Hakala heittää kehiin nipun kysymyksiä kuin taisteluhanskan pannen lukijansa otsa rypyssä miettimään ja terveellisesti puntaroimaan sekä laajemmin koko maailmanmenoa että oman käyttäytymis- ja toimintamalliensa ynnä myös arvopohjansa toimivuutta ja kestävyyttä.
Hyvä! Pysähtyminen - niin vaikeaa kuin se onkin -. tarkistus, päivitys ja suunnanmuutos ovat aina hedelmällisiä jausein myös paikallaan...

Kirjoittaja selventää alkuun, mistä hän kirjoittaa ja myös syitä, joiden vuoksi on tarttunut aiheeseen. Mainiolla asenteella lukijaa johdatellaan läpi otsikoiden: Sukkia Vegaanille, Olen Pena olen addikti, Huolelliset voivat (joskus) huonosti, Selittämätön seikkailuhalu, Reipasta kodinraivaajaa etsitään, Huijausta hinnalla millä hyvänsä. Kas järvi syttyi Palamaan, Tyytymättömyyden välitasanteella ja Kohtuuden aika. Jokainen luku alkaa näppärästi valituilla klassisilla mietelauseilla kuten:  Älä koskaan mene liiallisuuksiin. Anna kohtuuden olla oppaasi.
(Marcus Tullus Cicero)Hakala kirjoittaa eläväistä ja mielenkiinnon ylläpitävää tekstiä faktatiedoin konkretisoiden ja  esimerkkitapauksin valaisten. Hän nyhtää kipupisteitä  ja epäkohtia ilmoille kuin rikkaruohoja juurineen maasta, niin että lukija tuntee raikkaan muhevan mullantuoksun pölähdyksen sieraimissaan ja sähköisen impulssin aivoissaan. Hyvinvoinnin - yleisen ja oman - luulisi luontevasti kiinnostavan jokaista meistä.

Asiapitoinen, ajatuksia herättävä, positiivishenkinen ja erittäin miellyttävälukuinen teos, jossa esitetyistä argumenteista ja ajatuskuluista minun oli luontevaa olla Hakalan kanssa yhtä mieltä, sillä - Pinnistelevä ihminen ei voi hyvin....
  
Vähemmän on enemmän,  - kaikille.  Kohtuus kaikessa & pinnistelemätöntä

 ystävänpäivää:

20 kommenttia:

 1. Tämän pistän lukulistalle! Kiitos, Takkutukka jälleen kerran mainiosta jutusta! <3

  P.S. Hävettävän vähän ehdin nykyään kirjoitella kommentteja bloggaajakollegoiden juttuihin. Käyn kyllä lukemassa, mutta sellaiseen paneutuvaan kommentointiin ei tahdo juur nyt löytyä aikaa. Ryhtiliikkeen paikka tämä!

  VastaaPoista
 2. Ollos hyvä Kaisa Reetta, toivottavasti löydät kontaktipintaa kera viriävien aatosten!

  P.S. Ei hätiä mitiä, sillä kaikella on aikansa ja painotuksensa elämän varrella... Monia mielenkiintoisia luettuja jää itseltäkin kommentoimatta, mutta niistäkin jää hyvä mieli ja saa uusia näkökulmia:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiinnostavasta lukuvinkistä. Itsellä vähän sama kuin Kaisa Reetalla, talviko vienyt kommentointipuhdin? Hyvää ystävänpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on selkeästi hyhmittänyt "ryhtymisrajoittuneisuuden" puolelle tällaiset kesäihmmeiset kuin me, mutta täältä tullaan. Kiitos kommentistasi ja ystävänpäivänehtoota Sinulle:)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Jokke: poikkeuksellisesti uskaltaudun sanomaan suosittelen Sinulle, sattaisi osoittautua kiinnostavaksi:)

   Poista
 5. Kiitos esittelystä ja Ihanaa ystävänpäivän iltaa❤ Halauksia❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde ja halauksia sinnekin, niillähän on aina käyttöä:)

   Poista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä. Sinulla on postauksissasi todella mielenkiintoisia kirjoja, joista niin monet tuntuvat sellaisilta, että niihin voisi tarttua, kuten tämäkin. Hyvää ystävänpäivän iltaa sinulle. Kiva kun kävit kommentoimassa lukumummi-postaustani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli; on hauska kuulla, että olet löytänyt matkaltani vinkkejä. Se onkin mielestäni yksi postausten lukemisen suurista anneista kaiken muun hyvän lisäksi:)

   Lukumummi-postauksesi oli innostava, lisää tuollaista toimintaa toivovat varmasti myös pienet koululaiset, jotka sen myötä paitsi kehittäisivät lukutaitoaan myös voisivat paremmin:)

   Poista
 7. Kohtuus on kielemme kauneimpia sanoja. Kumma, että sen ihannetta on maailmassa niin monella tavalla vaikeaa noudattaa. Varmasti olisi lukemisen arvoinen kirja tämä.

  Tunnelmallista ystävänpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, näin on! Ahneutta ja sitä, ettei mikään riitä, en voi enkä halua ymmärtää. Porukat juoksevat kuin hamsteri pyörässään, Maslowin tarvehierarkian ja onnellisuustutkimukset tyystin unohtaen. Forbesin maailman rikkaiden listan mukaan 62 kärkisijaa pitävää omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman köyhistä!?

   Jo yhteiskuntarauhankin vuoksi olisi tärkeää muistaa, että kärjistäen yhteiskunta on tasan yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, kuten asian itse näen. Seikka, jota tämä meilläkin 1990-luvun lamasta alkanut kansalaisten taloudellinen kahtiarepeytyminen ja keskiluokan näivettyminen eivät tue.
   Eikä niissä käärinliinoissa edelleenkään tiettävästi taskuja ole...

   Pahoittelen paasauksen puolelle heittämistä, mutta tämä on aihe, josta aina jaksan innostua. Kaikeksi onneksemme oman asenteensa ja arvomaailmansa voi - vielä - itse valita. Toiveikkaasti siis toivotan Sinulle mukavaa ja antoisaa hyvänmielen loppuviikkoa:)

   Poista
  2. On asioita, joiden kohdalla paasaus on hyvinkin paikallaan... Olen niin samaa mieltä, yhteiskunta on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki, ja myös yhteiskunnan sivistys ja sydän mitataan siinä, miten heikkoja kohdellaan. Onneksi tosiaan voi ne omat arvonsa valita ja koettaa ainakin omalta osaltaan laittaa tälle maailmanmenolle hanttiin.

   Sinulle myös hyvää mieltä, sitä tässä maailmassa tarvitaan <3

   Poista
  3. Kiitos Katja: tuo yhteiskunnan sivistys ja sydän on relevantti lisäys! Toki hyvillä mielin hanttiin tässä asiassa laitetaan ja oma tonttimme yksilöinä mieluusti hoidetaan, ehkäpä yhdessä onnistumme. Toiveikkaita askelia kohti kevättä:)

   Poista
 8. Kohtuullisen kiinnostava teos, kiitos hyvästä arviosta. On jo varauksessa.

  Aiheesta voisi tosiaan sanoa paljonkin, mutta jospa luen kirjan ensin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäpä teos, joka herättää vastakaikua eikä jättänyt kylmäksi. Aihehan on mitä kiehtovin ja sitä lisää Hakalan tapa esittää mäkemyksiään.
   Jahka luet ensin kirjan, kiintoisaa kuulla, mitä siitä kohtuullisessa ajassa irtoaa...

   Poista
 9. Olen kohtuullisuuden kannattaja, kultaisen keskitien kulkija, jo luonteeltanikin. Kaukana kaikenlaisesta riehumisesta, vaikka innostunkin itselleni mieluisista asioista. Teos kiinnostaa kovasti.

  Ääripäät lienevät yleensä ottaen huonoja jos vähän yleistää. Minulla on kotona Eero Ojasen teos Kohtuudesta ja kohtuuttomuudesta (Kirjapaja 2004). Mukava kuulla että äskettäin julkaistuakin löytyy, ja nimenomaan kohtuullisuuden puolestapuhujalta. Kun niitä hurjisteluun yllyttäjiäkin nykyään riittää.

  Kohtuullisuuden käsitettä voisi myös pohtia himolukijoiden kesken 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita A; kyllähän se joku roti pitää/pitäisi olla! Elämä on noin omakohtaisesti riittävän kiintoisaa itsessään. Se on myös tarjonnut pyytämättä sen verran extreemiä, jottei juuri juohdu mieleen lähteä etsimään lisäkiksejä tunteakseni olevani elossa tai poistaakseni pitkästymistä(?? - tuntematon tunnetila) kiipeilemällä roikkumaan vaijereista jonnekin tornien huipuille, kuten Hakalan esimerkkitapauksessa unkarilaishurjapäät.

   Ja kyllä vaan oikeassa olet tuossa himolukija-heitossasikin. Se on yksille elämäntapa, joillekin todellisuuspakoa. Tästä on paljonkin taitettu peistä. Mitä mahtaisi kohtuullinen lukeminen itse kullekin tai yleisesti ottaen tarkoittaa? Hmph; heitipä kinkkisen knopin kehiin:)

   Poista
  2. Hyviä nuo extreme- ja kiks-juttelusi. Minun aivokemiani ei onneksi vaadi bunjihyppyjä jotta tuntisin olevani elossa. Saan päinvastoin kiksit hyvinkin pienistä arkisista jutuista joista nousee suuri seikkailu. Aivorakenteet ja geenit yms ovat syntymässä saatuja lahjoja joten täytyy kai pelata niillä korteilla jotka on jaettu ja yrittää selviytyä niistä haasteista joita elämä heittää eteen. Viisaasti puhui.

   Himolukija kun olen itse ja samoin mieheni, ja isäni, olen pitkälti sitä mieltä että se on normaalia 🙂 Kohtuullisuus merkitköön sitä että lukemistahti ei haittaa muuta elämää. Kirja sivuun siksi aikaa että hoidamme velvollisuudet, ulkoilemme jne.

   Vaikeahan kohtuutta olisi mitata tai vertailla eri lukijoiden välillä. Nopea lukija lukee enemmän kuin hidas lukija vaikka molemmille annettaisiin esimerkiksi viikko aikaa kirjata lukemisensa. Ja joku voi väittää olevansa kohtuullinen lukutavoissaan mutta ei oikeasti edes pidä lukemisesta.

   Hyvää tätä päivää ja viikonloppua 💕

   Poista
  3. Totta: pienistä arjen asioista ja tilanneista komiikkoineen polkaistaan ne ilon asiat ja syntyvät hauskat ja jännittävät seikkailut.

   Hyvä, lukemisen suhteen määrittelemäsi kohtuus sopii minulle, himolukijoihin kuten Kanssakulkijanikin lukeutuvalle. Määritelmä täten julistetaan lukituksi!

   Onnistuneita korttipelejä ja suloisia onnenpipanoita poimittavaksi alkavalle viikonlopullesi)

   Poista