lauantai 24. helmikuuta 2018

Peter James: "Täydellisyyden hinta / Perfect People" - ex Libris...


"Täydellisyyden hinta", Peter James. Minerva Kustannus Oy, 2018, 2018, 492 s., kääntänyt Maikki Soro.

"Peter James  (s. 1948)   on kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja yksi Ison-Britannian suosituimmista dekkaristeista. Peter Jamesin teokset ovat olleet jatkuvasti Britannian bestseller-listojen kärjessä, ja niitä on käännetty jo 37 kielelle. Hänen huippusuositun Roy Grace -sarjansa kirjoja on myyty yli 18 miljoonaa kappaletta.Peter James on kansainvälisen Crime Writers’ Associationin puheenjohtaja ja amerikkalaisen International Thriller Writersien varapuheenjohtaja.  Hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja, mm. Best Crime Writer of the year, Prix Polar International, Prix Cœur Noir, Sounds of Crime Award for best novel, Sainsbury Popular Fiction book of the Year sekä  People's Bestseller Dagger for Crime Novel of the Year." (Kustantaja)

                                                             Kuva: Wikipedia


"John ja Naomi Klaesson menettävät nelivuotiaan lapsensa harvinaisen perinnöllisen sairauden seurauksena. Surun murtamat vanhemmat haluavat epätoivoisesti varmistaa, ettei heidän seuraava lapsensa koe samaa kohtaloa. John ja Naomi kääntyvät salaisella yksityisklinikalla toimivan tohtori Leo Dettoren puoleen. Tämä lupaa, että 400 000 dollarin hinnasta he voivat määrätä tulevan lapsensa geeniperimän, kirjaimellisesti luoda design-lapsen. Johnin ja Naomin ainoat toiveet ovat, että lapsi on terve ja että se on poika. Tohtori Dettorella on kuitenkin aivan omat suunnitelmansa... (Takakansi)


Mittatilaus- eli designlapset!! Aihehan on paitsi ajankohtainen tulevaisuutta silmälläpitäen myös mitä ajatusryöppyjä herättävin ja osin vastenmielinenkin. Varsin kiinnostava ja aikaansa edellä oleva visionääri Aldous Huxley  käsitteli jo teoksessaan "Uljas uusi maailma" mm.  alfa- ja beetakansalaisten problematiikkaa, mahdollisuuksia ja seuraumuksia. Ja nyt aikavarauksella Dettoren vastaanotolle:

Dettore - Nyt ollaan lähtösuoralla, mutta kolmenkymmenen vuoden päästä tullaan parantelemaan geneettisesti kaikkia lapsia, joiden perheillä tai valtioilla on siihen varaa. Nämä listalla olevat vaihtoehdot, joita olemme käyneet läpi, ovat toistaiseksi vain vaihtoehtoja, mutta  kun ajattelet maailmaa, jossa jokainen odottava äiti käy läpi saman listan, jättäisitkä kaikki ruudut tyhjiksi? 
Et, Varmasti! Paitsi jos haluaisit, että lapsestasi tulee täydellinen altavastaaja,
joka ei pysy toisten tahdissa eikä kykene kilpailemaan heidän kanssaan.

Naomi:   - Minäpä sanon mikä minua tässä koko jutussa oikeasti huolestuttaa - tämä ajatus rodunjalostuksesta. Eugeniikalla on murheellinen historia, siihen liittyy paljon pahaa...

Painava ja letaali sanansa sanottavana design-lasten tuotantoon on Athoksen niemimaalla Perivoli Tis Panagiasin luostarissa pesäpaikkaansa  pitävillä Kolmannen vuosituhannen opetuslapsilla. Näin dekkarin käsikirjoitus vastapooleineen on valmis, ja se pysyy kaiken matkaa tukevasti Jamesin hanskassa.  Reunamerkintänä: uskonnollisiin ääriliikkeisiin suhtaudun nuivasti, suorastaan kielteisesti, mutta tämä ei Jamesin kertojanlahjojen arvostustani mitenkään  vähennä.

On vallan erinomainen ja kunnioitettava  piirre sekä vahvuus kirjailijalla nostaa teemoissaan esiin yhteiskunnallisia ja moraalisia pohdintoja. Seikka joka lisää dekkarin(kin) kiinnostavuutta ja kokonaisansioita. Tätä kirjaa luin henkisesti kädet suorina edessä pitäen ikäänkuin etäisyyttä vaistonvaraisesti ja tahtomattani ottaen. On ilman muuta pelkästään positiivista, jos voimme tieteen keinoin yhä suuremmassa määrin ennakoida ja poistaa perinnöllisiä sairauksia, mutta sitten tulee se suuri MUTTA...

Hyvä teos moniongelmaisesta, erilaisia mietteitä ja vahvoja tunteita herättävästä aiheesta.  Hiuksia nostattava trilleri!  Mainostaa kustantaja. Jaa-a varmasti hiusjuuria ja niiden alusia kutitteleva ja hierova! Jäinkin pitkään aprikoimaan: missä määrin olevaista jo nyt, tulevaisuutta todennäköisesti? Quo vadis?

Naomi & John: -  Rakkaus on enemmän kuin pelkkä side kahden ihmisen välillä. Se on kuin vankkurilinnoitus intiaanien hyökätessä, kuin muuri, joka suojelee heitä maailman hyökkäyksiltä...

Vankkurit ympyrään ajettuina, aurinkoista viikonloppua:

10 kommenttia:

 1. Kirja on minulla seuraavana vuorossa. Huxley tuli mieleen kun luin kirjan takakannen. Se iso MUTTA on kyllä minunkin mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen MUTTA-mötkälehan tuo; Niels Bohrin sanoin: "Prediction is very difficult, especially about the future."

   Sattumalta aiheeseen toisesta perspektiivistä liittyen lopettelin juuri Timo Honkelan "Rauhankoneen", ja hänen näkemyksiinsä ja visioihinsa oli helpompi toiveikkaasti solahtaa.

   Poista
 2. Tosiaankin hiuksia nostattavaa jo lähtökohdiltaan ja jos kirjailija osaa muutenkin nostattaa ja pitää yllä sietämätöntä jännitystä, on helppo uskoa että kuulu britiläisten dekkaristien kärkeen. Ajatus geeniparanteluista - toivotaan parasta ja pelätään pahinta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime lauseesi allekirjoitan täysin, siispä peukut pystyssä ja huh-huh. Auvoisaa sunnuntaita:)

   Poista
 3. Kiitos esittelystä..Aihe on kyllä paljon ajatuksia herättävä, samalla sitä pakosti miettii millainen geeniparantelu ehkä vaikkapa joskus 100v päästä on ihan arkipäivää...Kaunista talvipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiintoisia ja pelottaviakin, mutta huimia ajatuksia poikinut dekkari. Tuota samaa itsekin uumoilen ja myös, että maailma tuolloin on enemmän erilainen kuin pystymme tällä hetkellä edes hurjimmissa visioissamme kuvittelemaan, toivottavasti parempi ja oikeudenmukaisempi:)

   Poista
 4. Onpas tässä kauniit ja hurjat kannet! Tulossa loppuviikosta lukuun ja odotukset, luonnollisesti, huipussa ;) Päänahkaa kihelmöi jo mukavasti postauksesi jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelisin, että odotuksesi palkitaan, sen verran huimia aatoksia tämä ilmaan nostattaa, ettei tarvitse lukupäivän aamuna hiuksia pahemmin föönäillä tai kohotella.
   Kiitos kommentistasi ja jännittäviä lukuhetkiä Sinulle:)

   Poista