sunnuntai 18. helmikuuta 2018

John Grisham; "Caminosaari / Camino Island" - ex libris...

"Caminosaari", John Grisham, WSOY, 2018, 299 s., suomentanut
Jorma-Veikko Sappinen.

"John Grisham  (s. 1955) on maailman menestyneimpiä jännityskirjailijoita,
Hän on julkaissut yli 30 romaania, tietokirjaa, tarinakokoelman ja nuortenromaanin- Teoksia on käännetty jo 42 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti noin 300 miljoonaa kappaletta. Esikoisteoksensa  
A Time to Kill, 1988 (suom. On aika tappaa, 1994) julkaistessaan hän toimi vielä asianajajana Mississippissä, mutta siirtyi myöhemmin kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi. Silloin kun Grisham ei kirjoita, hän omistaa aikaansa mm. hyväntekeväisyystyölle ja baseballille. Grisham asuu perheineen vuoroin maatilalla Missisippissä, vuoroin Virginian Charlottesvillessä." (Lievelehti)


                                                                 ©Bob Krasner

"Princetonin yliopiston kirjaston kassaholvista varastetaan ovelasti viisi
F. Scott Fitzgeraldin alkuperäistä romaanikäsikirjoitusta. Vaikka kaksi viidestä varkaasta saadaan melko nopeasti kiinni, ryöstösaalis katoaa jälkiä jättämättä. Caminosaarella Floridan edustalla pitää majaa kirjailijayhteisö. joka kokoontuu paikallisen kirjakauppiaan Bruce Cablen luona. Bruce on erikoistunut harvinaisiin ensipainoksiin ja käsikirjoituksiin, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan huikeita summia. kalleimmillaan kirja-aarteet kuitenkin ovat silloin, kun ne maksavat ihmishenkiä." (Lievelehti)

Teos pitää sisällään luvut: Ryöstö, Kauppias, Värvätty, Rantojen kulkija, Välittäjä, Sepitteitä, Viikonloppuytyttö, Tavaran toimitus ja Epilogi. Edellisestä jo ilmenee, että kertomus on hyvin rytmitettynä mukavaa luettavaa ynnä lisäksi se tuo muassaan vanhojen kirjojen ikioman tuoksun ja varovaisesti käänneltävien sivujen näppituntuman, jotka kietovat lukijan taikaviittaansa. Saamme tutustua myös kunnianarvoisaan  Princetonin yliopistoon ja Firestone Libraryyn  sekä erittäin uhanalaiseksi luokitellun lajin, Valekarettikilpikonnien, - jollaisen kanssa Kanssakulkijalla oli ainutlaatuinen lähikontakti v. 2007 uintireissulla Pefkoksessa - erikoiseen elämänkulkuun.


Konkareiden yksiselitteiset kommentit: -  Kirjakauppa on syvältä ja anna palaa, olet vasta 23-vuotias, mutta kaikille neuvonantajille yhteistä oli se, että he nauttivat siitä mitä tekivät. He rakastivat kirjoja, kirjallisuutta ja kirjailijoita, koko kirja-alaa, ja olivat halukkaita tekemään pitkää päivää ja palvelemaan asiakkaita, sillä he pitivät kutsumustaan jalona.

Bruce:  - Kaksi kuukautta Bruce ajelehti maan poikki, kulki päämäärättömästi siksakkia etsien yhä uusia itsenäisiä kirjakauppoja. Yksi kaupanomistaja jossain kaupungissa saattoi tuntea kolme muuta valtion toiselta laidalta ja niin edelleen. Bruce kulutti tynnyreittäin vahvaa kahvia, hengaili kiertueella olevien kirjailijoiden kanssa, osti kymmeniä nimikirjoituksella varustettuja kirjoja, yöpyi halvoissa motelleissa, toisinaan seurassaan tapaamansa toinen kirjatoukka, vietti tuntikausia juttelemalla kirjakauppiaiden kanssa, jotka olivat halukkaita jakamaan neuvojaan ja tietämystään, siemaili paljon huonoa viiniä kauppojen kirjailijavierailuilla, joihin ilmestyi vain kourallinen asiakkaita, otti sadottain sisä- ja ulkokuvia, teki sivukaupalla muistiinpanoja ja piti kirjaa kohteistaan. 
Kun hän päätti seikkailunsa ja oli valmis ja kyllästynyt ajamiseen, hän oli jättänyt 74 päivässä taakseen melkein 13 000 kilometriä ja käynyt 61 itsenäisessä kirjakaupassa, joista mikään ei edes etäisesti muistuttanut yhtäkään muista.
Hän katsoi, että hänellä oli nyt suunnitelma. 

Island Books - uutuuksia ja harvinaisuuksia:   - Kirjakauppa avattiin
1. elokuuta 1996 niin suuren rummutuksen myötä kuin Bruce pystyi nostattamaan. Kohtalainen väkijoukko siemaili olutta ja samppanjaa ja kuunteli jazzia ja reggaeta. Brucen nauttiessa hetkestä. Hänen suuri seikkailunsa oli alkanut...

Grisham on sarjassaan jo legenda ja kun vielä liikutaan rakkaassa kirjojen maailmassa, kotikentällä niin lukukokemuksen laadusta ei ollut mitään epäselvyyttä! Veijariviitan alta paljastuu varmuudella vautuvaa juonenrullausta varustettuna originellein ominaispiirtein ryyditetyin henkilöhahmoin, miljöökuvaus toteutuu suorastaan herkullisena ja sanavaraston runsaus loistaa läsnäolollaan. Grisham kuuluu omiin luottokirjailijoihini, eikä Caminosaari  hänen asemaansa hetkauta, - päivastoin. Kokonaisuus on  rentouttava ja velmu. Mukaansatempaava reissu Caminosaarelle!

Grisham mainitsee loppusanoissaan: Harvinaisten kirjojen maailma on kiehtova, ja minä olen siinä vain harrastelija. Kirjan taustoista Grishamin omakohtaisita kytkennöistä harvinaisuuksiin lisää Washington Postin haastattelussa.

Laura / Mitä luimme kerran ilahdutit mukaantulollasi  matkalle, tervetuloa:)

Rakkaudesta kirjoihin:
 

8 kommenttia:

 1. Minäkin olen pitänyt JOhn Grishamista, joka on jännärien mies, mutta minusta hänen monissa teoksissaan on nyky-yhteiskunnan rakenteellisia ongelmia käsitelty paljon paremmin, rakentavammin ja osuvammin kuin eräissä ns. kantaa ottaavissa kirjoissa. Itse luen nyt vasta ensimmäistä kertaa Firmaa, elokuvan olen nähnyt useita kertoja.
  Tämäkin pitää joskus lukea, kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä siitä, että Grisham näppärästi kutoo rikosjuonen oheen, sen kanssa limittäin nyky-yhteiskunnan kipupisteitä tavalla, jolla ne tulevat lukijana huomioiduksi.

   Poista
 2. Meillä on aika monia Grishamin kirjoja. Mieheni pitää näistä kirjoista ja minäkin luen niitä mielelläni. Kun lähdemme reissuun, otamme usein Grishamin kirjan mukaan, koska se on molemmille mieluista luettavaa. Tätä kirjaa en ole lukenut. Grishamin taustan johdosta kirjojen juonet ja tapahtumat ovat uskottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grisham kirjoittaa kuten totesitkin taustoistaan johtuen laadukasta tekstiä. Hän on myös meillä jaettu lukumieltymys ja ollut monilla matkoilla mainion Mankellin lisäksi sadepäiväin pelastaja:)

   Poista
 3. Olen Grishamin ystävä minäkin. Ja kuinka sattuilin,huomenna haen pinon saapuneita kirjoja kirjastosta, mukana myös Caminosaari.

  Kiitos arviosta ja kiinnostavista lisäinfoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meistähän näkyy koostuvan jo pienoinen Grisham fan club; kaveri osaa asiansa!
   Ollos hyvä ja hyvää Caminosaarenmatkaa sekä muutoinkin mukavaa talviviikkoa Sinulle:)

   Poista
 4. Enpä pääse teidän fan clubiin kun en ole lukenut yhtään Grishamin teosta 😀Vaikka toisaalta olen mielihyvällä lukenut mitä hänestä ja hänen kirjoistaan kirjoitetaan ja pitänyt lukemastani. Erinomaista että kirjailijalla on niin vankka asiantuntemus ja tausta kirjojensa tarinoille. Myös: Kun niin usein kuulee todettavan että kirjoittamisella ei elä, niin hyvä että siitä on sentään aika paljon poikkeuksiakin, eli bestsellerit. Hatunnosto kirjailijoille (ja kustantajille). Jos heitä ei olisi mitäs me sitten lukisimme? 🌹🙂♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Rita A: mehän otetaan Sinut tuolla asiantuntemuksella avoimin sylin vastaan vaikka ulkojäsenen statuksella, eihän kaveria tokkiinsa jätetä:)

   Kyllä kirjailijan taustalla on useissa tapauksissa suuri/ratkaiseva merkitys sen estämiseksi, ettei lukijana ajaudu uskottavuuskriisiin. Itsellähän tuo on melko herkässä ja kiitos vielä, kun taannoin tuon tunteen oivasti nimesit!

   Hatunnosto täälläkin kirjailijoille ja kustantajille, ilman heitä maailma olisi paljon köyhempi paikka... Aurinkoisia talvipäiviä:)

   Poista