sunnuntai 19. lokakuuta 2014

"Yö nielee päivät" - ex Libris...


"Yö nielee päivät", Asko Sahlberg, Like Kustannus Oy, 2014, 575 s.

Asko Sahlbergin ansiot ovat vankat eivätkä juuri esittelyjä kaipaa.
"Yö nielee päivät  kertoo Jakobssonista, härän kokoisesta miehestä,
 joka muuttaa 1970-luvun alussa Suomesta Ruotsiin ja elää siellä yli
kolme vuosikymmentä." (Takakansi)

Mitäpä meillä on tässä: Jakobsson, meidän miehemme alias Jaakopsoni, Ruotsin kuninkaat, Göteborgin / Jöötteporvoon ja prostituution historiat, Olof Palmen murha, maailmanluokan onnettomuudet, August Strindberg, ruotsinsuomalaiset ja muut myöhemmät maahanmuuttajat,  murhia ja itsemurhia,nuuskaksiammuttuja polvia, yrittäjyyttä lain polun kahta puolta, Siiri, Aune ja Bliss, yönselkä, yksinolo ja yksinäisyyskin sekä aina hyväksi lopuksi meidän miehemme, Jakobsson...

Näistä elementeistä olisi tällä sivumäärällä ja vaatimattomimmilla kirjailijantaidoilla muodostunut migreenin aiheuttava marssi kera rummunpäristyksen, mutta Sahlberg kuten päähenkilönsä Jakobsson tekee teemansa mukaisesti sen, mikä miehen on tehtävä! Hän kutoo monenkirjavista langoista lämminsävyisen, möyheän villapaidan, joka ei kutita eikä kikkanoi ja suuren, verbaalisesti runsaan, sivistys- ja slangisanoja estoitta viljelevän, ehyen proosaromaanin, joka ei ylly pompöösiksi, vaan  riemastuttaa, herättää sympatiota ja kirvoittaa empatioita!

Teoksen loppupuolella pieni tiivistäminen ei olisi vähentänyt kerronnan ansioita, vaan eliminoinut sen verkkaiseksi käyvää kulkua ja poljentoa.

"Eipä kulu kauan kun yö nielee neljä päivää,
ja yöt itse uneksivat pois tuon ajan;
silloin kuu, nyt taivaallaan kuin hopeinen jousi,
näkee meidän juhliemme illan."

William Shakerspeare, Juhannusyön uni, I.I. suom. Matti Rossi (Etulehti)


Yönkulkijana vaan ei yöjalassa,
askelsi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti