lauantai 25. lokakuuta 2014

"Pimeyden kaikki värit" - ex Libris...

"Pimeyden kaikki värit", Peter Robinson, Blue Moon, 2014,
 391 s., suomentanut Ulla Ekman-Salokangas.

Blue Moonin kirjalijatalli käsittää neljätoista kirjailijaa.
Vuositasolla julkaistujen kirjojen määrä ei ole runsaudella pilattu, mutta minulle ne edustavat aina varmaa ja tasaista laatua
ja Blue Moon luottokustantajaa.

"Peter Robinson  on Kanadaan asettunut britti. Rikosromaaninsa hän sijoittaa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen, jossa hän yhä viettää aikaa joka vuosi. Pimeyden kaikki värit on Robinsonin kahdeksas suomennnos. Suomen dekkariseura palkitsi Peter Robinsonin "poliisiromaanin taitajana" vuoden 2014 ulkomaisen dekkarin kunniakirjalla."(Kannen lievelehti)

"Kauniina alkukesän päivänä Eastvalen lähimetsiköstä löytyy verinen ruumis roikkumasta vanhasta tammesta. Murha vai itsemurha?
Tutkinta johtaa aluksi Eastvalen juuri kunnostettuun teatteritaloon ja Othello-näytelmän kulisseihin, sitten kaupungin vauraimmalle asuinalueelle. Päällystö vaatii Lontoossa lomailevan ylikomisario Alan Banksin vastoin tahtoaan johtamaan korkean profiilin tutkintaa.
Pian esimiehet kuitenkin haluavat haudata jutun. Suuremmat voimat ovat liikkeellä.
Banks ja komisario Annie Cabbot kuitenkin jatkavat tutkintaa, Banks Lontoossa, jossa joutuu keskelle elinikäiset jäljet jättäviä tapahtumia. Liikutaan varjomaailmassa, jossa mikään ei ole miltä näyttää ja jossa mihinkään ja kehenkään ei voi luottaa. Peli käy vaaralliseksi.
Ja kuiskutteleeko jossain Jago? " (Takakansi)

Tyyli- ja tehokeinona kirjailija käyttää monin paikoin kuivakkaa, luettelonomaista ilmaisua asioiden, paikkojen, luonnon, ihmisten ja tilanteiden julkituomisessa. Seikka, joka ei hämmästyttävää kyllä aiheuta tekstin puisevuutta, vaan on Banksin taidoilla luontevasti vahvuus
ja jättää turvallisen perienglantilaista, eksaktia ja virtaviivaista, piiruakaan häröilemätöntä jälkeä.Henkilöhahmot eivät jää valjuiksi tai verettömiksi: Alan Banksin, Annie Cabbotin ja Sophien johdolla yksilöissä on mainiosti ja tyyliinistuvasti luonteikkuutta ja myhäilevyyttä kuin myös hämyisten pubien puuheensorinassa nautittujen pinttien tunnelmassa.

Melankoliankarkoituksessa Banksilla levylautaselta:


Cheers:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti