sunnuntai 24. elokuuta 2014

"VIP-huone / VIP-rummet" - ex Libris...

"VIP-huone", Jens Lapidus, Like Kustannus Oy, 2014, 407 s., suomentanut Jaana Nikula.

 "Jens Lapidus (s.1974) on niittänyt mainetta Tukholman alamaailmaan sijoittuvalla Stockholm noir-trilogiallaan. VIP-huone avaa uuden, itsenäisten teosten sarjan, jonka päärooleissa ovat asianajaja Emelie Jansson ja entinen linnakundi Teddy." (Etulievelehti)

" - Najdan "Teddy" Maksumic: juuri vankialsta vapautunut,
     kaidalle polulle  pyristelevä taparikollinen.
  -  Emelie Jansson: liikejuristi nousukiidossa.
  -  Philip Schale: rikkaan suvun arvaamaton poika.
  -  Tukholman seudun rikollisjengit: kaikkeen valmiit rahan takia.

Tervetuloa VIP-huoneisiin, joissa pienet piirit päättävät pienten ihmisten kohtaloista." (Takakansi)

Lapidus kuvaa herkullisesti yläluokkaisuutta, elitismiä ja snobismia ja hifistelee surutta tuotemerkkilitanialla  viljellen business-terminologiaa kuten top-notch, lyömätön ja  COB, close of business, työajan jälkeen jnpp. Tämä kaikki tapahtuu tyynen rauhallisesti, mutta pilkesilmäisesti  ikäänkuin von oben hin - mentaliteetilla; herkullista! Henkilprofilointi on uskottavaa ja oivaltavaa, päähenkilöt ovat lihaa & verta, eläviksi ja todentuntuisiksi rakennettuja. Juoni on juoheva.


Tässä ei länkytetä, kiitos myös Jaana Nikulan näppäryyden, vaan teoksessa on enemmän kimmoisuutta, napakkuutta ja asennetta  kuin kirjailijan aikaisemmassa tuotannossa.
Lapidus tuntuu solahtaneen sisään ammattitaustansa ja tekstintuottamisen pyhään yhtälöön ja on nyt kirjoittaessaan ikäänkuin tanakasti kotikentällään. Teddyn & Emelien tarinalle jatkoa, kiitos!

Käänsin kelkkani, joten Lapidus

High five:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti