sunnuntai 10. elokuuta 2014

"Lyhyehköjä päiviä / Kürzere Tage" - ex Libris...

"Lyhyehköjä päiviä", Anna Katharina Hahn, LURRA Editions, 2013, 256 s., suomennos Anne Mäkelä.


Lyhyehköjä päiviäKahn on syntynyt v. 1970 ja "Kürzere Tage ", 2009 oli  ehdolla Saksan kirjallisuuspalkinnon saajaksi ilmestymisvuotenaan. Roswitha von Gandersheim-palkinnon ja Heimito von Dorerer-palkinnon teos sai v. 2010.

"Lyhyehköjä päiviä on Hahnin voimakas tilinteko yhteiskunnasta, jossa hyvinvointi ja näköalattomuus, eurytmia ja hysteria, vanhemmudeen onni ja lasten kärsimys kohtaavat - tapahtumapaikkana vauras Stuttgart.
Constantinstrassella vanhat talot ovat kahdehdittavalla tavalla kunnostettuja ja museoviraston valvonnassa.
Turkkilaisen pitämässä herkkukaupassa hedelmät maksavat kaksi kertaa enemmän kuin muualla. Tälle alueelle hakeutuvat menestyjät ja superäidit." (Takakansi)

Kukin luku valottaa jonkun  päähenkilön omaa näkökulmaa. Tarinankulussa mukana ovat avioparit   Judith & Klaus, Leonie & Simon sekä vanha Posseltin pariskunta Luise & Wenzel. Jälkimmäiset ovat sodan jälkeen Tšekkoslovakiasta karkoitettuja sudeettisaksalaisia, joiden kautta myös peilaautuu valtaväestön kaksijakoinen asenne tähän väestöryhmään. Turkkilainen, etäämmällä asuva ja kovia kokenut nuori  Marco avaa  puolestaan siirtolaisperspektiiviä.

Teemoiltaan runsas, sosiaalinen ja yhteiskuntakriitiinen ajankuvaus, joka kirjoitustavasta huolimatta pysyy tiiviinä ja pitää lukijansa valppaana. Hahnin kerronta kulkee vaivatta analysoiden, teräviä huomioita tehden ja kritisoiden. Se kysyy: "Miten levottoman nykyihmisen kuuluisi oikeastaan elää? Miksi vanhat arvot on kyseenalaistettu? Miksi itsekeskeisyytemme määrä on niin sietämätöntä?" (Takakansi)

Tämä sattumalta tassuihin tarttunut, omaa intensiteettiä edellyttävä  teos istui vallinneeseen lukuvireeseeni kuin hanska. Antoisa ja kiintoisa  kirja, joka on parasta itse lukea!

Lyhyehkösti:
 2 kommenttia:

  1. Olin linkkien keruumatkalla ja löysin blogisi. Olemme lukeneet samoja kirjoja.

    VastaaPoista
  2. Ulla, tervetuloa mukaan matkalle ja toivottavasti viihdyt näillä poluilla! Lukumieltymysten osittaisen päällekkäisyyden lisäksi jaamme näköjään myös kiinnostuksen ja kiintymyksen luontoa, kuukkeleita & karvakuonoja kohtaan... Luettujen lisäksi Siniunikon on erinomaisen kiintoisa ja informatiivinen kasviblogi. Kuulasta syssynalkua!

    VastaaPoista