torstai 7. elokuuta 2014

"Pyhä keihäs / The Templar Prophecy" - ex Libris...

"Pyhä keihäs", Mario Reading, Karisto Oy, 2014, 296 s., suomentanut Pekka Tuomisto.


"Mario Reading  on  s.1953 Dorsetissa ja paljon maailmaa kiertänyt brittikirjailija.  Hänen edellinen, Nostradamuksen kadonneita ennustuksia käsittelevä trilogiansa on ollut valtava menestys kaikkialla maailmassa. Sitä on myyty yli miljoona kappaletta, lähes 40 kielellä."(Etulievelehti)

"Kun kuvajournalisti John Hart matkustaa isänsä kuolinvuoteen ääreen Guatemalaan, hän löytää sukunsa menneisyydestä ällistyttäviä yhteyksiä ja huomaa joutuneensa keskelle hurjaa ajojahtia. Kaiken takana näyttää olevan hänen isänsä hallussa ollut salaperäinen keihäs, jota Hitler piti menestyksensä salaisuutena ja jota nyt tavoittelevat väkivaltaiset uusnatsit mykistävän kauniin naisen johdolla." (Takakansi)

Kyseessä on Longinuksen keihäs, josta myös Trevor Ravescroft samannimisessä kirjassaan, Gummerus 1974, alkuperäisteos "The spear of destiny", 1972 tarinoi. Jälkimmäistä en ole lukenut kuin en myöskään Readingin aiempia teoksia, mikä näin oitis kättelyssä todettakoon. Liikkeellä siis tyystin puhtaalta pöydältä: maantieteellisesti reissataan akselilla Syyria - Lontoo - Guatemala - Saksan Baijeri, on temppeliherraa, natsia ja uusnatsia. Ollaan Syyriassa heinäkuussa 2012 ja seuraavassa luvussa Salefjoella, Kilikian Armeniassa, Etelä-Turkissa kesäkuussa 1190...

On valokuvaaja John Hart/Johannes von Hartelius ja yhteinen ristiriitainen historia abortoituine sikiöineen reportteri Amira Eisenbergerin kanssa. Triangelin kolmanneksi kulmaksi  juoneutuu äärioikeistolaispuolueen, LB:n eli Lanzen Brüderschaftin  johtonainen Elfride "Effi" Rache, jonka kanssa Hartin mielestä:"seksi on kuin sukellus Välimereen keskikesällä korkeimmalta mahdolliselta kalliolta". Suhteelisuudentajuhan tuolla pielustelulla skarpimmaltakin kaksilahkeiselta sumenee. Olan takana vaanii raivoisan  mustasukkaisuuden riivaama Effin rautanyrkki ja torpedo Udo
 "Paksu Udo" Zirkler, joka yhden ainokaisen kerran on saanut hypistellä esinaisensa punaisia alushebeneitä.

Baijerin Bad Wiesseessä Hart majoittuu Hotel Alpenruhiin Frau Erlichmannin huolehtiviin  hoteisiin Tällä vanhalla rouvalla osoittautuu olevan omakin  kana kynittävänään Rache-suvun kanssa ja hän muodostaa kiintoisan, varsin sympaattisen  osan kertomuksesta lainkaan joutumatta häpeämään ammattilaisjuonijoiden  kyydissä!

Huolimatta  ylläolevasta ja siitä, että  kirjaesittely ja kaksi ensimmäistä lukua  hyppäyksineen 2012:sta vuoteen 1190 loivat ensivaikutelman:"Jahans, tässä on nyt taas tungettu kaikki mahdollinen yksien ja samojen kansien väliin suloiseksi sekamelskaksi, joka leviää käsiin, Reading onnistui näpäyttämään minua nenille  pitämällä  mielenkiinnon vireillä. Joskus näinkin päin!


Naurelee:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti