torstai 21. elokuuta 2014

"Ihmisen psykologinen kehitys" - ex Libris...

"Ihmisen psykologinen kehitys", Jari-Erik Nurmi, Timo Ahonen, Heikki Lyytinen,
Paula Lyytinen, Lea Pulkkinen ja Risto Ruoppila, PS-kustannus, 2014, 458 s.
Ensimmäinen uudistettu painos, ensipainos v. 2006, WSOYPro.

Image for Ihmisen psykologinen kehitys from akateeminen.com"Elämän varrella on useita kohtia, joihin kehityspsykologinen tutkimus avaa näköaloja. Lapsuus ja nuoruusikä ovat vaativia elämänvaiheita,
eikä kehitys ole kaikilla ongelmatonta. Nykyisin nuoret ikäluokat myös varttuvat  pätkätyön leimaamassa yhteiskunnassa, mikä heijastuu aikuisuuteen. Suuret ikäluokat puolestaan alkavat olla eläkeiässä,
jolta odotetaan terveyttä ja uusia aktiviteetteja."

Ihmisen psykologinen kehitys kattaa ihmisen elämänkaaren vauvasta vanhuuteen. kehitysvaiheiden kuvauksen läpäisee kaksi teemaa: Oppimista ja siihen liittyviä ongelmia tarkastellaan ensin perheessä, sitten koulussa ja työpaikalla ja lopulta vanhenevien kansalaisten sopeutuessa tietoyhteiskuntaan. Sosiaalisia suhteita käsitellään ensin lapsuuden perheessä ja kouluympäristössä ja sen jälkeen parisuhteessa,
omien lasten kasvatuksessa ja sopeutumisessa koko ihmisyhteisöön." (Takakansi)

Teos on tarkoitettu  kehityspsykologiaa opiskeleville ja opettajiksi tähtääville sekä sosiaalialan ammattilaisille, mutta on kronologisesti iän mukaan etenevänä sopiva, selkeä ja antoisa teos myös  tällaiselle keittiöpsykologiaa viljelevälle maallikolle ja muille aiheesta vähääkään kiinnostuneille. Loppuun on sijoitettu vielä lukukokonaisuudet tutkimusmenetelmistä, tutkimuksen eettisistä kysymyksistä ja tutkimusalueen historiasta.

Kun perheeseen ja lähipiiriin kuulu eri ikävaiheessa olevia jäseniä ja kun psykologia noin harrastuspohjalta on aina kuulunut mielenkiinnon kohteisiini, tämän teoksen myötä oli kiintoisaa päivittää tietämystään asian tiimoilta ja eliminoida luulotteluja ja epävalideja, pölyttymään päässeitä tietojaan ja uskomuksiaan. Kehityskin kliseisesti kehittyy koko ajan ja uutta tietoa saadaan jatkuvasti aiheesta kuin aiheesta; kaiken muun hyvän lisäksi on kerrassaan hauskaa haastaa aivonystyränsä ja antaa luetun hellästi herätellä ja hieroskella niitä.

Use it or lose it- hengessä tai kuten Tähtisilmämme  tyttösenä otsa rypyssä hätäili elämänmittaista oppimista ja ihmisenä täyteen mittaansa kasvamista koskevan keskustelumme vellovissa jälkimainingeissa: "Menevätkö mun aivot ihan oikeesti pieneksi kurttuiseksi rusinaksi, jos en mä niitä käytä?"

Sun Maid:

4 kommenttia:

  1. Psykologian aineopettajana tämä kirja on ahkerassa käytössä ;)

    VastaaPoista
  2. Olisi mieluisaa kuulla kommenttisi siitä, kuinka alan ammattilaisena rankkaat tämän teoksen ja kuinka laajaa tänä päivänä on kiinnostus psykologian opintoja kohtaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin psykologian opintoja löytyy lähes jokaisen avoimen yliopiston sivuilta, joten kova kiinnostus aineesta on.
      Psykologia on vain jakaantunut jo niin moniin osiin, että luultavasti se on hajoamassa esim. oikeuspsykologia on kova sana tänä päivänä.
      Tämä kirja on vain pieni osa psykologian laajaa kenttää, se sisältää peruspsykologiaa, ihmisen psykologisen kehittymisen.
      En kyllä ymmärrä miksi tuo tutkimusosa on pitänyt liittää tähän mukaan.
      Minun kirja on vuodelta 2006, joten en tiedä mitä uudempi kirja sisältää.

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi: tuo oikeuspsykologian painottuminen ja kiinnostuksen kasvu on varsin ymmärrettävä ilmiö nykymaailmassa sekä oikeustieteilijöille että psykologeille sekä mielenkiintoinen osa-alue noin muutenkin. Syksyn taitteeseen: kuulautta, ompunrouskutusta ja lukutuokioita!

      Poista