tiistai 19. elokuuta 2014

"Arne. Oman elämän kintereillä" - ex Libris...


"Arne. Oman elämän kintereillä", Arne Nevanlinna, Siltala, 2014, 328 s.


Arne Nevanlinna  kirjailijana tuli laajemmalti tutuksi viimeistään  romaanillaan Marie ja Finlandiaehdokkuudellaan 2008.


"Arne Nevanlinna jatkaa valloittavaa kirjallista tuotantoaan omaelämänkerrallisilla esseillä, jotka tempaisevat lukijan mukaansa
miltei 90 vuoden mittaiselle aikamatkalle. Teksteissään Nevanlinna hypähtelee riemastuttavalla tavalla aihepiiristä toiseen,
assosiaatio johtaa kolmanteen, ja lopulta kaikki liittyy oleellisella tavalla kaikkeena - niin kuin asiat elämässä liittyvät.

Arne. Oman elämän kintereillä pakenee kaikkia määrittelyjä.
Se on hykerryttävä, viisas ja omapäinen kokoelma tekstejä, jotka yhdessä
 muodostavat saumattoman kokonaisuuden, sekoituksen muistinvaraista faktaa ja fiktiota: Arne Nevanlinna-nimisen henkilön kirjallisen muotokuvan." (Takakansi)"

"Ilman jonkinlaista menestystä kirjailijanurani olisi katkennut alkuunsa. Miten minun silloin olisi käynyt? Olisinko liittynyt veteraanien mieskuoroon ja saanut viikon kuluttua potkut kärisevän ääneni takia? Takuulla en. Olisinko ryhtynyt matkustelemaan hysteerisesti tai muuttanut Espanjaan? Toivottavasti en. Olisinko kuollut? Todennäköisesti kyllä." (Takalievelehti)

Näistä fragmenteista selviää oleellinen; lempeä, oivaltava ja itseironinen kerronta kuljettaa lukijansa vaivatta vanhaan kulttuurisukuun, sen arvomaailmaan  ja miljööseen, historiallisiin ajanjaksoihin ja tapahtumiin, moralismeihin, työntekoon arkkitehtina  ja siihen, kuinka kirjoittajasta kuoriutui kirjailija, Pariisissa vietettyyn aikaan, työrupeamaan Nairobissa jne.jne.  Esseiden aiheet kieppuvat asiasta toiseen, mikä ei suinkaan teosta hajoita,  vaan on sen rikkaus
ja anti.

Ajallista perspektiiviä mielenkiintoisin, havainollistavin  valokuvin elävöitettynä ja liki 90-vuoden tuomalla kokemuksen rintaäänellä. Vaan ei suinkaan kärttyisän vanhan patun turhanaikaisia jorinoita eikä kippurointia: tässä kuuluu aidosti "The writer's voice". Napakka ageismin vastaisku!

Tähän kaleidoskooppiin kurkisti & näkemäänsä

mieltyi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti