"Plutarkhos. Mielen tyyneydestä", Kustannusosakeyhtiö Otava, 2020, 157 s.
"Juhana Torkki (s.1977) on kirjailija, teologian tohtori, kääntäjä ja kouluttaja. Hänet tunnetaan puhetaitoa käsittelevistä kirjoistaan. Vuonna 2018 ilmestynyt Seneca-suomennos Elämän lyhyydestä oli menestys." (Takakansi)
©Veikko Somerpuro
"Miten löytää mielenrauha, kun maailmassa kuohuu ja elämässä voi tapahtua mitä tahansa?
Kysymystä pohti kreikkalainen filosofi Plutarkhos kaksituhatta vuotta sitten. Juhana Torkin muinaiskreikasta suomentamat tekstit koskettavat vahvasti nykyihmistä. Miten ottaa viisaasti vastaan kohtalon kolhut? Miten hallita tunteitaan? Miten säilyttää mielenrauha tiedon tulvassa. Entä miten kestää koettelemuksista kovin: oman lapsen kuolema?
Kun globaali maailmaa kuohuu ja etsii suuntaansa, viisaan ja lempeän filosofin opit ovat jopa ajankohtaisempia kuin kirjoitushetkellään." (Takakansi)
Edellisen vastaavan kysymysryppään Torkki heitti iloisesti ilmaan teoksensa
Seneca. Elämän lyhyydestä tiimoilta: Syntyjä syviä poiki ja luotaamaan lähetti ko. lukutuokio kuin myös jokainen rauhoittava palaaminen antiikin filosofien pariin, jolloin ajatukset saavat liidellä suuria kaaria, ja lukija olla tässä ja nyt -tilassa...
Mielentyyneys on toki aina, mutta etenkin näin Kosmoksen kapellimestarin johtaessa orkesteria, mitä tavoiteltavin olotila ja yleinen hyvä, joten uteliain mielin lähdin Torkin matkaan tälläkin kertaa. Teos tarjoaa luvut: Sisällys,
Mielen tyyneydestä, Vihan hallinnasta, Turhasta uteliaisuudesta ja
Lohdutukseksi puolisolle.
Esipuheesta:
- Kirjeessä Plutarkhos johdattaa lukijaansa monin esimerkein mielenhallintatekniikoiden äärelle. Päämääränä on euthymia, joka tässä suomennoksessa on käännetty sanoilla mielenrauha tai mielentyyneys.
Se on kaikenlaisten hyrskyjen ja tyrskyjen poissaoloa, levollista ja järkevää elämää. Ennen muuta se on kykyä säilyttää tasapaino silloin, kun ulkoiset seikat, omat valinnat tai häiritsevät havainnot uhkaavat suistaa mielen raiteiltaan... Nykykielellä hyvä fiilis?
- Tämän kirjan esseet ovat tällaisen työn tuloksia: ne ovat logismoi-kokoelmia. Logismokset ovat rahoittavia pohdintoja, jotka auttavat ihmistä etäännyttämään itsensä tilanteesta ja "ottamaan järjen käteen", niin kuin Suomessa sanotaan. Plutarkhokselle mielenrauhan saavuttaminen on ennen muuta sisäinen matka.
- Plutarkhoksen vihaa käsittelevä pohdinta tuntuu häkellyttävän ajankohtaiselta. Suomessa raivo-loppuiset sanat lisääntyvät ja leviävät kuin virukset.
Kielitoimisto tietää kertoa, että laturaivo, someraivo, rattiraivo ja naapuriraivo ovat saaneet rinnalleen jonoraivon, eläkeraivon, koirankakkaraivon ja ostoskärryraivon. Kannattaako niin paljon olla raivoissaan?
Netistä ja iltapäivälehdistä: Ihmiset pakenevat basaariin, torille ja satamaan kysymään: "Onko mitään uutisia?" Vastaus: "Etkö ollut torilla aamullakin? Luuletko, että kaupunki vaihtaa perustuslakiaan kolmen tunnin välein?"
Kuriositeettina mainittakoon, että Plutarkhos on eräissä kysymyksissä myös moderni. Hän oli vannoutunut vegetaristi, ja ajatus siitä, että ihminen teurastaa eläimiä täyttääkseen lautasensa, oli hänelle vastenmielinen.
Eräänlaisena saavutuksena voi pitää sitä, että kirjoittaa antiikin Kreikassa kirjoituksia, jotka pääsevät 2020-luvun Suomen kirjastolaitoksessa osastoon "50.19 Eläinsuojelu." !!
- Antiikin taika on, että sen ajan ihmiset kykenivät kirjoittamaan tekstejä,
joiden osuvuus on suurempi kahdentuhannen vuoden päästä kuin julkaisuhetkellä, Saavutus on hämmästytävä, ja siinä on tiettyä kauneutta,
aivan kuten Alvar Aalto sanoi: "Kaunista on se, mikä vanhenee kauniisti."
Paljon rauhoittavaa tuttuutta ja kontaktipintaa, - kädenojennusta yli vuosituhanten siltoja pitkin, jotka meille kauniin käsityötaidoin eli kieliasuin taitavasti, huolellisesti ja ajatuksia siivittävästi on rakentanut Juhana Torkki. Plutarkhoksen mietteiden, johtopäätösten ja ohjeiden/ehdotusten äärelle oli vaivatonta pysähtyä, sillä ne luovat ja antavat tilaa omalle vapaalle ajatuksenkululle avaamalla uusia polkuja tutkittaviksi ja taivallettaviksi.
Mainio ja nappiajankohtaan osuva teos, joka läpsii laastia uhkaavasti koetuksella olevan - jos ei jo murenevan - mielen muurin saumoihin meille kaikille,
joiden mielenrauha ja tyyneys ovat kuluneena keväänä olleet uudenlaisen koitoksen ja kokemusjyrän alle litistymässä sekä tarjoaa ajatuksia siitä,
kuinka välttää tuulimyllyjä vastaan taistellessa syntyvän vihan ja avuttomuuden, raivon tunteita saavuttamasta Don Quijotemaiset mittasuhteet.
Antoisa, uusillekin urille ajattelemaan usutteleva ja houkutteleva kirja;
teos, jonka lukemisesta jäi lämpöinen ja seesteisempi mieli.
Kiitos Juhani Torkki & Otava!!
- Turha on suuttua olosuhteille.
Ne eivät piittaa meistä mitään. Mutta se joka
viisaasti kääntää ne edukseen, selviytyy parhaiten...
Yht´aikaa mennessä ja tulevassa sekä nykyisyydessä,
sisäisellä matkalla:
Ihmettelin kuinka äkkiä Valtiovarainministeri erosi. Luultavasti paine kasvoi, mutta vaihtoehto olisi ollut laittaa vain netti kiinni, ja säilyttää mielenmaltti. Varmasti hyvä kirja nykyihmisille.
VastaaPoistaKiitos Jokke; allzuviel ist ungesund, kuten saksalainen sanoo! Maltti olisi ollut valttia hallituksen toiminnassa, ei ole olemassa ns. ilmaista lounasta, mutta aika näyttää millaisin kirjaimin tämä pandemia-aika historiankirjoihin tallennetaan....
PoistaNäillä ikifilosofeilla on ikioma sijansa kirjallisuudessa ja heidän pariinsa tulee palattua aina uudelleen. Nykyihmiselle sovelias teos:)
Mukava lukea tällaisesta filosofisesta teoksesta. Monet hyvät elämänohjeet eivät varmaan paljonkaan vanhene.
VastaaPoistaKiitos Ariel! Totta: vaikka sanat ja niiden käyttö saattavat tuntua vanhakantaisilta ja kiemuraisilta, ei sisällön ydin, totuus ole muuttunut miksikään...
PoistaNyt juuri kun eletään uuden ja oudon kriisin keskellä, viisaan filosofin opit mielenrauhasta ja koettelemusten kestämisestä ovat jopa ajankohtaisempia kuin silloin kun ne alunperin kirjoitetiin.
VastaaPoistaKiitos arviostasi, teos on oivallinen. Meillä on näköjääm listalla näin koronaruuhkan jälkeen useita samoja kirjoja :)
Self-helpit joutavat jorpakkoon ja kalpenevat näiden antiikin filosofien ikiajatusten ja neuvojen rinnalla.
PoistaTuntui hyvältä palauttaa mieleen perspektiivi, missä mennään ja lukiessa laskea kymmeneen, hengittää syvään ja huokaista helpotuksesta: jotain pysyväistä - tämä toimii...
Nyt on tosiaan kirjojen suhteen ruuhkavuodet, jotka vaativat taktikointia, kaikkea ei ehdi, mutta kotona on hyvä rauhassa valikoida, jotta suma selviää, muutoin tämä kesän ja syksyn uutuuksien kanssa jatkuu ja kasautuu ajasta ikuisuuteen. Siispä kertainen rytinä ainaisen natinan sijasta mallilla mennään täällä.
Kiintoisia ja antoisia sivujen kääntelyjä Sinulle, aurinkoisia ulkoilukotvasia ja inspiroivia aatoksia;)