sunnuntai 7. kesäkuuta 2020
Matti Jalasvuori: "Virus - Kosmoksen kapellimestari" - ex Libris...
"Virus - Kosmoksen kapellimestari", Matti Jalasvuori, Docendo, 2020, 254 s.
"Matti Jalasvuori (s.1982) on Jyväskylän yliopistossa työskentelevä dosentti ja akatemiatutkija. Hän on alallaan johtavia nuoren polven tieteentekijöitä. Jalasvuori sai vuoden 2017 Akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta." (Takakansi)
"Miten virus löysi tiensä eläimistä ihmisiin? Miksi COVID-19 onnistui leviämään siinä missä SARS vuonna 2002 saatiin pidettyä aisoissa. Mitä me voimme tehdä?
Mikä virus oikeastaan on? Miksi käytämme samaa termiä niin Iranin ydinohjelmaa vastaan suunnitellusta tietokoneohjelmasta kuin ensimmäisen maailmansodan jälkeen 30 miljoonaa ihmistä tappaneesta espanjantaudista?
Tiesitkö, että sinunkin perimässäsi on enemmän virusten jäänteitä kuin varsinaisia ihmisen geenejä? Todellisuutemme muodostuu vuorovaikutuksista,
ja monissa niistä toimii viruksen kaltaisia loisia. Ensimmäiset virukset syntyivät miljardeja vuosia sitten osana elämänsyntyprosessia, ehkäpä jo ennen soluja. Voiko viruksen kautta ymmärtää jopa maailmankaikkeuden evoluutiota? (Takakansi)
- Virus - Kosmoksen kapellimestari on uudistettuja laajennettu painos kirjasta Virus - Elämän synnyttäjä, kuoleman kylväjä, ajatusten tartuttaja.
Se on elämän, tieteen ja filosofian raja-aitoja ylittävä matka maailmankaikkeuteen. Teos sisältää luvut: Koronan sinfonia, Tarinankertoja, Tiedon symbioosi, Elämän synty, Virusmieli, Unelma taivaista ja
Virheetön matriisi.
Elämä on viime kuukausina ollut täynnä sekalaista ja pirstaleista, päällekäypää tiedonvirtaa eli -tulvaa, jonka seassa maallikkona olen yrittänyt lähinnä räpiköisä ja pysyä pinnalla eksaktimpaa johtolankaa tilanteesta ja siihen johtaneista syistä turhaan etsien eli ??? Jalasvuorikin heittää yllä ilmaan tuuhean tukun kysymyksiä, mutta huojentavaa kyllä, hän myös vastaa teoksessaan niihin: asiallisesti, selväsanaisesti ja napakasti, mutta sopivasti hienoinen tutkijanpilke silmissään "kansanomaisesti" tietoa tulkitessaan. Faktaa vaan ei fiktiota & ja lukija kiittää!
- Tieteen tekemisen taustalla olevaa inspiraatiota ja siitä kumpuavia oivalluksia on hankala pukea sanoiksi. Lyhimmillään ne kenties voi naamioida zenbuddhismin koaniksi tai haikuksi, ja silloin vielä välittyisi jotakin siitä miten ihminen laajeni avaruuteen ja atomeihin sekä katseli avaruuden tähtiä ja maissin tähkää aivan uusin silmi. Matsuo Bashō kirjoitti haikussaan jo 1600-luvulla:
"pilvet saapuvat / ja suovat ihmisille levon / kuun katselusta..."
Tieteen ja tiedon maailmaankuva ei ole tylppä ja nihilistinen selitys, jossa millään ei ole mitään väliä. Päinvastoin. Käärin hihani, ja tilasin toisen kahvin ja aloin toden teolla kirjoittaa virustietokirjaa ihmeellisestä maailmasta.
Lyhyesti: erittäin tervetullut, polttavan ajankohtainen, uskottava ja tavalliselle Telluksen tallaajallekin sisällöltään riittävän ymmärrettävä tahtipuikon heiluttajaa avaava teos, joka antoi perspektiiviä ja mittasuhteita sekä jonka lukeminen jätti helpottuneen olon ja tuntemuksen ikäänkuin olisin saanut pelastusrenkaasta kiinni.
Suurkiitos Matti Jalasvuorelle tästä erinomaisesta oppaasta ja sukelluksesta virusten maailmaan sekä siitä, ettei jälleen kerran vankka totuus: tieto ei lisää tuskaa niin milliäkään horjunut. Toivotan hänelle pitkää ja antoisaa tutkijanuraa!! Ja kaino toivomus: kyllä ne hihat sopisi tilaisuuden tullen toisenkin kerran kääräistä;)
Virus - Kosmoksen kapellimestari: oiva ja näppärä nimivalinta!
Spotifysta löytyy meille musiikinystäville samanniminen soittolista sanojen seuraksi ajatuksia siivittävä säveliä nille, jotka sellaista kaipailevat...
Antaa tämän lupaakysymättömän kapellimestarin soittonsa soittaa, katsottavaksi jää, minkälaisen paikan hän muiden virtuoosien joukossa itselleen anastaa,
mutta tämä tyttö kuuntelee hänen orkesteriaan tästä pitäen toisin, avoimemmin
höröllään olevin korvin:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olen tuota aiempaa versiota katsellut kirjastossa, ja tämä postaus sai kiinnostumaan kirjasta vielä enemmän, kiitos esittelystä.
VastaaPoistaAsiallinen ja kiihkoton, kiintoisa sekä selkeästi kirjoitettu kapelliemstari, jonka tahdissa nyt marssimme, - halusimme tai emme.
PoistaKommentistasi kiitos ja kaunista alkanutta viikkoa Sinulle:)
Kiitos esittelystä! Aihe on juurikin tämän päivän eloon kohdillaan, varmasti ihmisillä on ihan eri tavalla innostusta lukea tällaisia kirjoja tämän kevään jälkeen! Leppoisaa alkavaa viikkoa♥
VastaaPoistaTotta: olemme erilaisia ja hyvä niin;)
PoistaMonella on taatusti virusten osalta saturaatiopiste aikaa sitten saavutettu, mutta näiden keljukojoottien kanssa on nähtävästi pakko oppia elämään, joten pidä vastustajasi lähellä.
Jalasvuori ei kauhuskenaarioita maalaile, vaan kirjoittaa asiaa, joten lukemisen myötä tiedon lisääntyessä tuska vähenee. Teos poisti paljon mutua ja laajensi näkökantoja, joten istui hyvin omaan mielentilaan ja ajattelutapaan, kun ei tuo strutsireaktio muutoinkaan kuulu toimintamalleihin.
Kiitos kommentista ja paistakoon aurinko iloa tuoden Sinulle ja teidän poppoollenne:)
Hienoa, että sinäkin löysit tämän "virus-infon". Minä luin sitä kuin parasta dekkaria viikonlopun sateiden aikaan.
VastaaPoistaLuin jo aiemmin tuon edellisen Virus- Elämän synnyttäjä jne teoksen (Docendo 2015).
Jalasvuori osaa sanottavansa ja kertoo asiat selkeästi ja asiallisesti, liioittelematta. Tykkään kovasti.
Kiitos Cara ja kuin myös!
PoistaTämänkaltaisilla tietoteoksilla on totisesti käyttöä ja niitä soisi enemmänkin olevan eri osa-alueilta tarjolla.
Lukemisen jälkeen covid19 ikäänkuin asettui laajempaan kontekstiinsa, seikkä mikä helpotti oloa yllättävän paljon. Toivottavasti Jalasvuori käärii tulevaisuudessakin hihansa. Lämmintä viikonjatketta:)