sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Niko Rantsi: "Sinun puolestasi vuodatettu" - ex Libris..."Sinun puolestasi vuodatettu", Niko Rantsi, Tammi, 2020, 346 s.

"Niko Rantsi työskentelee rikosylikonstaapelina keskusrikospoliisissa.
Hän on toiminut pitkän uransa aikana niin Turun terrori-iskun päätutkijana kuin tsunamiuhrien tunnistajanakin. Vapaa-ajallaan Rantsi harrastaa kilpauintia. 
Sinun puolestasi vuodatettu on hänen esikoisromaaninsa." (Lievelehti)


                                                            ©Otto Virtanen


"Veli-Matti Suojasen elämä on solmussa. Vanha tuttu pikkurikollinen on vainonnut järjestyspoliisissa työskentelevää Veli-Mattia ja hänen perhettään jo pitkään, eivätkä viranomaiset voi painostavalle tilanteelle mitään.
Lopulta Suojasen mitta täyttyy ja hän päättää toimia, ennen kuin kenellekään käy huonosti.
Samaan aikaan Suojasen lapsuudenystävä sotkeutuu tunnetun ammattirikollisen bisneksiin. Päästäkseen niistä irti hän tarvitsee Suojasen apua. Kun poliisi löytää hylätystä vajasta vainajan, alkaa murhatutkinta, jossa Suojanen istuu kuulustelupöydän väärällä puolella." (Takakansi)
Tervetullutta: uusi kirjailijatuttavuus ja mielenkiintoinen aihe suoraan alan vankan ammattilaisen kynästä, mainiota! Siispä kurkistamaan sisään tutkinnan ja kenttätyön maailmaan; työuralle, joka on kaiken arvostukseni ja kunnioitukseni ansaitseva ja jonka työntekijöille kaikilla osa-alueilla toivon sydämestäni voimia, sitkeyttä ja selviytymistä alati lisääntyvine maalittamisineen ja muine riesoineen kuormittavan työtaakan alle litistymättä!

-  Pesuhetken aikana Veli-Matin mieleen palautuu edellisen vuoden työ rikostutkinnan puolella. Se oli pitkälti siistiä sisähommaa, mutta siellä työskenneltyään Veli-Matti tietää liiankin hyvin mitä tarkoittaa, kun kasvavat juttupinot seuraavat ajatuksia kotisohvalle, saunaan ja pihatöihin. 
Saati sitten hankalimmat asiakkaat, jotka rikkovat kotirauhaa joskus jopa yöaikaan. Kenttätöitä tehdessä moni keikka jää taakse haalareita riisuttaessa. Eivät toki kaikki. Jokaisen poliisin rinkkaan mahtuu tietty määrä kokemuksia, kauheuksia ja kurjuutta. Joskus myös iloa ja onnistumista. 
Jokainen  kestää rajallisen määrän, ei enempää.

-  Merimaan puhelu päättyy. Viisi tutkijaa käytössä, hän miettii. Mihin se riittää pimeässä henkijutussa? Tutkinnan arki jatkuu henkirikoksesta huolimatta. Ryhmällä on jo viisi vangittua vanhoista jutuista. Ne kuormittavat vielä ainakin viikon päivät. Vangittujen kuulustelut ovat jo pitkällä, mutta aina ilmenee jotain uutta. Merimaa katsoo ryhmäänsä. Tutkijoiden työtaakkaa pitää keventää.

-  Mitä se tyyppi tietää meistä? Laura sanoo. Kysymys yllättää. Laura on oivaltanut yhteyden perheeseen. - No, kyllä se jotain tietää. Osoitteen ja varmasti ainakin sen, mitä internetistä on saanut irti, Veli-Matti vastaa ja jatkaa: Ajattelin, että nyt ollaan todennäköisesti lähiaikoina muuttamassa uuteen kotiin, niin haettaisiin varmuuden vuoksi  turvakielto. Koko perheelle. Niin se kannattaa tehdä.

-  Jotenkin sitä välillä miettii, että mihin tämä kaikki on menossa.
Yritetään lapioida yhteiskunnallista paskaa ja tehdä parhaamme, mutta samalla kanteluja satelee ja tuntuu, että poliisin kunnioitus on häviämässä. 
Huonoon suuntaan mennään, etenkin nuorten kohdalla. Virkojakin vähennetään joka vuosi, vaikka luvataan taivaat ja maat.

Suora- ja selkeäsanaista, asiallista ja hyvälukuista, ihmisen äänellä tuotettua tekstiä, joka avaa ikkunaa poliisityön arkeen, sitkeään puurtamiseen tutkinnassa ja vaihtelevien äkkitilanteiden hallintaan ja kohtaamiseen kentällä.
Rantsi tuntee aiheensa, eikä hänen tarvitse lukuvireen ylläpitämiseksi turhia törkeyksiä tehtailla. Kieliasu on hyvä ja Rantsi tarjoaa myös hauskoja verbaalisia kukkasia poimittavaksi kuten selkäkeikkanauru ja naama ihan näkkärillä.
Btw. poliisihuumori onkin sitten ihan oma herkullinen ja hersyvä taitolajinsa;)
Työtehtävien kuvausten ohella myös siviilielämän ilot ja surut saavat osansa kerronnassa. Sisällönmyötäinen ja "katu-uskottava" kansi  viimeistelee kompaktin kokonaisuuden ja positiivisen lukukokemuksen. Intresantti ja mukaansatempaava teos!

-  Sankareita eivät ole ainoastaan henkilöt, jotka tekevät urotekoja, vaan myöskin ne, jotka peittävät pelkonsa.  Tuntematon

Omasta puolestaan lämpimästi kiittää:

6 kommenttia:

 1. Samoilla kirjoilla jatketaan taas. Aloitin tämän eilen, ja tänään saan päätökseen.

  Suomalaista peruspoliisityötä ja poliisien elämänpiiriä luen oikein mielelläni. Tämä vaikuttaa olevan hyvää työtä. Kaikkia ei saa luettua millään, jos vertaa skandidekkareihin, niin tyyli on kaukana, Mutta tämä, ja moni muukin, on mukavaa vaihtelua.

  Kiitos oivasta arviostasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara ja mukavastihan meidän kirjallinen polkumme kulkee! Mukavasti edukseen poikkeava teos, asiallista ja elävää, muttei kapulakieltä, ummehtunutta eikä repivää.

   Eläköön vaihtelu ja sen halu; aurinkoisia konkreettisia ja aatoksellisia kesäpolkuja Sinulle:)

   Poista
 2. Kiva kun muistutit tässä, miten tärkeää ja hyvää työtä poliisit tekevät. Myös minulta hatunnnosto rauhallisille ja ammattitaitoisille suomalaisille poliiseille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ariel! Rajatuin ja hupenevin resurssein lisääntyviä tehtäviä ja niiden uusia piirteitä kuten maalittamista, sylkemistä ja kasvavaa perheväkivaltaa vastaan taisteleville ja meille katurauhan tarjoaville sinitakeille voimia & sitkeyttä!!

   Kesäistä alkanutta juhannusviikkoa:)

   Poista
 3. Kiitos esittelystä. Armeijassa tuota naama näkkileivälle -juttua kuulin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedonjyvästä, sanonta oli minulle aivan outo. Jotenkin yhdistin sen vanhempaan pärstä peruslukemille -sanontaan. Kommentistasi kiitos ja kesäistä juhannusviikkoa Sinulle:)

   Poista