sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Peter Robinson: "Kohden pimeyttä/Watching the Dark" - ex Libris...


"Kohden pimeyttä", Peter Robinson, Blue Moon, 2018, 389 s., suomentanut
 Ulla Ekman-Salokangas.

"Peter Robinson  (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään Torontossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen." (Kustantaja)

"Rikoskomisario ammutaan varsijousella poliisien kuntoutuskeskuksen puutarhassa. Nousee korruptioepäily, ja sisäisen tutkinnan komisario
Joanna Passero otetaan vastahakoisesti mukaan Alan Banksin tutkimusryhmään. Tapaus ehkä liittyy englantilaisen nuoren naisen katoamiseen polttariretkellä Tallinnassa kuusi vuotta sitten. Banks ja Passero lähetetään Tallinnaan,
jonne suuri osa kirjan tapahtumista sijoittuu. Kotona Englannissa tutkintaa hoitaa vastikään toipumislomalta palannut rikoskomisario Annie Cabbot.
Asioita yhdisteltäessä alkaa varmistua, että uhrit eivät ole jääneet yhteen ja
että taustalla saattaa olla haavoittuvaisia ihmisiä hyväksi käyttävä kansainvälinen liiga." (Takakansi)


Peter Robinson edustaa minulle takuuvarmaa kirjoittajaa, joka tarjoaa kieliasultaan, henkilö- ja miljöökuvauksiltaan laadukasta ja värikästä balanssissa olevaa luettavaa, kuten viimeisimmät: Pimeyden kaikki värit  (2014) ja
Paha poika  (2016).

Banks-  mutusteli Greggsin makkarasämpylää ohjatessaan Porschea kohti
A1-tietä Mahlerin Ylösnousemussinfonian neljännen osan soidessa äänekkäänä voimakkaista stereoista. Se auttoi että tämä oli vokaalinen osa.
Hän oli aina  tykännyt Mahlerin liedeistä ja oli vasta hiljattain alkanut nauttia kovasti sinfonioistakin pidettyään niitä aiemmin ikävistyttävinä ja mahtipontisina. Näinkö kävi kun vanheni? Heikkenevä näkö, mystiset kivut ja kolotukset, Mahlerista nauttiminen? Olisiko Wagner seuraava?

Passero:   Ennen kuin tilaisuus päättyi, ovi aukeni ja aluekomentaja Gervaise
astui sisään nainen kannoillaan. Muutamaa vuotta vaille neljänkymmenen tai muutaman vuoden yli, Banks arvioi, pitkä viehättävä blondi elegantissa jakkupuvussa, jonka hameenhelma ulottui juuri polven yläpuolelle, mustat sukkahousut - asu ei peräisin mistään halpavaateketjusta - trimmattu solakka vartalo pehmeästi kaartuvine muotoineen, jokunen kesakko pienellä nenällä, älykkäät vihreät silmät, ylväs ryhti. Hänen vaaleat kiharansa oli koottu yhteen ja kiinnitetty päälaelle, mikä antoi vaikutelman yksinkertaisuudesta, joskin Banks arvasi että hiusmuotoilu oli kallis ja tukan laittaminen vei paljon aikaa.

 Robinson on myös taituri kuvaillessaan luontoa, miljöitä ja yhteiskuntaa niin,
että lukijana jää nuuhkimaan  nummien laidoilla piilottelevien kyläpahasten piipuista nousevaa savun tuoksua ja aistii hämärien pubien ilmapiirin ihollaan.

-  Ingleby oli kaunis kylä, jonka liuskekivikatot kiiltelivät aamun  auringossa, 
yhä vähän märkinä edellisen illan sateesta;  kalkkikivimökit sateen ja tuulen puhtaiksi kuuraamia ja huuhtomia. Puutarhat olivat siistejä ja jo värikkäitä, 
vaikka oltiin vielä huhtikuun puolella, valmiina puhkeamaan täyteen loistoonsa heti kesän tultua. Savu kiemurteli ylös parista savupiipusta aivan kuin olisi hieman pakastanut. Kylän takana laaksonreuna nousi jyrkästi osin vihreänä ja osin ruskeaksi kuihtuneina rinteinä ja muuttui ylhäällä kivikoiksi rosoisine esiin pistävine kallioineen, mikä merkitsi nummimaan alkua. Kapea polku mutkitteli ylös kukkulaa, haarautui sitten ja kulki suunnilleen puolivälissä pitkin laakson reunaa molempiin suuntiin. Pilven varjot liikkuivat hitaasti näkymän poikki kevyessä tuulessa.

Henkilökaarti on luonteikkain persoonain piirroin rakennettu ja dialogit soljuvat kompuroimattoman sulavasanaisin vedoin. Robinson kuvaa Banksin ja Passeron välistä kissanhännänvetoa ja nokittelua yhteistyön konsensuksen siintäessä vasta taivaanrannassa suorastaan herkullisesti ja vahvalla psykologisella otteella.
Hän tämähdyttää surutta  -  ei silkkaa kliseistä kissaa tahi suinkaan suloista, pyöreäsilmäistä kisumisua -  vaan varsinaisen mouruavan yhteiskunnallisen  kollinrötkäleen pöydälle teemoittaessaan ihmissalakuljetusta, laittomia maahanmuuttajia, koronkiskontaa, korruptiota etc.

Banks-Cabbot aisapari Passerolla höystettynä ei ole suinkaan rapisevassa koipussissa säilytettyä vanhaa tavaraa, vaan heidän tarinansa jatkuu eloisana,  keskinäinen kemiansa hersyy ja he kehittyvät paitsi ihmisinä myös ammattilaisina etiäpäin vailla pienintäkään tunkkaista katkua. Peter Robinson osaa asiansa ja hän omaa kaiken muun hyvän lisäksi vahvan psykologisen otteen.
Robinson tuottaa konstailematonta, toimeliasta tolkun dekkaria; tuttu ja luotettava, klassisen musiikin ystävä Alan Banks & kumpp. ovatkin mitä rattoisinta seuraa pimenevien iltojen ratoksi.

Kuinka sujui teillä syyskuu? Täällä monivivahteinen, yllätyksellinen ja rankka, mutta ilonpisaroitakin tarjonnut syyskuu on vilahtanut vikkelästi, - jouti mennä...  Onneksi oli aurinkoinen Sivota takana. Tänään tämä tyttö viettää rötkötyspäivää, kun puolestaan Semppu-mäykky on kauden ekapäivää töissä peurajahdin avajaisten merkeissä, ja passimiehet, punanutut kiltisti omilla paikoillaan.  Tervetuloa lokakuu!

Teie terviseks:


12 kommenttia:

  1. Kylläpä syyskuu meni nopeasti ohitse eli viimeistä syyskuun päivää eletään ja huomenissa nautitaan lokakuun pakkasista ynnä muusta mukavasta. Lokakuu on minulle joka vuosi juhlakuu ja sitä värittää koriasti ruska ja toivon mukaan ensilumi. Pohjoisessa ensilumi oli varmaa, mutta täällä Turussa sitä voi joutua odottelemaan.
    Enpä ole kyseiseltä kirjailijalta lukenut yhtään teosta, mutta jos sinä tykkäät niin voisin jopa kokeilla.

    Villasukat jalkaan ja uusi päivä alkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai: lokakuu on kivasti sellainen kiikun-kaakun kuu, jolloin voi tähyillä taivaalle valkoisia hitusia odotellen.Osittaista ruskaakin on näkösällä eikä sen värejä voita mikään.

      Ounastelisin, että saattaisit viihtyä Banksin matkassa. Villasukat jalassa: mainiota alkanutta viikkoa ja lokakuuta:)

      Poista
  2. Kiitos esittelystä, jännältä kuulosti! Syyskuu on sujahtanut lomailun merkeissä ja minusta tuntui että tämä kuu meni hurjan nopsasti:) Ihanaa rötkötyspäivää sinulle♥ Toivotaan että Sempulla on antoisa työpäivä ja punanutuilla onnistunut jahti:)♥ Leppoisaa syyspäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mukavaa käydä nojatuolimatkalla kanssasi:)
      Semppu kyllä ajoi miehekkäästi, mutta punanutut saivat näin aloittajaisiksi vain tervetullutta raitista ilmaa. Lutviutukoon lokakuusi lupsakasti:)

      Poista
  3. Luin ja vaikutuin Peter Robinsonin Kuivasta kuumasta kesästä, pitäisi kaiketi jatkaa genreä eteenpäin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke: Robinson on tasokas genrensä edustaja, jonka ei tarvitse ruumisröykkiöillä revitellä. Teosten kieliasu on rikas sekä psykologisesti oivaltava:)

      Poista
  4. En ole lukenut Robinsonilta yhtään kirjaa, mutta tämä kuulostaa tosi hyvältä! Dekkari-innostus on näin syksyn tullen nostanut taas päätään, joten uusia nimiä on kiva kokeilla. :) Mukavaa syksyn jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MarikaOksa; mistähän tuo johtunee, että nämä syksyn hämäränhyssyiset illat ovat kuin luotuja dekkareille!?

      Robinsoniin tutustumalla ei mitään menetä, nuo mieltimyksethän ovat yksilölaji ja monesta eri tekijästä kulloinkin kiinni. Hyvää alkanutta lokakuuta:)

      Poista
  5. Onpa kaunis ja komea tuo musiikin kuvaus. Tehokas "mainos"; alkoi tehdä mieli kuunnella sinfoniaa :) Onneksi olkoon että selvisit rankoista osista syyskuussa. kevyempää lokakuuta sinulle toivotamme. Minullakin vaativa syyskuu uudessa hommassa, mutta erittäin antoisa, kiitos kysymästä 💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A, näin kävi minullekin, että klassinen kutsui. Ollaanko me nyt sitten näin manipuloitavissa (re: tuoreessa muistissa Propagandan historia)? Musiikkia tulee kuunneltua paljon ja klassisella on ihan oma sijansa sydämessäni, vaikka sitä vain pieniltä osin olen toistaiseksi raapaissut. Jatkokoot antoisa hetkesi, jotka ovat varmaan tuoneet paljon uutta ja innostavaa mukanaan:)

      Poista
  6. Kaunis kansi kirjalla. Robinson on ihka uusi nimi minulle. Jos vain jostain löytyisi dekkarirakonen, kokeilisin kyllä. Uutuustulva pitää selättää ensin.

    Syyskuu sujahti ohi, niin kuin koko kesä. Aika lentää, sitä nopeammin mitä vanhemmaksi tulee.... Kevyempää syksyn jatkoa sinulle. Rötköttele kunnolla kun miesväki on jahdissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vuolas virta uutuuksia pitäisi saada padotuksi, mutta minkäs teet, kun ihmispolo innostuu... Selektiivisyyttä ja kesken jättämisen kykyä kehiin siis.

      Totta haastat. tuo ajan riennon kiihtyminen mietityttää, sanotaan sen johtuvan siitä, että on jo niin paljon takana. Aktiivinen pyrkimus on elää tässä ja nyt, olla läsnä hetkessä ja löytää ne ilonpisarat, joita on tarjolla. Kiitos kommentistasi ja toivotuksista - tuo oma ite-aika on ihanaa - ja Sinulle kuulaita syyspäiviä ja lukuintoa tulvan keskelle:)

      Poista