torstai 6. syyskuuta 2018

Héctor Garcia (Kirai) & Francesc Miralles: "Ikigai" - ex Libris...


"Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain", Héctor Garcia (Kirai) & Francesc Mirailles, Gummerus Kustannus Oy, 2017, suomentanut Satu Ekman.

"Valencialaissyntyinen Héctor García  (Kirai)  (s.1981) on asunut Tokiossa vuodesta 2004. Hänen kirainet.com-sivustollaan on yli miljoona seuraajaa.

Francesc Mirailles (s.1968) on Barcelonassa syntynyt musiikin ja kirjallisuuden monilahjakkuus ja psykologiaan ja henkisyyteen erikoistunut toimittaja. 

Kirjaa tehdessään he asuivat satavuotiaiden kylässä perehtyäkseen näiden elämäntyyliin." (Kustantaja)

 

"Japanilaisten mukaan jokaisella on oma ikigai, syy olemassaoloon. 

Sen tavoittelu ja löytäminen tuo elämään merkitystä, onnea ja niiden myötä terveyttä ja menestystä. Sana ikigai muodostuu sanoista iki, elämä, ja kai omien odotusten ja toiveiden toteuttaminen. Kirjassa tarkastelllaan elämää Okinawan lähellä sijaitsevassa Ogimin kylässä. Ogimi on yksi harvoista ns. sinisistä vyöhykkeistä, joiden asukkaan elävät muuta maailmaa yleisemmin yli satavuotiaiksi ja säilyttävät elinvoimansa korkeaan ikään asti. Ikigai sisältää myös kuvitettuja ohjeita fyysiseen harjoitteluun." (Takakansi)

 

 

 

 

Lämmin kiitos tämän mainion ja ajatuksia herättävän kirjan löytämisestä kuuluu Caravaani-blogin Caralle, jonka vankkureiden kyydissä on ollut mieluisaa taittaa taivalta:)  Hänen mottonsa kuuluu: koirat haukkuu ja karavaani kulkee...

Ajatus on helppo sisäistää ja jakaa samoin kuin hänen mielipiteensä siitä, 

että noita huuhaa-oppaita viidellä sormennaksauksella parempaan elämään, suurempaan onneen jnpp. löytyy roppakaupalla ja niiden sijoituspaikka on yksiselitteisesti mappi Ö.


Viktor E. Franklin ja logoterapia ovat myös tuttuja ja pitkään elämässä mukana kulkeneita seuralaisia. Ihmisellä on tapana etsiä merkitystä ja tarkoitusta elämälleen,  elää mielekästä elämää.  Vai onko niin, että elämä kysyy ja sinä vastaat parhaan kykysi mukaan? Hän painottaa oivaltavasti sitä, että tiukoissa mutkissa, joissa tuntuu, että kätesi ovat sidotut eikä vaihtoehtoja tunnu  horisontissa häämöttävän, voit kuitenkin aina päättää, kuinka suhtaudut asioihin; minkä tilan ja sijan annat vastoinkäymisille elämässäsi.

 

-  Eksistentiaalinen tyhjiö on yleistä nyky-yhteiskunnassa, jossa ihmiset eivät toimi omasta tahdostaan, vaan tekevät mitä muutkin tekevät tai väittävät tekevänsä. Monesti tyhjiö pyritään täyttämään maallisella mammonalla, fyysisellä nautinnolla tai ajatusten turruttamisella...

 

Ikigain 10 sääntöä lyhyesti: 1) Älä jää eläkkeelle, vaan pidä itsesi toimeliaana,

2) Ota rauhallisesti, 3) Älä syö itseäsi täyteen, 4) Vietä aikaa hyvien ystävien kanssa, 5) Hoida itsesi kuntoon seuraaviin syntymäpäiviisi mennessä, 6) Hymyile, 7) Mene luontoon, 8) Ole kiitollinen, 9) Elä hetkessä ja 10) Seuraa omaa igikaitasi.

 

Relevantti ja päivitystä vaativa kysymys kuuluu: kenen elämää elän? Kysymys, johon omaa vastaustani monestakin syystä hain pitkään, ennen kuin se se löytyi..  Kenen elämää sinä elät? 

 

Oma ikigai muuttuu elämänvarrella ja sen päivittäminen on tärkeää, jottei fokus katoa ja karkaa, ettei  ajauduta tuuliajoille kohti tarkoituksettomuuden taivaanrantaa. Kohdat 2) ja 9)  ovat meillä molemmilla - puhdasverisillä suorittajilla - parhaillaan vahvasti työn alla, ja muistuttelemme toisiamme iloisesesti tunnussanalla "Sivota", kun alkaa livetä häröilyksi:)

 

Ikigai   on kiinnostavasti ja eloisasti kirjoitettu näpsäkkä teos, joka pysyy ketterästi tolkun puolella ja sopivasti kutittelee aivonystyröitä herättäen varmasti myös terveellistä pohdintaa ja omia tarkennuksia. Ota, lue ja ilahdu:) 


Ikigait:


 

6 kommenttia:

  1. Mukava, että tykkäsit kirjasta ja kiitos kauniista sanoistasi. Vastavuoroisesti voin sanoa, että ilman sinua moni lukuelämys olisi jäänyt kokematta, ja moni kokemus sai avullasi kiintoisan alun.

    Tuota ensimmäistä ohjetta, älä jää eläkkeelle, olen pyrkinyt ylläpitämään. Tietty rytmi elämässä ja vapaus valita koska ja mitä tuovat siihen apua.

    Viktor on myös suosikkini, elämälle löytyy tarkoitus kovin pienistäkin asioista, kun vain on kyky havaita ne.

    Näillä ajatuksilla kirjasyksyyn joka on massiivinen. Isot pinot jo kotona ja lisää varattuna. Hyvää syksyä, Takkutukka.

    Ps. Mies varasi Haanpään itselleen ja tykkäsi kirjoituksestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvänmielen kommentistasi:)

      Jep; sisältöä, oppimista ja uusia asioita, mutta kuten toteat, harkitusti rytmitettynä mieluiten, on hyvää eläkeläisen elämää, sillä sängynlaidalla napanöyhtäänsä nyppivä seniori on vain surullinen näky elämän suuressa seikkailussa, - ja tuottaa karkeraa loppusuoraa...

      Jos on teillä kauniista kuvistasi katsoen Tarhurin sato vailla vertaa, niin on tuolla kirjapuolellakin runsaudenpula, mutta yksi kerrallaan kiinnostavimmasta päästä liikkeelle. Siispä lukuiloa, syksyntuoksuja ja mainiota viikonloppua!

      Poista
  2. Minulle sopivat 6, 7 ja 8. Mieheni on suorittaja ja hän elää hetkessä. Numero 2 olisi hänelle kauhistus.
    Tuo numero 1 ei sovi minulle ollenkaan, sillä tosiaankin haluan jäädä eläkkeelle, kun aika on kypsä. 3 on valitettavaa kun vatsa tulee herkästi täyteen, ihan liian pian.

    Ikigait

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai; tuo 2) näyttää siis vaativan lisäharjoituksia useilta eikä siihen pure vaikka kuinka hokisi, että maltti on valttia (luonto kun on hurja)...

      Yllä jo Caralle totesinkin, jottei minusta sängynlaidalla kökkijäksi, aina jotain jännää aktiviteettia ja uusia tuulia sekä kiinnostuksen kohteita pitää olla. Mutta tuo massun täyttyminen ei ole reilua, reissullakin jouduttiin useasti ottamaan yksi annos kahdelle, kuinka noloa ja kotonakin määrät vaan hupenevat, - kaikeksi onneksi laatu ei kuin jos jotain niin paranee:) Ihanaa syysviikonloppua Sinulle!

      Poista
  3. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta Takkutukka! Täytyy ehdottomasti tutustua tähän kirjaan - sen ajatukset tuntuvat täydellisiltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaisa Reetta; tämä saattaisi hyvinkin istua japanilaisen kesäsi jatkeeksi ja pehmentämään tömähdystä syystuulien riepoteltavaksi:)

      Järkeenkäypää ja ajatuksia kirvoittavaa tekstiä; kuin hohtava helmi aihepiirin kaikkien huuhaa-hömppäpömppä-hokkuspokkus runsauden keskellä...

      Poista