keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Jan Guillou: "1968. Suuri vuosisata VII/1968. Det stora århundradet VII" - ex Libris...


"1968. Suuri vuosisata VII",  Jan Guillou, Like Kustannus Oy, 2019, 429 s. suomentanut Petri Stenman.

"Jan Guillou   (s.1944 Södertälje, Ruotsi) on maansa rakastetuimpia ja kiistellyimpiä kulttuuripersoonia. Hän on kirjoittanut nelisenkymmentä kirjaa, joista on suomennettu yli kymmenen. Like on julkaissut muun muassa Erik Ponti -sarjaa sekä Ristiretki-trilogian. Hän on lisäksi vasemmistolainen yhteiskunnallinen kolumnisti ja television aamukeskustelujen vakiovieras. Aiemmin hän työskenteli pitkään myös journalistina Aktuellt-lehdessä,
johon aikaan hänen romaaninsa Suuri paljastus sijoittuu. Guillou tunnetaan myös Hamilton-agenttiromaanisarjastaan, jonka pohjalta on tehty elokuva." (Kustantaja)

                                                              ©Ulla Montan

"Sukusaaga jatkuu kuohuvalle 60-luvulle. Kolmannen sukupolven Lauritzen,
Eric Letang, aloittaa juristinuransa Euroopan hullun vuoden pyörteissä. Yliopistomellakat, Vietnamin sota ja Prahan kevät innostavat oppinutta nuorisoa valitsemaan puolensa. Aatteen palon ja vallankumausromantiikan siivittämä
Eric kohtaa seikkailuillaan yllättävän rakkauden. Onnea varjostavat kuitenkin suvun vanhat kaunat, jotka pitävät sitkeästi pintansa maailman mullistuksissakin." (Takakansi)

Teoksen luvut on hersyvän kuvavaasti nimetty: I Kun Vietnam oli tärkeämpi kuin kaikki muu ja Pariisissa tuhannet kukat kukkivat, II Saksasta, oikeuden casinosta ja ihmiskasvoisesta sosialismista, III Kun valot Prahassa sammuivat,
IV Punaviinivasemmiston alkuperästä ja taidosta olla perimättä van Goghin taulu, V Poliittisesti korrektista sanasta neekerille, naurettavasta Ingmar Bergmanista ja oikean istumajärjestyksen merkityksestä, VI Eikä kukaan ymmärtänyt, että vuosi 1968 oli idyllin loppu ja Sitten ei enää ollut vuosi 1968. 




Jan Guillou on ennen kaikkea armoitettu  tarinaniskijä kuten esim.  sarjan V-osa Sininen tähti  (2016) ja VI-osa  Made in America  todeksi osoittavat.
Guillou hallitsee suvereenisti kiemuraisten ihmissuhteiden ja yksilötason kuvauksen, hänen historiantuntemuksensa on vankka, ja hän kuljettaa suurta vuosisataa elävästi ja tarkkanäköisesti sisältäpäin katsoen ikäänkuin hyväntahtoisen toteavalla otteella.

Tuon ajan nuorena ihmisenä eläneenä juuri tämä teos herättää runsaasti muistoja ja mielikuvia paitsi tietty yllättävästä rakkaudesta myös suomalaisesta kuohunnasta Vanhan valtauksineen, Vietnam-protesteineen ja  rauhanliikkeiden syntymisineen sekä tankkien vyörymisine Prahan kaduille.  Viimen mainittu radiouutinen aiheutti porukoissa syvän hiljaisuuden ja ns. veti pärstät peruslukemille...
Hurjan hienoa, vahvaa ja tapahtumarikasta aikaa, jolloin - tyystin epäpoliittisena nuorena aikuisenakin -  mukamas tiedettiin kaikki, maailma oli musta-valkoinen - etsittiin omaa arvomaailmaa ja elämänkatsomusta, paikkaamme maailmassa  sekä yhteiskunnassa.

-  Myös mielenosoitusta Neuvostoliiton  Tšekkoslovakian-miehitystä vastaan leimasi tämä hillitympi tyyli mutta ennen kaikkea hitaus, kun Kööpenhaminan keskustan läpi mateli soihtukulkue, lisäksi ei näkynyt melkein yhtään poliisia. Hans vitsaili sen johtuvan aivan yksinkertaisesti siitä, että Tanskan poliisivoimat oli ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan poliittisesti samaa mieltä mielenosoittajien kanssa eikä sillä sen takia ollut tavallista haluaan pahoinpidellä meitä. Mielenosoituksessa myös itäeurooppalainen panos oli ilmeinen, kärjessä käveli lippulinna Tšekkoslovakian lippuineen, joista ensimmäinen oli värjätty punaisella kuin veri valkoisella tantereella.

Eric:  -  Hänen omiin kirjailijanunelmiinsa, niiltä ajoilta kun hän oli nuori ranskalaistyyppinen nero ja kirjoitti käsittämättömiä romaaneja, ei tietenkään ollut sisältynyt lainkaan kaupallista tekijää. Tulevat kirjat jotka hän, hyvinkin mahdollisesti olisi signeerannut, olisivat siinä tapauksessa olleet harvinaisia lahjoja hänen läheisimmille ystävilleen. Jokaisesta sellaisesta signeeratusta olisi tulevaisuudessa tullut bibliofiilinen harvinaisuus...


Jan Guillou on  herättänyt ja herättää paljon polemiikkia elämänkulkunsa ja  napakoiden yhteiskunnallisten mielipiteidensä johdosta, joista voidaan toki olla montaa mieltä ja hyvä niin. Mutta hänen kirjallisista ansioistaan ei mielestäni voi olla kuin yhtä ja samaa mieltä: ne ovat kestävät ja kiistattomat.  Seikka, jonka myös 1968 todistaa.

Churchillin mukaan samppanja nautitaan parhaiten kuivana, kylmänä ja ilmaiseksi.  Ja lasillisen kuplivaa aiomme samalla sapluunalla yksin poikkeuksin nauttia kuluneelle, historiallisen komealle kesälle kaikkine venkoiluineen samalla toivottaen syksyn lämpimästi tervetulleeksi uusine kiinnostavine sattumuksine ja seikkailuineen.

Muistoille & tulevalle:

6 kommenttia:

  1. Kiva, että luet sarjaa ja bloggaat. Luin vain tuon Sinisen tähden, ja senkin ruotsiksi, oli kylläkin erinomainen opus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Guillou on kiintoisa historiankin tulkitsija ja hänen tapansa kirjoittaa laadukasta tekstiä on lukijaystävällinen:)

      Poista
  2. Guillou innostutti minua joskus vuosia sitten, nyt se on jäänyt. Tuon taidankin varata ja tutustua uudelleen. Todellakin, -68 oltiin nuoria ja nättejä, eikö vain? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Guilloulle kannattaa antaa toinenkin mahdollisuus.

      Yeh-yeah 1968, kyllä, mutta kyllä se ilkikurinen iki-neitonen vieläkin sieltä silmistä iloitellen pilkahtaa, ken osaa katsoa:) Kaunista viikonloppua!

      Poista
  3. En ole lukenutkaan Guillouta, täytyisköhän kokeilla... Te kirjablogikollegat olette vähän kuin karkkkikaupan pitäjiä: aina löytyy itselle uusia, houkuttelevia kirjailijanimiä, joihin pitäisi Ehdottomasti tutustua... Onneksi olette! :)

    Kippis menneelle kesälle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaiset blogit ovat todellinen aarreaitta, karkkikauppa, kuten toteat. Vuoroin siis vieraillen:)

      Tuossa jo Caralle totesin, että ehkäpä Guillou ansaitsisi toisenkin mahdollisuuden... Kippis aurinkokesälle ja vahvalle alkaneelle syksyllemme:)

      Poista