perjantai 14. syyskuuta 2018

Silja Pitkänen & Ville-Juhani Sutinen: "Propagandan historia" - ex Libris...

"Propagandan historia - Kuinka meihin on vaikutettu antiikista infosotaan",
Silja Pitkänen & Juhani Sutinen, Into Kustannus Oy, 2018, 296 s.
Kansi: Annika Pitkänen.

"Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on Jyväskylässä asuva kirjailija ja kääntäjä. Häneltä on julkaistu niin romaaneja, esseekokoelmia kuin tietokirjoja, joissa on käsitelty muun muassa Yhdysvaltoja ja Kiinaa. Lisäksi hän on suomentanut klassikkokirjallisuutta. Silja Pitkänen (s. 1982) asuu Jyväskylässä ja valmistelee väitöskirjaa Neuvostoliiton ja Saksan valokuvapropagandasta. Hän toimii myös tietokirjailijana ja häneltä on ilmestynyt yksi nuortenkirja"
(Kustantaja).

"Propagandan historia käy läpi vetoavan viestinnän keinoja ja päämääriä muinaisesta Kiinasta Trumpin Yhdysvaltoihin, pyramideista nettitrolleihin.
Kirjan pääpaino on modernin propagandan aikakaudella 1900- ja 2000-luvuilla, mutta sitä taustoitetaan propagandanomaisen vaikuttamisen tarinalla antiikin retoriikan kautta ristiretkiin ja vallankumouksista tv-mainoksiin. (Takakansi)



Määritelmä: historioitsija Oliver Thomsonin mukaan nykymuotoinen propaganda  on viestintäkeinojen soveltamista asenteeseen ja käytökseen liittyvien muutosten aikaansaamiseksi ihmisryhmässä. Hän jakaa sen seitsemään pääkategoriaan:  poliittiseen, uskonnolliseen, taloudelliseen, moraaliseen, sosiaaliseen, diplomaattiseen ja sotilaalliseen. Sisällön ja muodon perusteella propaganda voidaan jakaa: valkoiseen, mustaan ja harmaaseen. Tunnetaan myös käsite tyhjyyden propaganda, esim.  kuten Pekingin Taivaallisen rauhan aukio.

Teos on jaettu päälukuihin Retoriikan aika, Propagandan aika ja Mainonnan aika. Kirjoittajien kantapäillä kuljetaan siis pitkä taival alkaen luolamaalauksista,
jotka saattoivat viestittää hyvistä saalispaikoista hirvenkuvineen ja sotivista ihmishahmoista, joita  puolestaan saattaisi pitää sotapropagandan alkulähteinä aina nykypäivän tietoyhteiskunnan vaikutukseen, trolleihin, sosiaaliseen mediaan ja toteuudenjälkeiseen aikaan, josta on alettu puhua Donald Trumpin vaalivoiton ja hänen twittersammakoidensa myötä.

Teoksen kansi on oiva esimerkki julisteista: "Yhdysvalloissa julisteet ilmensivät ensimmäisessä maailmansodassa saksalaisvastaista hysteriaa, Aggressiivinen propagandajuliste  Tuhotkaa tämä hullu julmuri! (Destroy this mad Brute!)
esittää Saksan verenhimoisena gorillana, jolla on päässään tuttu piikkikypärä ja kädessään ryhmysauva. Gorillan taustalla näkyy tuhottu maisema, oletettavasti Eurooppa, ja otus on juuri astunut Amerikkaan ja tempaissut kynsiinsä vapautta symboloivan naishahmon. Kuvassa kiteytyvät monet aikansa propagandan elementit".

Selkeästi ja johdonmukaisesti kirjoitettu, intresantti ja immersoiva teos,
jota luki innostuneesti kuin parastakin jännitysromaania. Teos, jonka vanavedessä jäin näin informaatiosodankäynnin kiihtyvinä, informaatioähkyn lumivyöryefektin alaisina  ja cyberturvallisuuden varmistamisen ongelmien kanssa  painittavina aikoina pohtimaan siitä, kuinka meitä viedään kuin pässiä narussa, - vai viedäänkö?

Mitkä ylipäitänsä ovat yksilön mahdollisuudet erottaa akana jyvistä etenkin,
kun ominatakeinen, vaivaa vaativa ajattelu ei tunnu olevan kovin trendikästä sen polttavasta ajankohtaistarpeellisuudesta huolimatta, vaan on näin karrikoiden iisimpää jonotella sinisiä, ilmaisia  muoviämpäreitä muun massan mukana...
Kaikeksi onneksi meillä on avarakatseisia ja tietoa perääviä, löytäviä ja analysoivia nuoria, jotka ovat sisäistäneet idean: Use it, or lose it.

Josta juohtuu mieleen hauska ja oivaltava tapahtuma, kun Amigon - tuolloin alta 10-vuotiaan -  kanssa keskusteltiin laajalti ja vauhdikkaasti rönsyillen  lukemisesta, kirjoittamisesta, sanan mahdista ja informaatiotulvasta posket innosta hehkuen, hän rauhalliseen tapaansa hetken emmittyään päätti aiheen käsittelyn varoitukseen: "Ei Mummo kyllä kannata uskoa kaikkeen, mitä lehdissä kirjoitetaan." Kiitin ja lupasin pitää mielessä:)

Tämä Pitkäsen & Sutisen selkeä ja hauskakin, ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos on innostava ja  mainio tapa sukeltaa propagandan sisuksiin ja putkahtaa sieltä mietteliäämpänä ja taas kerran hivenen tietorikkaampana ulos, - propagandan keskelle:)

Propagandan historiaan ja vaikutuksiin on sukellettu myös blogeissa:  
Kirja vieköön! ja Reader, why did I marry him?

-  Propagandassa, kuten rakkaudessa, kaikki millä voi menestyä on sallittua. Joseph Göbbels.
-  Kirkkoisä Augustuksen  sanoin uskonnon nimissä käyty sota puolestaan on oikeutettu. 
Machiavellin  ajatuskulun mukaan päämäärä pyhittää keinot ja hän puhuu rikollisista hyveistä.

Näinköhän??? Näissä mietteissä:

vireää viikonloppua:

8 kommenttia:

  1. Hyvä kirja, ja bloggaus. Nykyihmiset ovat jotkut haavoittuvia,kun ovat somekuplassa. Totta tuokin, että kaikkea mitä lehdessä lukee ei kannata uskoa, tai ainakin niin, että lehtiin valitaan jutut ja katsotaan jostain kulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke, kommenttisi ilahdutti:)
      Tuo somekupla on niin totta elävän elämän ja kasvokkaisten kontaktien jäädessä sivuun. Valitettavasti objektiivisen tiedon saaminen on vaikeaa ja monesti ison työn takana; kuten totesit: uutisointi on jo alkuunsa selektiivistä.
      Mutta jatketaan sitkeästi harjoituksia ja mukavaa viikonloppua:)

      Poista
  2. Nykyään tietoa ja valetietoa tulvii niin paljon, että on syytä jarrutella reilusti mitä pitää asiallisena. Tämä kirja on varauksessa minulla, joten kiitos arviostasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka muuutoin mennään väleen talla pohjassa, niin kyllä tosiaan tiedonvyöryn keskellä saa pitää suun supussa ja selektiivisyyden korkealla tasolla...
      Kiitos kommentistasi ja leppoisaa viikonloppua sateen ropistessa!

      Poista
  3. Tämä oli tosi kiinnostava ja kansantajuinen. Minua ovat ain kiehtoneet nuo II maailmansodan propagandajulisteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan tempaisi mukaansa! Tieto oli selkeässä ja yleistajuisessa muodossa sekä kuvat kohdillaan.
      Runsaammin saisi olla tämän tyyppistä tietokirjallisuustarjontaa:)

      Poista
  4. Aivan älyttömän mielenkiintoinen aihe. Teos vaikuttaa erinomaiselta; tekijät ovat todella paneutuneet asiaan. Mitenkähän paljon meihin kaikkiin on vaikutettu erilaisen propagandan avulla? Omasta elämästä tulee mieleen Irakin kriisin ajat ja sodan puhkeaminen... Huomasin yhdessä vaiheessa sen miten naiivisti olin langennut USA:n propagandaan kun aluksi seurasin tapahtumia ainoastaan CNN-uutiskanavan kautta. Kyllä oli niin väritettyä, niin väritettyä esitystä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita A: totta haastat; mielenkiintoinen kuin mikä!

      Vaikeaa on löytää eksaktia ja puolueetonta tietoa tästä nykymaailman jo valmiiksi meille syötetystä selektiivisestä massasta. Mutta yrittänyttä ei laiteta ja onneksi tuo tuolloinen pojankillikin asian oli oivaltanut ja minusta huolta piti...
      Oivaa viikonjatkoa kuulaassa syyskelissä:)

      Poista