tiistai 28. marraskuuta 2017

Dan Brown: "Alku / The Origin" - ex Libris...

"Alku", Dan Brown, WSOY, 2017, 463 s., suomentanut Jorma-Veikko Sappinen.

Dan Brown  (s.1964) ei juuri esittelyjä kaipaa, sillä hänen kirjojaan on myyty yli 200 miljoonaa kappaletta. Hän työskenteli ennen kirjailijanuraansa muun muassa muusikkona ja englannin kielen opettajana. Yksityisyyttään tarkoin varjeleva kirjailija asuu Uudessa-Englannissa yhdessä taiteilijavaimonsa kanssa. (Lievelehti)

"Robert Langdon, Harvardin yliopiston symbologian professori, saapuu julkistustilaisuuteen  Bilbaon Guggenheim-museoon. Luvassa on paljastus,
joka muuttaa tieteen kasvot ikuisiksi ajoiksi. Edmond Kirsch, 40-vuotias miljardööri ja tulevaisuudentutkija, aikoo paljastaa löydön, joka tuo vastauksen ihmiselämän kahteen peruskysymykseen: Mistä me tulemme? Mihin me olemme menossa? Sadat kutsuvieraat lumoutuvat Kirschin puheista, mutta Langdon tajuaa, että löytö tulee jakamaan mielipiteitä ennennäkemättömän rajusti. Samassa tarkkaan käsikirjoitettu ilta räjähtää kaaokseksi. Järkyttynyt Langdon joutuu pakenemaan välitöntä vaaraa museonjohtaja Ambra Vidalin kanssa.
He päätyvät Barcelonaan etsimään salaperäistä tunnussanaa, joka avaisi Kirschin salaisuuden. (Takakansi)
Brownin teokset on tullut luettua viimeisimpämä Inferno  (2013).  Niinpä nyt ei kyseessä suinkaan  hyppy tuntemattomaan, vaan kuten osoittatui kirjavaan pallomereen. Esitetyt kaksi kysymystähän ovat universaalisti kiinnostavuudeltaan suurinta mahdollista kokoluokkaa, vaikka välillä näin yksilötasolla saattaa tuntuakin siltä, että vastaukset niihin ovat kyllä selvät, mutta missä ihmeessä juuri nyt elämässä ollaan....  Kirjailija asettaa lukijansa runsaudenpulan keskelle, sillä erilaisia tarkkakuvauksisia arkkitehtonisia ja taiteellisia sekä uskonnollisia elementtejä on rittävästi. Brown heittelee suruitta ja estoitta ilmaan kuin jonglööri pallojaan Turingin testin, Antoni Gaudin Gauguinin, Maailman uskontojen parlamentin, William Blaken, Joan Miròn, symboliikkaa etc. etc. niin, että heikompaa alkaa hirvittää.

Edmondin sanoin uskonnon aikakausi on päättymässä, tieteen aamu sarastaa. Uskonnollisten kommentaattoreiden mukaan tulevaisuus ilman uskontoa mielletään herjaavaksi, antikristilliseksi tempuksi... Tästä vastakkainasettelusta päästäänkin Winston Churchilliin, joka jonkun huomautettua, että uskonnolliset ihmiset inhoavat häntä, tokaisi: Onko sinulla vihamiehiä? Hyvä. Se merkitsee, 
että olet toiminut jonkin asian puolesta! Jatkona voidaan miettiä onko minulla vihamiehiä, entä Sinulla?? William Blake puolestaan runoilee: Synkät uskonnot poistuvat & suloinen tiede hallitsee.

Suurimmat sympatiat kerää ehdottomasti jatkuvasti itseään ja kommunikointitatojaan kehittävä "tekoälyapparaatti" Winston, joka paitsi säveltää musiikkia myös  toimii opastajana ja neuvonantajana kuin itämaan tähti muinoisille tietäjille Langdonin ja Ambran etsintätaipaleella heidän jäljittäessään  puuttuvaa salasanaa.Winstonin itsestään piirtämää omakuvaa, Mirón teoksen keskellä olevaa silmää, käytetään kätevästi karttana paikallistettaessa Winstonin sijaintia. Hauska velikulta, joka hakkaa vanhusseuralaiseksi riittaillun hyljerobotin mennen tullen, joten tämän Winstonin itse aikanaan kyllä valitsen:)

Da Vinci -koodin tasolle Alku ei intensiivisyydessään ja kiehtovuudessaan yllä. Brown on tässä "toispäinen" kirjailija: siinä, missä joku toinen kynäniekka rakentaa ja kehittää kerronnan kulun pitkälti henköittensa varaan, Brown rakentaa yksityiskohdiltaan tarkat ja runsaat lavasteet, korean rubensmaisen näyttämön ja kelpo juonen sekä sujuvat vuorosanat, mutta karaktäärit uinuvat ruususen untaan jääden valjuhkoiksi ja etäisiksi.  Tämä saattaa toki olla tietoinen ratkaisukin lukijan parhaaksi ja ähkyn välttämiseksi.

Summa summarum: runsasantinen ja monia elementtejä sisältävä teos, jonka suuri vahvuus on alkulehdellä mainittu: Fakta; Tämän romaanin kaikki taiteeseen, arkkitehtuuriin, paikkoihin, tieteeseen ja uskonnollisiin organisaatioihin liittyvät seikat ovat todellisia. Kyllä Brown vaivatta sektorinsa hallitsee; antoisa, muheva ja rateva lukukokemushan tästä kaikkinensa muodostui!

On hyvä lopettaa pariin  sitaattiin ja Edmondin - vaikkakin ateistin -  rukoukseen tulevaisuudelle:

Menestys on kykyä siirtyä yhdestä epäonnistumisesta toiseen menettämättä innostustaan. Winston Churchill.

Meidän tulee olla valmiita hylkäämään elämä, jonka olemme suunnitelleet, jotta voisimme elää elämän, joka meitä odottaa...  Joseph Campbell

  Pysyköön filosofia teknologian tasalla. Pysyköön myötätunto kykyjemme tasalla. Ja olkoon muutoksen moottori rakkaus, ei pelko...

Alkua on luettu ja koettu  mm. blogeissa: Kirja hyllyssä, Kirjaluotsi,
Kirsin Book Club  ja Kulttuuri kukoistaa.


Filosofian, myötätunnon ja rakkauden puolesta:

10 kommenttia:

 1. Mitenkähän tuo Dan Brown saisi minutkin lukemaan teoksiaan... Ei etene, olen kyllä yrittänyt muutaman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dan Brown on jotenkin kinkkinen kirjailija. Kovasti kohkatun - seikka joka jo sinällänsä saa karvat pystyyn - Da Vinci-koodin tiimoilta tein itse parikin starttia ennen läpilukua. En osaa paremmin kuin tuolla toispäisyydellä kuvata...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Jess; toivotaan, että Winstonit ovat tuolloin jo sarjatuotannossa:)

   Poista
 3. Kiitos kirja esittelystä! Minullakin on muutama kirja odottamassa, mutta kaikenlaista puuhasteltavaa on ollut,niin ei ole kerennyt edes kirjaa aukaista:) Mukavaa marraskuun loppua sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kirja pöydällä aikaansaa turvallisen olon: on mistä ottaa, kun on aika käpertyö lukuasentoon. Kiitos ja mieluisia adeventtiaikaan taiton puuhasteluja:)

   Poista
 4. Olipa mukava lukea esittely ! En tiennyt paljon mitään Dan Brownista, ja kuitenkin huomaan lukiessani myötäileväni tekstiäsi tyyliin: "Juu, noin arvelinkin" ja "tuollainen kuva minullakin oli"... Hah, mistähän se sitten johtuu. Olen kai lukenut mainoksia Da Vinci koodista ja ajatukset ovat jääneet itämään. Osaksi ehkä vaikuttaa se että tieteen maailma ja museoiden maailma ovat minulle jossain määrin tuttuja opintojen ja opetustyön kautta 🙂

  Aika jännää että hänellä henkilöhahmot jäävät vähälle huomiolle. Saattaa olla jonkinlainen erakko tai ei-niin-sosiaalinen henkilö, jolle faktat ja esineet ovat tärkeämpiä kuin ihmissuhteet.

  Hyvää marraskuun loppua, mitä tässä nyt vielä on jäljellä. Lehdet ovat tippuneet, mutta ikivihreät viihdyttävät meitä 🌲

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita A, kiva lukea, että tuli tuttuuden tunteita ja nyökyttelyjä sekä että opiskelu ja työsarka ovat lisäbonuksena poikineet moniaita kulttuurikokemuksia ja -elämyksiä! Niistä ei hevin saa kyllikseen.

   Jippii - mainiota: Sinäpä tuon yhteyden heti oivalsit!! Minä kyllä kiltisti kirjoitin, jotta "varjelee tiukasti yksityisyyttään" ja horisin perään aneemisista henkilöhahmoista... Siinähän se villakoiran ydin löytyi.

   Mitäs me ikivihreät kuin tassutellaan hyvillä mielin ja luvanvaraisesti tonttuillen kohti alkavaa adventtiaikaa:)

   Poista
 5. Olen lukenut kolme Dan Brownin kirjaa ja neljäs tuntuu jo vaikealta. Pidetään siis taukoa.
  Elokuvatkin olen katsonut moneen kertaan. Tykkään Tom Hanksista. Juonia ja kimurantteja käänteitä on yllin kyllin.
  Meteoriitti oli erilainen romaani, suosittelen. Sijoittui napajäätikölle.

  VastaaPoista
 6. Kun saturaatiopiste tulee vastaan, on tauon paikka sekä lukemisessa että noin yleisemminkin... Uutta starttiahan voi aina kokeilla.
  Tom Hanks venyy moneen rooliin ja kuuluu myös suosikkeihini, Verrattomia roolisuorituksia on lukemattomia. Suosituksesta kiitän ja mukavia päiviä kohti adeventtia toivotan:)

  VastaaPoista