torstai 22. syyskuuta 2016

Liisa Keltinkangas-Järvinen: "Hyvät tyypit - Temperamentti ja työelämä" - ex Libris...


"Hyvät tyypit - Temperamentti ja työelämä", Liisa Keltinkangas-Järvinen, WSOY, 2016, 219 s.

"Tutkimusjohtaja, psykologian professori emerita Liisa Keltinkangas-Järvinen
 (s. 1946) on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Hän on käsitellyt teoksissaan muun muassa itsetuntoa ja temperamentin vaikutuksia ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elämänhallintaan. Professoriliitto valitsi Keltinkangas-Järvisen vuoden professoriksi 2008, ja hänen teoksensa Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot (2010) sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon merkittävänä yhteiskunnallisena puheenvuorona. Keltinkangas-Järvinen johtaa Personality and Well-being -tutkimusryhmää Helsingin yliopistossa." (Takakansi)


"Työpaikkaan etsitään hyvää tyyppiä. Korostetaan sosiaalisuutta ja aktiivisuutta. Apuna käytetään konsultteja ja kaupallisia persoonallisuustestejä. Määrittävätkö jotkin temperamenttipiirteet hyvän tyypin? Miten temperamenttipiirteet ilmenevät työelämässä? Pärjääkö introvertti pomona? Helpottaako oman temperamentin tunteminen työstressissä? Mitä temperamentti ennustaa? Suomalaisen persoonallisuustutkimuksen edelläkävijän teos Hyvät tyypit auttaa jokaista ymmärtämään itseään ja työtovereitaan sekä toimimaan paremmin työelämässä ja myös voimaan paremmin. Kirjan neuvoilla yritykset säästävät rahaa, välttävät rekrytoimisen sudenkuopat ja saavat työntekijöidensä potentiaalia käyttöönsä." (Takakansi)

Keltinkangas-Järvisen aiempaa tuotantoa on tullut suurella mielenkiinnolla ja mielihyvällä luettua, lahjaksikin annettua sekä teosten annista paljon opittua. "Hyvissä tyypeissä" hän analysoi omaan rauhalliseen ja selkeään tapaansa testien relevanttiutta, tutkii työyhteisöjen dynamiikkaa ja avaa olosuhteita, joissa joku temperamentti- tai persoonallisuuspiirre on vahvuus ja toisaalta milloin  ja missä tilanteissa se kääntyy itseään vastaan.

- Karrikoitu työpaikkailmoitus joka kokoaa yhteen sosiaalisen työntekijän keskeiset ominaisuudet:  Emme odota työntekijältä innovatiivisuutta emmekä omaperäisyyttä; työmme ei sellaista vaadi. Hänen ratkaisujensa ja päätöstensä ei myöskään tarvitse pohjata faktoihin, meillä tunteet ohjaavat toimintaa. Sen sijaan odotamme, että työntekijä on mukava, joustava ja lupsakka, kiva kaveri kivaan työyhteisöön. Ennen kaikkea hänen tulee olla aina samaa mieltä muiden kanssa eikä hänen tule kyseenalaistaa pomon päätöksiä. Hänen tulee olla aina hymyilevä ja hyväntuulinen; asiaosaaminen ei ole niin tärkeää. Työnkuvaan kuuluu seurustelu ja kiinnostus muiden ihmisten asioista, niinpä ymmärrämme, jos juoruiluun ja muiden työntekijöiden asioiden pohtimiseen kuluu työaikaa.

Hyvä ihminen:  Galenoksen aikaan se oli sopiva sekoitus koleerikkoa, flegmaatikkoa, sangviinikkoa ja melankolista ihmistä, kun taas meidän aikanamme se on aktiivinen, sosiaalinen ekstrovertti.

Hän mainitsee henkilövalintatutkimuksen keskittyneen johtajuuteen erityisesti koko 2000- luvun alun ja toteaa, että vaikka johtajilla on paljon tutkimuksen vahvistamia yhteisiä piirteitä, niin yksimielisyys loppuu kun pitäisi päättää,
mitä tämä tarkoittaa. Edelleen käydään läpi persoonallisuustutkimuksessa vallitsevaa yhtä ja ainoaa dominoivaa mallia "Big Five". Malli kuvaa ihmistä viidellä piirteellä: avoimuus, tunnollisuus, ekstroversio, myöntyvyys ja neuroottisuus. Kirjoittaja nostaa esille yleisen ja tilannesidonnaisen johtajuuden problematiikan ja sen, että älykkyys on nykyään yhteiskunnan vahvimpia  tabuja, ja että se on perinjuurin suomalainen ilmiö.

Keltinkangas-Järvisellä on vankkana ammattilaisena, laajapohjaisen ja pitkän linjan tutkimustoiminnan pohjalta armoitettu taito kirjoittaa ihmisläheisesti ja elämää ymmärtäväisesti huumorinpilkettä unohtamatta tieteellistä tekstiä ja tuoda se kaikkien halukkaiden ulottuville ajattelua herättelemään ja siihen kannustamaan. Jälleen kerran erinomaisen mielenkiintoinen ja moniaita pohdintoja herättävä teos paitsi yritysten henkilöstö- ja rekrytointivastaaville, headhunttereille ja konsulttifirmoille myös oman itsetuntemuksen lisäämiseen ja syventämiseeen pyrkiville  sekä käyttäytymisen laajempaa  ymmärtämystä tavoitteleville.

Sopiva vai pätevä?

12 kommenttia:

  1. OLen iloinen, että Keltikangas-Järvinen jaksaa. LIsäksi olisi hauska tietää, että miten erottaa hyvän tyypin työhaaastattelussa. Kaikkihan selittää olevansa hyviä ja hyviä tyyppejä ja tällöoin juuri valikoituu tietynlaisen temperamentin omaavia henkilöitä.

    Mitä työpaikan arki sitten on sellaisten kanssa, jotka ovat liian minäkeskeisiä ja liian sosiaalisia, ristiriitoja on ainakin tulossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke ja samoin:) Ongelmaton työyhteisö; onko niitä? Nykypäivän työelämästä ei ole tietoa kuin rupeamansa keskivaiheilla olevien poikieni kautta ja se vaikuttaa joskus enemmän taistelukentältä kuin työpaikoilta...

      Omalla kohdalla kaunein ja pysäyttävin palaute ja kohteliaisuus tuli osakseni insinöörien testaajaporukalta:"Sä oot kuule kova, mutta hyvä jätkä" ja sillä asenteella sitten mentiin:)

      Poista
  2. Edellisellä kommentoijalla on hyvä pointti. Tulee mieleen miten säkenöiviltä ja toivotuilta työntekijöiltä kaksipersoonaiset häiriöiset työhaastatteluissa vaikuttavat. Vaan annas kun työt alkavat ja tyypit näyttävätkin myös sen huonon puolensa ( = työpaikkakiusaaja ). Olen niitä itsekin joutunut näkemään työelämässä.

    Tykkäsin lukea postauksesi, Keltinkangas-Järvisen ihailija kun olen :) Minulla on 5 hänen teostaan. Tuota Sosiaalisuus-kirjaa en ole lukenut enkä tätä työelämään sijoittuvaa. Mielenkiinto kyllä heräsi. Kiitos hyvästä tekstistä !

    VastaaPoista
  3. Jännä juttu on, että työ- tai muuhun porukkaan ei tarvitse eksyä kuin yksi mätämuna, joka ryssii koko tekemisen hengen...

    Kiitos Rita A, meitä on sitten tässä useampi vannoutunut ihailija! Esim. "Hyvä itsetunto" ja "Temperamentti ja koulumenestys" ovat oivia itseymmärryksenkin päivittäjiä ja tietopaketteja. Iloa & auringonpaistetta viikonloppuusi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet - yksi ainoa tyyppi voi pilata ilmapiirin, työpaikalla tai koululuokassa. Se on nähty :(

      Hyvän itsetunnon olen lukenut ainakin kaksi, ellen kolme kertaa. Se taitaa säilyä ajankohtaisena vielä pitkään.

      Poista
    2. Miten tuo niin meneekin, kyllähän yksikin voi positiivisuudellaan pelastaa päiväsi, mutta hyvään porukkahenkeen tarvitaan se porukka? Ei ole reilua :(

      Poista
  4. Keltinkangas-Järvinen on kuulunut lukemistoon, mutta tämä Hyvät tyypit - temperamentti ja työelämä kuulosti niin pahalta aiheelta, että parempi kun jättää lukematta. Asiantuntijanhan täytyy pystyä tekemään tutkimusta aiheesta kuin aiheesta, mutta mutta...tutkimuksillahan on yleensä tilaus ja ulkopuolinen rahoittaja, joka pistää aina miettimään kaikenlaista.
    Kaikki konsultit ja psykologiset työpaikkatestit pitäisi lailla kieltää. Jossakin käytetään jopa sitä iänikuista musteläiskätestiä. Olen kohdannut konsultteja, jotka eivät osaa tilastotiedettä, ja tuloksia on rukattu siihen malliin mihin on haluttu. Eli mätämunia sielläkin suunnassa, tehdään tulokset, jotka miellyttävät tilaajaa.
    Keltikangas-Järvinen on tehnyt pitkiä, kymmeniä vuosia kestäneitä tutkimuksia samojen ihmisten parissa. Otanta on ollut iso, joten kyllähän sieltä tuloksiakin pitäisi tulla, muttia jälleen... temperamentilla ei selitetä kaikkea, se on hänen erikoisalansa. Ihmisen elämään kuuluu kaikenlaista. Jos taustalla on suruja, eroprosesseja, sairauksia, traumoja, stressiä jne. jne. kaikkihan se näkyy myös siinä työyhteisössä. Se mätämuna voi olla henkisesti tai fyysisesti sairastunut, kohonnut verenpaine aiheuttaa monesti paineita tai sillä voi olla taloudellisia huolia, lapsella esim. syöpä. Mikä estää kysymystä, että mitä jos juteltaisiin asioista jossakin...
    Kiusaaminenhan pitää sopia työpaikkasäännöissä, joissa pitäisi olla ihan alkeelliset säännöt: tervehditään tullessa ja sanotaan heipat lähtiessä, ei jätetä ketään ulkopuolelle,ei puhuta pahaa selän takana, ei kiusata, pyydetään anteeksi, ollaan toistemme kannustajia ja tukijoita ym. aivan kuin kouluissa joka syksyn alku aloitetaan luokan sääntöjen tekemisestä ja tutustumisesta toisiin.

    VastaaPoista
  5. Aiemmin, valittiin työntekijät pätevyyden perusteella: koulutus, työhistoria ja suosittelijat henkilökohtaisin yrityksen edustajan suorittamin haastatteluin. Oli myös itsestään selvää, että työpaikalla noudatettiin hyviä käytöstapoja ja oltiin korrekteja sekä puhallettiin yhteiseen hiileen. Mutta myös keskusteltiin ja jopa seurusteltiin perheittäin. Olen itse istunut pöydän molemmilla puolilla. Ei tullut vastaan yhtään hyvänä tyyppinä itseään markkinoivaaa. Hurjin viritys oli yksi hakija, joka pyysi reilusti yli vallitsevan palkkatason olevaa summaa, koska: "Olenhan minä sentään mies!"... No edustamassani yrityksessä tehtiin töitä sillä, mikä on korvien eikä jalkojen välissä, seikka jonka hänelle vastaansanomattomasti tiedoksi saatoin. No ajat ovat muuttuneet ja muuttuvat yhä vinhempaa vauhtia.

    Meillä ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita, jotka vaikuttavat kaikkeen, myös kulloiseenkin työpanokseen ja niistä tulisi toki voida keskustella. Konsulttifirmat totta kai rahastavat ja pyrkivät tekemään tulosta rivin alle. Miksi tähän käytäntöön ja yleistyneeseen testaamiseen on ylipäitänsä ajauduttu ja mistä se kertoo?? Hyvä henkilökunta on kuitenkin yrityksen yksi tärkeimmistä voimavaroista. Pätevyys ja ylläpidetty sekä edelleen kehitetty ammattitaito eivät voi olla huonoja valintakriteereitä nykyäänkään, työpanoksesta ja työpaikasta kun on kyse.
    Tuo koulujen systeemi on rautaa: heti lukukauden alkuun, tutustutaan kanssaoppilaisiin, laaditaan säännöt, jolloin jokainen tietää mitä edellytetään ja missä mennään. Nyt mennään kohti viikonloppua, toivotan Sinulle aurinkoisia päiviä & tummeneviin iltoihin leppeää kynttilänvaloa samalla kun kommentistasi isosti kiitän:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka <3
      Just kun edellisellä tunnilla puhuttiin näistä säännöistä, niin välitunnilla tapahtui kaikenlaista ja stten osa tunnista kului siihen selvittelyyn ja lopulta pojat päättivät molemmat pyytää anteeksi toisiltaan ja sanoin vielä, että tämä unhdetaan ja jatketaan kavereina. Lukot pitää aukaista heti.
      Tämä tuli eteen myös nuoren jääräpäisen kunnianhimoisen neitokaisen työpaikalla kun oli saanut kutsun johtajan luo ns. puhutteluun epäasiallisesta sähköpostiviestistä. Aikoi aukoa päätään siellä, eikä antaa periksi. Luin sähköpostin ja sanoin, että kyllähän tuon voi lukea v-ksi. Annoin ohjeeksi, että aloittaa keskustelun, että on pahoillaan, että on aiheuttanut pahaa mieltä ym. Hiukan sitä sai vääntää rautalangasta, että työyhteisössä pitää löytää yhteiset sävelet. Tuota anteeksiantamisen taitoa pitää opetella aikuisenakin. Se on hyvä, kun sen oppii lapsena, se tuntuu itsestä hyvältä ja se tuntuu mielensä pahoittaneesta hyvältä.
      Kaunista viikonloppua <3

      Poista
    2. Mai, kiitos pohdiskeluista suoraan aitiopaikalta ja etulinjoilta! Lukot on avattava oitis, jos pitkittyy niin mutkistuu ja nysveröityy lumipalloefektin voimasta.

      Lapset rakastavat turvaa tuovia rajoja, joihin luontaisesti kuuluvat hyvät tavat vaikka kippuroivatkin testauksen/muodon vuoksi niitä vastaan puskiessaan. Kiitos ja anteeksi eivät ole kirosanoja ja lapsi omaksuu ne vaivatta käyttöönsä. Aikuisena se on monella työn ja tuskan takana, joillain ei onnistu koskaan...
      Villaa ylle viileneviin syysiltoihin ja katse kohti tähtiä:)

      Poista
  6. Jotakin olen minäkin joskus Keltinkangas-Järviseltä lukenut, ja enemmänkin kiinnostaisi häneltä lukea. Aika karua se työelämä tosiaan monelle on, ja kuten tuolla yllä jo sanottiin, on ihmisiä jotka kykenevät esittämään haastattelussa ihan muuta kuin ovat. Olen myös tosi allerginen tuolle nykyisin niin vallalla olevalle ajatukselle, että hyvä tyyppi on vain se aktiivinen ja sosiaalinen ekstrovertti - eihän maailma toimi ilman erilaisuutta, sitä että meitä on monenlaisia ja sitä myöten monenlaisia tehtäviäkin tekemään.

    Suloisenpehmoista syysviikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep: Ei ole tuo trendikäs ja peräänhuudeltu aktiivinen/sosiaalinen/ekstrovertti mikään ainoa oikea patenttiratkaisu työpaikkojen ja -tehtävien hetetogeeniseen tehtäkirjoon. Päinvastoin. Yksisilmäisyydessä on ansansa ja vaaransa. Unohduksissa oleva järjen käyttö tässäkään ei suoranaisesti ole kielletty, vaan suorastaan suositeltavaa.
      Siinä missä joissakin tilanteissa sosiaalinen ekstrovertti on kävelevä katastrofi, hyvät sosiaaliset taidot omaava ja ratkaisuvaihtoehtoja punnitseva introvertti hoitaa homman kotiin 10 - 0!! Kyllä heitä/meitä introverttejäkin vähintäinkin yhtäläisesti tarvitaan mitä moninaisimpiin työurien varrelle kertyviin ja osuviin haasteellisiin ja vaativiinkin tehtäviin ja toimiin:) Syysunelmia ja raikkaita metsäpolkuja viikonloppuusi:)

      Poista