lauantai 30. tammikuuta 2016

"Routakuun aika / The Moon is Down" - ex Libris...


"Routakuun aika", John Steinbeck, Tammen Keltainen kirjasto, 2016,
149 s., suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen.

"John Steinbeck (1902 - 1968) tunnetaan rehevänä ja lämminhenkisenä ihmisen ja yhteiskunnan kuvaajana. Steinbeckin romaanit ja kertomukset, muun muassa
Vihan hedelmät, Helmi, Hyvien ihmisten juhla,
Eedenistä itään sekä Hiiriä ja ihmisiä elävät jatkuvasti uusina painoksina sekä näytelmä-, elokuva- ja tv-sovituksina.
John Steinbeck sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon v. 1962.

Routakuun aika on pieni kirja, jolla on suuri historia.
Keskelle toista maailmansotaa pohjoiseen pikkukaupunkiin sijoittuva vahvasti väkivallan vastainen romaani kertoo miehittäjistä ja miehitetyistä ja kiristyvästä tilanteesta heidän välillään. Saksan miehittämissä Euroopan maissen teoksen kielletyt käännökset nousivat merkittäviksi propagandan välineiksi, joiden hallussapidosta saattoi saada kuolemantuomion." (Takakansi)

Tuossa edellisessä postauksessani mainitsin karvan verran aprikoineeni tarttuessani tähän teokseen, sillä Steinbeck (ja Hemingway) kuuluivat tuotantoinen vahvalla panoksella ja tärkeänä osana tiettyyn nuoruus- ja kehitysvaiheeseeni. Empiminen osoittautui turhaksi, sillä Steinbeckin ote rehevänä ja lämminhenkisenä ihmisen ja yhteiskunnan kuvaajan piti lujasti. On vaikeaa, jos ei suorastaan mahdotonta repiä sodasta tai miehityksestä huumoria. Steinbeck tuntuu kirjoittaneen tämän teoksensa, joka oli suosituin propagandateos Länsi-Euroopassa, hienoisesti ironinen huumorinkutina sormenpäissään.

Yhtäältä miehitetyn edustajasta: "Pormestari Orden tuli huoneeseen, Hänellä oli virallinen aamupäiväasunsa ja virkakäädyt kaulassa. - Hän oli ollut pormestari niin kauan että oli samaistunut kaupunkilaistensa mielessä käsitteeseen pormestari. Jopa aikuiset kaupunkilaiset näkivät sielunsa silmin pormestari Ordenin joka kerta nähdessään sanan "pormestari" kirjoitettuna tai painettuna. Hän oli yhtä virkansa kanssa. Virka oli antanut hänelle arvokkuutta, ja hän antoi sille lämpöä."
Ja  toisaalta miehittäjän mietteistä: " Älkää vihatko minua. Minä pyydän. Minä olen vain luutnantti. Minä en pyytänyt tänne. Te ette pyytänyt minun vihollisekseni. Minä olen vaan mies, en miehittäjä."

Kirjailija kuvaa niin kaupunkilaisten, heidän valitsemansa luottomiehen,  pormestari Ordenin, vanhan tohtori Winterin  kuin miehittäjienkin moraalista dilemmaa, yltyvää vihanpitoa ja taiteilua "normaalin" elämänmenon ylläpitämiseksi tässä äkkinäisessa ja yllättävässä epänormaliuden tilanteessa. Mikä onkaan yhteisön ja yksilön vastuu? Mitkä ovat toiminnanja moraalin vaihto- ja reunaehdot?  Routakuun aika ei lukeudu kirjailijan pääteoksiin eikä kerronnallisesti vahvimpaan antiin, mutta ottaa ja ansaitsee ilman muuta  paikkansa jo moraalisen rohkeutensakin  vuoksi.
Se on oman historiallisen ajanjaksonsa tuotteena Steinbeckin voimakas kannanotto natsismia vastaan. Ihmisen vapaasta tahdosta "an sich" voidaan toki olla montaa mieltä. Vapaan ihmisen oikeudesta ja velvollisuudesta puolustaa arvojaan ja toimia niiden mukaan vain yhtä, - miehityksen allakin ja etenkin juuri tuolloin! Kunnioitettava ja lukemisen väärtti teos, joka ajatteluttaa!!

Ote Sokrateen puolustuspuheesta  ja Ordenin ja Winterin lopun alla käydystä keskustelusta:
"Muistatko miten Sokrates sanoo: Joku tulee sanomaan: Etkö sinä Sokrates häpeä, että olet valinnut elämänsuunnan, joka oletettavasti vie sinut ennenaikaiseen kuolemaan? Sokrates jatkaa:
Voin vastata hänelle rehellisesti: Siinä sinä erehdyt. Miehen, joka on edes jonkin arvoinen, ei tule laskelmoida elossa pysymisen tai kuolemisen mahdollisuutta; hänen tulee tarkastella vain tekeeko oikein vai väärin"...

Tämä meidän ikioma arktinen routakuumme pirullisine paukkupakkasineen, vesisateineen ja liukkaine jääkeleineen alkaa olla plakkarissa, eikä sitä rehellisyyden nimissä tule ikävä,

joutaa mennä:


8 kommenttia:

  1. Kävin eilen kirjakaupassa palkkapäivän kunniaksi, ja tätäkin siellä hiplailin. (Päädyin kuitenkin ostamaan Toni Morrisonin uuden kirjan.) Steinbeckia olen jonkin verran lukenut, joskaan en läheskään kaikkea, ja tämä kiinnostaisi kyllä. Miehityksen alla elämisestä olen lukenut todella hyviä kirjoja, päällimmäisenä mieleen tulee Irène Némirovskyn Ranskalainen sarja. Aihepiiri on hedelmällinen hyvälle proosalle. Täytynee laittaa Routakuun aika varaukseen kirjastosta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi:) Teit Morrisonissa hyvän valinnan. Ei ehkä ihan hänen parasta ykköslaatuaan, mutta kuten kirjailijan tapana on, tuuppa tässäkin henkilöhahmonsa lähelle, iholle, sykkiväsydämisiksi persooniksi. Rempseää ja konstailematonta tekstinvetoa, josta huokuu lämpöä ja ymmärrystä... Nautinnollisia lukuhetkiä. Ja kyllä vaan: Nèmorovsky on todella taitava. Heitin Sinulle haastepallon 28.1 postauksessa ja ei kuin leppoisaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  3. Routakuun aika odottelee yöpöydällä, joten palajan tähän tekstiisi myöhemmin! <3

    VastaaPoista
  4. Odotan mielenkiinnolla kommenttiasi! Mainiota loppuviikkoa:)

    VastaaPoista
  5. No niin, nyt tämän luin ja siitä kirjoitinkin, joten palasin postaukseesi (en muuten löytänyt tekstiäsi, kun googlettamalla kun kirjoitin omaa juttuain, mutta nappaanpa linin nyt mukaani).

    yllä, jaan mielipiteesi tästä kirjasta: Steinbeckin terävyys toimii, henkilöhahmojen moraalinen kipuilu on käsinkosketeltavana läsnä. Kertakaikkisen timanttnen kirja! <3

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. No niin, nyt tämän luin ja siitä kirjoitinkin, joten palasin postaukseesi (en muuten löytänyt tekstiäsi googlettamalla kun kirjoitin omaa juttuani, mutta nappaanpa linkin nyt mukaani).

    Kyllä, jaan mielipiteesi tästä kirjasta: Steinbeckin terävyys toimii, henkilöhahmojen moraalinen kipuilu on käsinkosketeltavana läsnä. Kertakaikkisen timanttinen kirja! <3

    (Poistin edellisen kommentin typojen vuoksi.)

    VastaaPoista
  8. Kiitos Kaisa Reetta: jos yhdellä sanalla kirjaa kuvaisi sen on juuri tuo Sinun kiteyttämäsi: timanttinen:)

    VastaaPoista