tiistai 24. marraskuuta 2015

"Filosofit / ThePhilosophy Book" - ex Libris...


"Filosofit", Will Buckingham, Douglas Burnham, Clive Hill, Peter J. King, John Marenbon,
Marcus Weeks et al. kustantajan kiitokset.,  Schildts & Söderströms, 2. painos, 2012,
suomennos Jussi Korhonen ja Salla Korpela.

"Eläin elää, ihminen ihmettelee. Esimerkiksi näin: Mistä tietää, onko olemassa? Mitä on totuus? Kuinka elää hyvää elämää? Luonnostaan utelias ihminen on kautta aikain pohtinut elämän ja olemassaolon tarkoitusta. Onneksemme suuret ajattelijat ovat tarjonneet vastauksia ja samalla mullistaneet maailmaamme. Filosofit on laaja mutta tiivis tietokirja maailman kiehtovimmista ajatuksista. Se haukkaa leijonanosan länsimaisesta kulttuurista ja pureskelee sen ymmärrettävään muotoon. Teoksessa on mukana yli sata suurta ajattelijaa kreikkalaisesta Thales Miletoslaisesta slovenialaiseen Slavoj Žižekiin, ja länsimaisten suurnimien lisäksi tilaa saavat aasialaisen ja afrikkalaisen perinteen filosofit. Kirja kattaa yli kaksi ja puoli tuhatta vuotta ihmiskunnan historiasta.

Filosofit avaa syvällisten ajattelijoiden ideat selkeiksi, ja sen sähäkkä kuvitus oikoo mutkikkaiden teorioiden solmut. Knoppitiedon ystävälle kirja vilisee kiinnostavia anekdootteja ja palauttaa mieliin klassikkosanontoja. Meissä jokaisessa asuu pieni filosofi. Siksi tämä kirja kuuluu itse kunkin kirjahyllyyn — olitpa sitten tiedonjanoinen opiskelija tai kouliintunut kyökkifilosofi." (Kustantaja)


Kirjan laadukasta antia selatessa ja  lukiessa kävi mielessä, että tässäpä on kelpo teos paitsi yleensä ottaen aiheesta kiinnostuneille, myös filosofiaan tutustumisen ja opinnot aloitteleville; niinpä mielihyvin luovutan puheenvuoron  erinomaiselle arviolle suoraan lukiolaisperspektiivistä käsin:  Lukufiilis 1/2013, Saima Visti, Kallion Lukio, Helsinki .

Filosofia on paitsi  pitkäaikainen matkakumppanini, ehtymätön runsaudensarvi myös hauskaa & ajatuksiaherättävää, kuten Ilkka Niiniluodon uusin Hyvän elämän filosofiaa . Tämä suorastaan riemukas Filosofit on painoltaan ja painoarvoltaan tuhti opus. Laadukkaalta painoasultaan käsissä kuin karamelli. Lukija rapistelee vähä vähältä namipussia tyhjemmäksi ja kuorii kierros kierrokselta värikkäitä päällyspapereita pois. Jäljelle jää selkeä aikajanallinen jatkumo siihen sijoitettuine yksittäisine filosofiesittelyineen. Laaja volyymi ei suinkaan ole silkkaa pinnanraapaisua tai nippeli- ja knoppisälää, vaan  poikii vastustamattoman houkutuksen ja innoituksen kurkistaa syvemmälle omiin mielenkiinnon kohteisiin, rantautua  laajemman yksilöidyn tiedon pariin. Runsas ja herkullinen noutopöytä  - vaikkapa näin pikkujoulun kunniaksi - on katettu: olkaapa hyvät!

"Toisten tunteminen on älykkyyttä; itsensä tunteminen on todellista viisautta." Laotse.

Näissä merkeissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti