tiistai 17. marraskuuta 2015

"Varo minua" - ex Libris...


"Varo minua", Pekka Hiltunen,WSOY, 2015, 446 s.


"Pekka Hiltunen (s. 1966) on Oulusta kotoisin olevan kirjailija
ja toimittaja, jonka Studio-trillereitä luetaan jo seitsemällä kielellä. Sarjan aloittanut Vilpittömästi sinun on Suomen palkituin dekkari: se voitti Vuoden Johtolangan parhaana jännityskirjana, sai kolme muuta tunnustusta ja lisäksi kolme ehdokkuutta merkittäviin palkintoihin. Toisen romaanin Sysipimeä suuri kirjakauppaketju Britanniassa valitsi viime vuosien parhaiden jännityskirjojen listalleen Gillian Flynnin ja
Jo Nesbøn teosten kanssa. Varo minua on Studio-sarjan kolmas romaani  ja samalla oma, itsenäinen teoksensa" (Lievelehti).

"Puhelun aikana sinut ammutaan. Kenelle haluat soittaa?
Suomalaisen graafikon Lian ja hänen ystävänsä Marin kaksoiselämä Lontoossa rikosten rajamaastossa on menossa vaarallisen pitkälle. Lia tempaistaan kesken työpäivän poliisin kuulusteluihin. Virkavalta on alkanut tutkia Lian ja Marin salaperäisen Studio-joukon toimia oikeuden puolesta. Mari vastaa haasteeseen valjastamalla Studion operaatioon, joka vie ryhmän keskelle Lontoon katujengien kovaa arkea. Siinä jokaisesta korttelista käydään reviiritaistelua veritöillä.
Pian edessä on jengi, joka teloittaa poikkeuksellisen julmasti kaikki tielleen tulevat.
Varo minua on väkevä, monitasoinen jännitysromaani, jossa mobiiliajan tekniset oveluudet sekoittuvat Lontoon historiaan." (Takakansi)

Päärooleissa ovat Mari & Lia vastassaan rikosylikomisario Bartholomew Gerrish ja KFM-jengi. Studion "puhtain-asein-puhtaan-asian-puolesta"-joukkueen  muodostavat: psykologi ja rahanainen Mari Rautee, grafiikko Lia Pajala; näyttelijätär-monikasvo Maggie Thornton alias suur-Lontoon poliisiasemalla oto:na moppia heilutteleva puolatar Beatrycz; etsiväja ent. poliisi Paddy Moore, jolla on helliä tuntemuksia Maria kohtaan;  brasilialainen Rico, armoton tietokonevirtuoosi ja -velho sekä Berg nyttemmin jo edesmennyt monitoimimies ja jokapaikanhöylä.

Vastapoolinaan yhtäällä Studion toimia syynäävä ja virkarikosepäilty rikoskomisario Gerrish ja toisaalla Lupus Streetin (susi tuntuu olevan suosittu syksyn teemaeläin re: Simo Hiltunen) KFM, Killing for Money katu- ja huumejengi. Gerrishiä, tuota Sir  Christopher Wrenin arkkitehtuuriin ja hänen suunnittelemiinsa Lontoon  kirkkoihin hurahtanutta komisariota  yritetään nalkittaa nettipalstoja hyödyntämällä: Listed-deittipalvelun valepersoona BigGrlX:n ja Friends of the City Chruches-yhteisön Louisan naisellisin näppäryyksin.

Herraosastolla tapaamme myös profiloija, kriminaalipsykologi ja Lian liehittelijä
Chirstopher Holywellin sekä koti-Suomen synkästä menneisyydestä paikalle pelmahtaneen riesan ja menneisyyden haamun, puusarkografeja veistelevän ja "Rakas-rakasta" hokevan Erkan.

Elementtejä on  siis runsaudenpulaksi asti, mutta niiden nivominen jänteväksi dekkariksi jää himpun verran keskeneräiseksi jättäen viilaamisen varaa. Silti: uudenoloisilla työkaluilla tässä operoidaan ja vakaata vääntöä on sakeanaan ilmassa. Vaikka stoori poukkoilee ja iloisesti kupliikin, itse kerronta etenee ja verbaliikka on ruodussa. Taustatyö on reilassa.
Plussan puolelle lasken myös sen, että kerrankin kaksi naista heiluttaa sukkiinsa sekoamatta tahtipuikkoja ja että orastavat parisuhdekiemurat pysyvät tyylin raameissa. "Varo minua" sijoittuu ihan kelvollisesti, edukseen erottuen kauden kotimaisessa, runsaassa dekkaritarjonnassa tarjoten tuoreenoloisia & raikkaanpuoleisia lukuhetkiä!

Varteenotettavia arvioita:  Kulttuuri kukoistaa / Oksan hyllyltä / Rakkaudesta kirjoihin

Kaamoksensietokykyä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti