keskiviikko 28. lokakuuta 2015

"Se mikä ei tapa / Det som inte dödar oss" - ex Libris...


"Se mikä ei tapa", David Lagercrantz, WSOY, 2015, 545 s., suomentanut Outi Menna.

"David Lagercrantz (s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti. Hän on julkaissut paitsi tietokirjoja myös useita romaaneja. Kirjailijan läpimurtoteos jalkapalloilija Zlatan Ibrahmovicista, Minä Zlatan, ilmestyi suomeksi 2012. Teos nimettiin ehdolle August-palkinnon saajaksi sekä William Hill Sports Book of the Year -palkintoehdokkaaksi. Lagercrantz asuu Tukholmassa. Stig Larssonin perikunnan omistama, Larssonin teosten oikeuksia hallinnoiva Moggliden ja Norstedts-kustantamo ehdottivat David Lagercrantzille kirjan kirjoittamista vuonna 2013. Se mikä ei tapa on itsenäinen romaani, joka jatkaa Larssonin Millennium-trilogiaa kirjailijan luomien henkilöhahmojen pohjalta. Teos ei pohjaudu Larssonin keskeneräiseen käsikirjoitukseen.Kirjan oikeudet on myyty 43 kustantajalle, ja sen kansainvälinen painosmäärä on yhteensä 2,7 miljoonaa kappaletta.
Larssonin perikunta luovuttaa Se mikä ei tapa -romaanista saamansa tuoton Stieg Larssonin perustamalle Expo-säätiölle rasisminvastaiseen työhön. (Kustantaja)"Mikael Blomkvist ja Lisbeth Salander kohtaavat vuosien jälkeen. Millennium-lehdellä on uusi omistaja.  Pahat kielet väittävät, että Mikael Blomkvistin ote on lipeämässä, ja että hän harkitsee uranvaihtoa. Eräänä myöhäisiltana Blomkvist saa puhelun Frans Balderilta, mieheltä, joka kuuluu kovimpiin nimiin tekoälytutkimuksen maailmassa. Balderilla väittää tietävänsä jotain tulenarkaa Yhdysvaltain tiedustelutoiminnasta. Lisäksi kertoo olleensa yhteydessä nuoreen hakkerinaiseen,
joka muistuttaa kovasti erästä Mikael Blomkvistin hyvin tuntemaa henkilöä. (Takakansi)

Millenium trilogiasta pidin paljon, sen myötä Stig Larsson toi uudenlaisen raikkaan tuulahduksen Lisbeth Salandereineen  koko genreen. Siksipä Largercrantzin hyppy Larssonin saappaisiin arvelutti, herätti ristiriitaisia tunteita ja lievää moraalistakin aatoksenvääntöä. Etenkin kun uskoni uudelleenlämmitettyyn vankkumaton ole ei. Ikäänkuin saapuisi kutsumatta kuokkimaan valmiiksi katetun, runsaan illallispöydän ääreen. Päätin tarttua härkää sarvista ja katsoa, miten tässä sekä
"äijän että ämmykän" käy...

Katettuna kohtaamme sekä tuttua kaartia että uusia kirjanlehdilleastelijoita: on skuppiivajausta ja ammatillista turhautumista poteva Mikael Blomqvist. Yhdysvalloista koti-Ruotsiin palaava huipputiedemies Frans Bolder kera exänsä, jo parhaat roolinsa estrdilla esittäneen Hanna Bolderin kuin myös jälkimmäisen nyk. elinkumppanin, teatterimaailman kauhukakaran Lasse Westmanin, joilta Frans yllättäen yllättävän isäbuumin vallassa poimii luokseen autistisen, kaltoinkohdellun savantiksi osoittautuvan August-poikansa. Eturiviin nousee myös Yhdysvaltain korkeimmin palkattu, NSA:n turvallisuusteknikko, murtamattoman - kuten hän vakaasti erääseen marraskuiseen päivään asti uskoo - ammattiylpeä Edwin Needham, Ed the Ned. Sokerina pohjalla Edille taivaanmerkit näyttävä Lisbeth Salander, tuo kiehtova, vihainen, kostonhalussaankin oikeudenjanoinen nörttivirtuoosi.

Nonparelleiksi kakun päälle ripotellaan palkkamurhaajaa, juonittelua, ajankohtaista kyberturvallisuutta ja ei kuin maistamaan. Jossain kohtaa lukemista alun aprikoinnit ja vertailut lakkasivat vähin erin kirputtamasta ja niin kokonaisuudesta sitten kehkeytyi ihan luettava stoori.
Pieni skeptikko kun tuolla päänupissa asustelee ja koska haluan tietää, kuinka valmiiksi vatkattu kakunpohja oli,  jätän Lagercrantzin lupaaman ikioman trilogian toisen osan varaan lopullisen arvioni siitä, millaiseksi tämän serveerauksen makukokemus muodostuu...Kahden vaiheilla:


2 kommenttia:

  1. Minä voin sanoa tuosta jo nyt, että en tykännyt. Surkea versio Larssonin hyvää trilogia hyväksikäyttäen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja jep: ehdoton ei kaikelle hyväksikäytölle!! Lagercrantz olisi tehnyt "fiksummin", jos olisi Zlataninsa menestyksen myötä lähtenyt kokeilemaan omia siipiään tämän genren parissa. Pohjoismaisessa kirjallisuudessa on nyt Mankellin mentävä aukko ja sen minä sanon, että jos joku onneton sinne lähtee työntymään, niin tämä "ämmyli" näkee punaista ja suivaantuu lopullisesti... Vinkeää loppuviikkoa:)

    VastaaPoista