keskiviikko 14. lokakuuta 2015
"Päällys: Erkki Tanttu" - ex Libris...
"Päällys Erkki Tanttu. Kirjankansitaidetta seitsemältä vuosikymmeneltä", Markku Tanttu,
Kustantaja Markku Tanttu, 2015, 112 s.
"Kuvittaja, taidegraafikko, professori Erkki Tanttu (1907 - 1985) teki kansikuvan tai suunnitteli päällyksen varmasti yli neljäänsataan kirjaan. Sarjakuvan saralla Tantun tunnetuin hahmo oli sarjakuvasankari Rymy-Eetu, mutta Tanttu tunnetaan myös Suomen luonnon karuutta ja hiljaisuutta kuvaavana maisemakuvaajana. Kirja Päällys: Erkki Tanttu — kirjankansitaidetta seitsemältä vuosikymmeneltä sisältää Tantun laatimista kirjankansista, kansikuvista, kansiluonnoksista ja julkaisematta jääneistä päällyksistä noin 280 kuvaa. Kirja ei ole vain luettelo Tantun kirjankansituotannosta, vaan kertoo muun muassa Tantun kehityksestä kirjagraafikkona, luonnoksista ja kansikuvien taustoista, originaaleista ja toteutumattomista kansista. (Grafia)
Tanttu teki myös moninaisia aikakausjulkaisujen kansia sekä suunnitteli noin parisataa ex libristä. Hänet tunnetaan sarjakuvasankari Rymy- Eetun isänä, mutta lempityökseen hän on maininnut sananparsikuvitukset. Markku Tanttu (s.1944) on aikaansaanut mielenkiintoisen, elävän koosteen, johon oli helppo ajan kanssa uppoutua sen suoman visuaalisen nautinnon, taustatietojen kuin myös kuvien herättämien mielihyväisten lukumuistojen myötä.Tämä teos paitsi kunnianosoitus Tantun tuotannolle, ehdottomasti taidekirja ja melkoinen aikamatka moniin vanhoihin tuttavuuksiin,
joista osa löytyy myös omasta kirjahyllystä.
Teos sai fundeeraamaan :
Millä perusteella tietyn kirjan valitsemme? Käymällä läpi kauden kustantajaluettelot, luottokirjailijat, kiinnostavat aiheet, esikoiset ja sitten ne, joiden kannet kutkuttavat poimimaan hyppysiin, kuten Elina Warstan taiteilemilla on viime aikoina ollut tapana?? Suositukset ovat kunkin oman lukuhistorian, kulloisenkin elämäntilanteen ja mielentilan vaihtelevuuden vuoksi arveluttavan kaksiteräinen miekka...
Miksi luemme? Onko lukeminen periytyvää, olet kasvanut kirjojen keskellä ja sukupolvien ketjussa jatkat luontevasti harrastusta? Onko lukeminen elämäntapa, kuten itse asian koen vaiko todellisuuspakoa?? Tästä on tullut taitettua peistä moneen otteeseen.
Kuinka Sinä kirjasi valitset & miksi luet?
Takaisin itse päähenkilöön: "Päällys: Erkki Tanttu" on kattava, ilahduttava ja kaunis kavalkadi Tantun laajasta tuotannosta. Se on samalla todistus hänen monipuolisesta lahjakkuudestaan graafikkona ja eri tyylisuuntien taiturina, osa suomalaista kirjallisuushistoriaa Teos, jonka sivuilla
viihtyi & viipyili:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onpa syvälle poraavat mielenkiintoiset kysymykset kirjavalinnoistamme ! Tuossa olisi hieno aihe kirjalliseen viikonloppuun hyvässä seurassa metsämökissä.
VastaaPoistaMuistan hämärästi Erkki Tantun tuotantoa. Taisi olla sellaista kansanomaista kuvitusta lupsakoihin sanontoihin, joka ei ole ihan minun tyyliäni, mutta hauskaa ja myönteistä suomalaista perinnettä kuitenkin.
Kommenttisi ilahdutti; kiitos! Tantun kansikuvien pitkälti taaksepäin johdattelemana ja "Rikas Elämä" tuoreessa muistissa maltoin jäädä pohtimaan. Tantun skaala on laaja, helmiä joukossa, vaikkei nyt ihan Rymy-Eetu purekaan...
VastaaPoistaTanttu on kyllä jäänyt mieleeni, sillä hänen hersyviä ihmispiirroksia oli paljon lehdissä ja kirjankansissa.
VastaaPoistaMiksi valitsen kirjoja luettavakseni ei liity kansikuviin mitenkään, vaan sisältöön ja tietysti kirjailijaan. Blogimaailmassa jonkin kirjan hyvä esittely houkuttelee lukemaan tietyn kirjan. Siksipä olemme vaikuttajia, joko esittely houkuttelee lukemaan tai sitten ei. Lukijahan sen päätöksen tekee lopulta.
Varaan kirjoja netin kautta kirjastosta ja luen kirjan esittelyn.
Luen koska se on kivaa puuhaa. Luen myös oppilaille ja joka päivä kuulen jonkun sanovan, että milloin luet meille, vaikka olisin just lopettanut lukemisen. Jee...uskon, että kuunteleminen vaikuttaa keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen, mutta kirjojen on oltava mielenkiintoisia ja lukeminen ei saa olla puuduttavaa ja tasapaksua.
Mai, kiitos kiintoisista kommenteistasi lukemispohdintoihin ja valintoihin liittyen! Kirjaston suurkuluttaja minäkin olen ja netti tekee sen vaivattomaksi. Uskon vakaasti lapsille lukemisen tärkeyteen jo ihan vauvasta pitäen. Lapsilla, joille on luettu vauvaikäisestä pitäen on laaja sanavarasto, hyvät kuuntelu- ja kuullunymmärtämisen taidot. Lisäksi tulee lukutilanteen aiheuttama läheisyys ja kasvokkainen välitön kommunikointi. Ja hauskoja tilanteita: jäin kirjastossa kerran kuuntelemaan satutuokiota, lapset piirissä keskittyneinä joulusatua kuunnellen. Satutädin lopuksi kysyessä:"Tietääkö kukaan, missä Joulupukki asuu?" kaikki kädet nousivat ja kuorossa vastasivat: "Lelukaupassa!!" Vanhempien lastenlasteni mukaan, he tuon kuultuaan nuivasti totesivat :"Eipäs, vaan iskän lompakossa".
VastaaPoistaO tempora etc. Olen nähnyt hämmästyttäviä lukuja siitä, kuinka suuria nuo lukemista kuulleiden ja ilman sitä jääneiden lasten sanavarastoerot ovat ja kuinka hurjan kumulatiivisesti ne sittemmin eriytyvät. Onnekkaita ovat oppilaasi saadessaan hyvät eväät elämässä eteenpäin ja jatko-opintojaan varten:)