keskiviikko 26. marraskuuta 2014

"Psykologiset testit ja testaukset" - ex Libris...

"Psykologiset testit ja testaukset. Tosiasiat, uskomukset ja pelot.",
Taina Kuuskorpi & Juho Heikkinen, Luovin Oy, 2014, 485 s.

Psykologiset testit ja testaukset (Kovakantinen)Tämä teos pitää sanojensa mukaan sisällään kaiken tietämisen arvoisen testauksista ollen ensimmäinen kattava ja perusteellinen suomalainen tietokirja psykologisesta testaamisesta. Ja erinomaisen tervetullut sellainen! Teos jakautuu neljään osaan: Testaamisen juurilla, Kaikenmaailman testit, Testaus uskomusten ristitulessa ja
Testauksen tulevaisuudenkuva.

 "Taina Kuuskorpi on vastuussa kirjan asiasisällön oikeellisuudesta ja testiasintuntemukseen perustuvista kirjan osista. Hän on toiminut psykologina mm. ammatinvalintaohjauksessa, soveltuvuusarvioinnissa, henkilöstöhallinnossa ja tutkimustehtävissä. vv. 2014 - 1016 hän on Suomen Psykologisen Seuran Testilautakunnan varapuuheenjohtaja.
Psykologian ammatillisen näkökulman vastapainona tätä kirjaa kirjoitettaessa on toiminut
FM, mediatutkija ja freelance-toimittaja Juho Heikkinen, joka puolestaan on vastannut erityisesti psykologisen testaamisen historian ja sen merkkihenkilöiden kuvaamisesta sekä laajan, maallikoiden huolia ja murheita ilmentävän verkkoaineiston hyödyntämisestä. Hänelllä on lisäksi kokemusta testitutkimusprojekteista."

Mistäpäs muualta kuin Kiinasta  2200 eaa. lähtöisin ja voi tuonaikaisia virkamiehiksi aikovia kandidaattiparkoja eli historiaosio sekä testien kehittäjien ja laatijoiden henkilöhistoriat olivat kiintoisia jo sinällänsä. Kun testaus jossain muodossaan väistämättä ainakin liippaa liki tahi suoranaisesti koskettaa lähes jokaista meistä jossain elämänvaiheessa, on tämän runsassisältöisen  opuksen läpikäyminen opettavainen kokemus ja mitä mainion "mörköjen", uskomusten ja pelonaiheiden poistokeino. Erinomaisen selkeä ja hyvinjaoteltu, sujuvakielisesti kirjoitettu,
ei liian teoreettinen tietopaketti ammattilaisille ja maallikoille, meille kaikille!


Kerrassaan mielenkiintoista:


2 kommenttia:

  1. Tätä kirjaa olen odottanut. Ehkä se vielä tupsahtaa vastaan. Teen töissä näitä testauksia. En tiedä kuka testit on laatinut. Yksinkertaisia ja mielestäni niiden perusteella ei voi tehdä päätöksiä. Kyllä se täytyy omalla kokemuksella tehdä ja yhteistyössä työkavereiden kanssa.

    VastaaPoista
  2. Oma kokemukseni psykologisista testeistä rajoittuu läsnäoloon omaishoitajana muistitestitilanteissa ja läheisteni kuvauksiin niistä, joten arvioin kirjaa puhtaasti sen maallikolle suoman annin perusteella. Teoksessa tehtiin selkeä pesäero luotettavien ja huuhaa-testien välillä. Erityisesti painotettiin testaajan ammatillisen pätevyyden ehdotonta tärkeyttä. Jos kirja tupsahtaa vastaan, olisi mukavaa kuulla kommenttisi siitä. Auvoisaa alkavaa Adventtiaikaa!

    VastaaPoista