maanantai 17. marraskuuta 2014

"Anarkistipankkiiri" - ex Libris...

"Anarkistipankkiiri" ("O banquiero anarquista" 1922), Fernando Pessoa, Basam Books Oy, 2014,
71 s., suomentanut Sanna Pernu.

Fernando Pessoa  (1888 - 1935)  on portugalilainen kirjailija, joka on kirjoittanut kaikkiaan 72:lla heteronyymillä. Pessoa tarkoittaakin portugalin kielessä henkilöä.

"Pessoa (...) ilkkuu vuosisadan alun sosiaaliromanttisille liikkeille ja yhteiskunnallisille haihattelijoille. Anarkistipankkiiri voi hyvin
kuulua tästä lähtien Björn Wahlroosin vakituiseen yöpöytälukemistoon." (Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat 18.10.1992)

"Fernando Pessoan Anarkistipankkiiri ilmestyi vuonna 1992.
Suomeksi teos julkaistiin ensimmäisen kerran 70 vuotta myöhemmin, pahimpaan lama-aikaan vuonna 1992. Teoksen keskiössä on rikas pankkiiri, joka kertoo olevans vakaumuksellinen anarkisti: eivätkö keinotekoiset lait ja rajoitteet ole vääjäämättä todellisen vapauden esteinä? Voiko rahan voimaa kumota? Pankkiirin ja hänen ystävänsä käymä kahvilakeskustelu on edelleen ajankohtainen, sillä euroajan talous on osoittautunut vähintään yhtä epävakaaksi kuin yhteistä valuuttaa edeltäneenä aikana." (Takakansi)

Aiemmin Pessoalta luettuna oli  runokirja "Hetkien vaellus", johon vilpittömästi viehätyin.
Tämä kahden nimettömän henkilön keskustelunovelli puolestaan tarjosi anarkismin sisällön ja  anarkistin olemuksen tuuheaa teoreettista pyörittelyä sekä tarkasteli rikkaan pankkiirin ideologista kehityskulkua, vaihtoehtoisten metodien poissulkemista ja päätöstä taistella yksilönä yksin epäoikeudenmukaisuuden poistamiseksi, vapaan ja luonnollisen yhteiskunnan luomiseksi ynnä rahan teennäisen arvon eliminoimiseksi. Työsarkaa kerrakseen...


"En ole mitään.
Ei minusta ikinä tule mitään.
En jaksa haluta olla mitään.
Vaan minussapa on kaikki maailman unelmat."
 Pessoan Alvaro de Camposina 1928 kirjoittama "Tupakkakauppa":

Selväksi tuli myös se fakta, kuinka tuoreena on tässä Antti Lindqvistin  1992  kommentoimana, "Ketkä ovat Pessoa", säilynyt: "Kahvilakeskustelu pureutuu 70 vuotta sitten kirjoitettunakin nykypäivään syvällisemmin kuin illan uutiset televisiossa. Esimerkkeinä vaikkapa ennustus Neuvostoliiton kompastumisesta omiin savijalkoihinsa ja hahmotus siitä inhasta itsekkyydestä, jonka myötä pankkirötökset nyt kourivat kassapäisen Suomi-neidon kansantaloutta. Täsmäsanaisuuden syynä ei varmaankaan ole se, että Pessoa harrasti runoilijakaartinsa piiskaamisen ohessa astrologiaa?"

Harrasti tai ei, niin tahi näin,  äidyn tässä uhallaankin utelemaan: " Entä missäpä ollaan nyt
a.D. 2014? Onko niin mistään niin mitään tiedonjyviä noukittu, edes jotain opiksi otettu ja parempaan lopputulokseen entäydytty??

Kuitenkin ja aina jonniinsortin anarkistina & utopistina

kanssaunelmoi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti