maanantai 10. marraskuuta 2014

"Suomalainen maku" - ex Libris...

"Suomalainen maku. Kulttuuripääoma, kulutus ja elämäntyylien sosiaalinen erityminen",
Semi Purhonen & työryhmä: Jukka Gronow, Riie Heikkilä, Nina Kahma, Keijo Rahkonen, Arho Toikka, Gaudeamus, 2014, 461 s.

Kulttuuripääoma Suomessa.ai"Sanonnan mukaan makuasioista ei voi kiistellä. Ihmisillä on monenlaisia vapaa-ajanviettotapoja, mieltymyksiä ja kulttuuriharrastuksia.
Joku urheilee, toinen käy ahkerasti teatterissa, kolmas on lukutoukka, neljäs näitä kaikkia ja viides jotakin ihan muuta. Harrastukset, vapaa-ajanviettotavat ja niihin liittyvä kulttuurinen maku - ihmisten elämäntyylit - eivät jakaudu yhteiskunnassa tasaisesti tai satunnaisesti. Niiden takana on monenlaisia sosiaalisia jakolinjoja, jotka liittyvät yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen, valtaan ja kamppailuun sosiaalisesta arvostuksesta ja statuksesta.Tässä teoksessa tarkastellaan makua ja elämäntyylejä 2000-luvun Suomessa ja osoitetaan, kuinka ne ovat sosiaalisesti eriytyneitä. Teoksessa vastataan myös siihen, millaisiksi kokonaisuuksiksi suomalaiset maut ja elämäntyylit ovat järjestäytyneet sekä millaisia erotteluita, vastaanasetteluita ja hierarkioita niihin liittyy." (Lukijalle)

"Suomalainen maku on ensimmäinen tutkimus, joka systemaattisesti ja kriittisesti soveltaa ranskalaissosiologi Pierre Bourdieun klassisen maku- ja distinktiotutkimuksen tarkastelutapaa 2000-luvun suomalaiseen yhteiskuntaan. (Johdanto)

"Ooppera vai hiphop? Andy Warhol vai Akseli Gallen-Gallela? Sushi vai karjalanpaisti? Sauvakävely vai solarium?" Yksi tykkää äidistä toinen tyttärestä, sanotaan. Tässä massiivisessa, perinpohjaisessa teoksessa ei pidä antaa sivumäärän säikyttää tai pakottaa ideaan koko teoksen tarkasta lukemisesta, vaan osa-alueita voi hyvin tarkastella oman kiinnostuksensa mukaisesti ilman aihealueen aiempaa tuntemista. Ensimmäinen osa pitää sisällään luvut: musiikki, kirjallisuus ja lukeminen, kuvataide, televisio ja elokuvat; urheilu, ruumiinkulttuuri ja pukeutuminen, ruoka ja syöminen yhteenvetoineen. Ja se onkin helpoiten lähestyttävissä jälkimmäisten osien ollessa puolestaan astetta akateemisempia. Toisessa luvussa selvitetään maun ja kulttuuripääoman sosiaalisia ulottuvuuksia ja kolmannessa suomalaista makua.

Tutkimuksen päähenkilöinä esitellään lukemisen myötä tutuiksi tulevat 28 jatkohaastateltavaa, jotka osaltaan elävöittävät tekstiä ja antavat sille persoonakohtaista perspektiiviä.
Tutkimuksessa verrataan mm. makujen jakautumista eri ikä- ja koulutusryhmien, maaseudun ja kaupunkien välillä sekä niiden kasautumista tai eriytymistä.  Jos aihepiiri kiinnostaa, tarjoaa tämä teos kattavan katsauksen makuasioihin "ollen laatuaan ensimmäinen systemaattinen ja laaja kokonaisesitys kulttuuripääomasta sekä elämäntyylien ja makujen jakautumisesta Suomessa."


"Maku on amor fati, kohtalon valinta, mutta olemassaolon edellytysten tuottama pakotettu valinta, joka sulkee pois kaikki vaihtoehdot pelkkinä toiveunina eikä jätä vaihtoehdoksi kuin välttämättömyydestä pitämisen." Pierre Bourdieu

Nostalginen loppukevennys: "Pidättekö Brahmsista" kuului nuoruusiän suosikin, Saganin kysymys
jo a.D. 1959 julkaistuna...

Makusteli:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti