perjantai 18. huhtikuuta 2014

"Calicon Joe" - ex Libris...


 "Calicon Joe", John Grisham, WSOY, 2014, 259 s., suomentanut Hilkka Pekkanen.
"John Grisham  on maailman menestyneimpiä jännityskirjailijoita. Hän on julkaissut 25 romaania, yhden tietokirjan ja tarinakokoelman sekä kolme nuortenromaania. Teoksia on käännetty yli 40 kielelle. Grisham aikoi lapsena baseballammattilaiseksi, mutta oikeustieteellinen olikin helpompi uravalinta ja hän valmistui Missisippin yliopistosta juristiksi. Hän palasi kuitenkin baseballin pariin poikansa valmentajana. Ja kun sopiva baseball-tarina löytyi, intohimo peliin kiteytyi viimein myös kirjaksi: Calicon Joe"

"On kesäpäivä vuonna 1973 Shea-stadionilla. Katsomossa 11-vuotias Paul Tracey seuraa kuinka hänen isänsä, New York Metsien syöttäjä Warren Tracey  jännittää vartalonsa ja lähettää laakasyötön suoraan kohti baseballin ihmelasta Joe Castlea. Kun syöttö tavoittaa kohteensa, stadion kohahtaa ja kolmen ihmisen elämä  muuttuu peruuttamattomasti. Yli kolme vuosikymmentä myöhemmin Paul vie etäiseksi jääneen, itsekeskeisen isänsä matkalle Calico Rockiin. Matkan aikana kuolemansairaalle isälle tarjoutuu mahdollisuus hyvittää se,  minkä hän vuosikymmeniä aiemmin rikkoi."(Teoksen lievelehdet)

Lakitupien spesialistista baseballkentille -  Grishamilta tuo loikkaus onnistuu vaivatta.  Kuten myös pienen jekun tai yllätyksenpoikasen ujuttaminen kirjoihinsa.  Tässä romaanissa juju piilee siinä, että kun näin kylmiltään tulee tuupatuksi keskelle kiivainta baseballkautta ja -kiihkoa omaamatta  itse pelin ideasta tahi säännöistä minkäänmoista tiedonmuruakaan, mutta uuden ulottuvuuden usuttamana ja kertojan miellyttävän tekstinkuljetuksen siivittämänä päätyy sivulle 237 ja sen otsikkoon "Ihan yksinkertainen peli" ei voi kuin naurahtaa Grishamin oveluudelle. Tässä se, mitä olisin aivan alkuun kaivannut,  nyt kauniiksi lopuksi tulee siististi pakattuna: yleisluontoinen peruskatsaus pelin säännöistä ojennettuna lukijalle kuin herkullinen kakunsiivu kauniisti lautasella....

Baseballia & Pääsiäistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti