maanantai 13. maaliskuuta 2023

Harlan Coben: "Osuma/The Match" - ex Libris...

"Osuma", Harlan Coben, Minerva Kustannus, 2023, 345 s., suomentanut 
Saana Rusi.
 
"Amerikkalainen Harlan Coben on yksi maailman menestyneimmistä trillerikirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty  43 kielelle, ja niitä on myyty yli 75 miljoonaa kappaletta. Hänen viisi viimeistä romaaniaan ovat kaikki olleet 
New York Timesin bestseller-listan ykkösiä myös Osuma heti ilmestymisensä jälkeen keväällä 2022." (Lievelehti)

 

                                                           ©Miriam Berkley

 

"DNA- sukututkimus voi paljastaa asioita, joiden olisi ollut parempi pysyä piilossa.

Wilde ei tiedä mitään perheestään tai omasta identiteetistään. Hän tietää vain sen, että hänet löydettiin pienenä poikana metsästä, missä hän oli elänyt yksikseen kuin villieläin.
Etsiessään sukulaisiaan dna-sukututkimuksen sivustolta Wilde törmää salaiseen ryhmään,joka on ottanut tehtäväkseen paljastaa anonyymejä nettitrolleja. Sitten ryhmän jäseniä alkaa kuolla yksi kerrallaan, myös mies, jota Wilde arvelee serkukseen. Joku on ottanut salaseuran tähtäimeensä, ja hänen seuraava uhrinsa saattaa olla Wilde itse.
Jännityksen mestarin uusi kiivastempoinen toimintatrilleri sukeltaa nettitrollien toimintaan -  ja sen tappaviin seurauksiin. Osuma on itsenäinen jatko-osa Jäljittäjälle (2021), jossa Wilde ensi kertaa ratkoi rikoksia." (Takakansi)
 

 
 
Sitten Teoksen Lupaa ja vaikene (2014) Cobenin seurassa on tullut kuljettua aimo tovi ja viimeksi kohtasimme 2021   Jäljittäjän tiimoilta : Coben antaa kertaalleen myös armon käydä oikeudesta. Onko se oikein vai ei, jää lukijan omista arvoista kiinni. Minua ratkaisu miellytti siinä missä Wilden persoonallisuus ihastutti ja Cobenin kerronta kutkutti! Avoimin mielin siis Osuman pariin ja sen tarkkutta arvioimaan.
 
Wilde: - Iso osa hänestä tahtoi ajaa suoraan lentokentälle ja sieltä kotiin. 
Hän oli viettänyt viimeiset kuusi kuukautta jotakuinkin tavallista perhe-elämää Costa Ricalla eläen naisen ja tämän lapsen kanssa, mutta nyt oli tullut aika palata ekokapseliin Ramapovuorille. Sinne hän kuului, siellä hän tunsi voimakkaimmin olevansa kotona. Yksin metsän siimeksessä 

TV-juristi Hester Crimstein:  ja muu maailma saattoivat pakahtua uteliaisuudesta "villilapsen" syntyperästä, mutta lapsi itse ei ollut. Ei koskaan. 
Hänen näkökulmastaan vanhemmat olivat joko kuolleet tai hylänneet hänet. Oliko sillä mitään merkitystä, keitä he olivat olleet ja miksi he olivat tehneet niin kuin tekivät, Se ei muuttaisi mitään ainakaan parempaan suuntaan. 
Wilden asiat olivat mainiosti, kiitosta vain. Hänellä ei ollut mitään hinkua saada elämäänsä tarpeetonta myllerrystä.

Bumerangi-ryhmän tunnuslause:  - Karma on kuin bumerangi - se palaa aina takaisin ja joudut vastaamaan teoistasi. Ryhmä valitsi kohteensa huolellisesti ja seuloi hakemukset. Edellisessä valeasussaan Muukalaisena Chris oli oppiut kantapään kautta, että oikeutta voi jakaa vain, kun ei ollut pienintäkään epäilyä siitä, ansaitsiko tekijä rangaistuksen.

Bumerangi on mielenkiintoinen nimivalinta tälle hakkeriryhmälle, jonka jäsenet ovat täysin anonyymejä toimien eläinperäisillä nimillä kuten Alpakka, Pantteri, Kissanpentu jne. ja se etsii likvidoidakseen Pantterin esittelemiä nettikiusaajia. Mutta kuinka käy: lentääkö bumerangi kohteeseen vai palaako se takaisin sen matkaan lähettäneen seuran jäsenen nilkkaan?
 
Aivan loppuun on herkästi siroteltu pieni Amor-veitikan vilahduskin Wilden ryhtyessä kyselemään morsiammen kättä itselleen tämän vanhemmilta:)
Harlan Coben osaa asiansa ja jatkaa mielenkiintoisella kerronnallaan varmaotteisesti eteenpäin.

Koko maailma on näyttämö, ja miehet sekä naiset siinä vain näyttelijöitä. (William Shakespeare)
 
Osui & upposi:

8 kommenttia:

 1. Coben kirjoittaa sen verran väkivaltaisia juttuja, että en uskalla niitä ainakaan yksistäni kotona lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään ole raakuuksilla revittelyn ystävä.
   Totta: kyllähän tässäkin bumerangi lentää, mutta Cobenin tapa tuottaa tekstiä ja kuljettaa juonta sekä luoda henkilögalleriansa on mielenkiintoinen.
   Onneksi voimme valita, luemmeko ja jos niin mitä olessamme yksin tai kaksin.
   Kommentistasi kiitos ja aurinkoista viikkoa Sinulle!

   Poista
 2. Minulla jäi Coben ensimmäiseen, vaikka se oli hyvä. Jotenkin ei ole tullut luettua muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Näinhän se menee, kun kirjatarjonnassa vallitsee runsaudenpula eikä aika riitä kaikkeen, mitä ehkä haluaisi lukea tai ylipäätänsä tehdä, mutta onpahan meillä sitten aina jotain takataskussa:)

   Poista
 3. Minulta on kaikki Cobenit lukematta, vaikka hänellä hyvin runsas tuotanto on. Olen kyllä ollut aikeissa lukea, mutta kun on tuottelias kirjailija kyseessä, niin on taas vaikeuksia päättää, minkä teoksen valitsisi :D

  Sen sijaan olen katsonut erään minisarjan (The Stranger), joka on tehty Cobenin samannimisen romaanin pohjalta. Se oli kyllä hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Siinäpä se, tuo ikuinen valitsemisen vaikeus, kun tarjonta on rusasta.
   Itse en ole Cobenin tuotannon sarjaversioita nähnyt, mutta on vaivatonta uskoa, että ne toimivat hyvin myös valkokankaalla. Mielenkiintoinen dekkaristi:)

   Poista
 4. Sinulla on aina kadehdittavan osuvia adjektiiveja kirjoituksissa, kuten nyt tuo "kiivastempoinen" 🌹 Minulla taas nykyään väkivaltaisten tarinoiden karsastusta. Yritin katsella TV:stä poliisisarjaa mutta oli jätettävä kesken. Parempi niin.

  Tuommoiset villilapsen arvoitukset ovat kyllä tosi kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A mieltä ilahduttaneesta kommentistasi!
   Eiväthän nuo väkivaltaisuudet missään nimessä mitään itseisarvoista edusta, mutta tässä oli kiinnostavaa tuo anonyymiydestään tiukasti kiinni pitävän ja sitä varjelevan hakkeriryhmän osuus sekä Cobenin juonenkuljetuksen taito.

   Tuo villilapsi oli pysähdyttävä ja pysyväksi arvoitukseksi jää, kuinka kukaan voi tehdä noin omalle lapselleen. Veri ei aina ole vettä sakeampaa...

   Poista