perjantai 31. maaliskuuta 2023

Eero Ojanen: "Metsän filosofia" - ex Libris

"Metsän filosofia", Eero Ojanen, Kirjapaja, 2023, 159 s., Kansi Satu Kontinen.

"Eero Ojanen on filosofian tohtori ja tietokirjailija. Hänen laaja ja monipuolinen tuotantonsa käsittää sekä faktaa että fiktiota. Hänen teoksiaan ovat mm. 
1918. Matkoja muistin rintamilla (2017, yhdessä Risto Lindstedtin kanssa),  
Lapsen filosofia (2014) ja Koiran filosofia (2013)" (Lievelehti)
 
                                                                   ©Uzi Varon

"Metsästä on moneksi. Se on yhtä aikaa tuttu ja vieras, uhkaava ja turvallinen.
Mistä puhumme, kun puhumme metsästä tai vaikka metsäläisyydestä?
Eero Ojanen pohtii metsän olemusta, sen merkitystä ja sitä, miten suhtautumisemme metsään on muuttunut. Vaikka asuisit niin etäällä metsästä kuin se Suomessa on mahdollista, tavalla tai toisella metsä on lähelläsi.
Tämä teos on elämys jokaiselle metsään kaipaavalle ja metsästä tulleelle, siellä todella tai mielessään kulkevalle, pihkaantuneelle ja puulla päähän lyödylle mutta myös niille, 
joille metsä on vieras ja outo." (Takakansi)
 
 

 
Edelliskerran tiemme Ojasen kanssa ristesivät teoksen
Sydämen sivistys - kasvatuksen ytimessä (2011) teoksen tiimoilla (2011) lopputuloksella:  Teos, jonka jokaisen -  kasvattaja tai ei - soisi lukevan jo oman itseymmärryksensäkin lisäämiseksi. Elämme kiihtyvällä tahdilla muuttuvassa, ennakoimattomassa maailmassa, jossa luovimiseen ja suoriutumiseen vankan pohjan saaneelle lapsella ja nuorella on hyvät eväät ja riittävästi resilienssiä.
 
Metsästä on ja on ollut meille ihmisille moneksi aikojen kuluessa ja sen merkitys meille yksilöinä on erilainen, joskin rakkaus luontoon yleensä on melkoisen pysyväinen ominaisuus. Ojanen tarkastelee metsää neljää kautta: filosofisen ajattelun kohteena, metsässä tapahtuvan ajattelun kautta, mitä metsä ajattelee ja filosofoi sekä metsän olemusta ihmismielen sisäisenä asiana.

Tärkeimmistä metsään liittyvistä ajattelijoista Ojanen mainitsee Henry David Thoreaun, joka on itselle tuttu ja läheinen teoksensa Kävelystä/Walking (2021) ansiosta.
 
- Metsä esitetään joskus entisajan suomalaisten turvapaikkana, suojan antajana,
ja metsän puille saattoi suorastaan kertoa huolensa. Näin on varmasti ollut, mutta silti metsä ei ollut vain lämmin syli, vaan se oli kylmä ja kolkko korpi. Pelottava ja outo paikka, myös vastustajana.

Metsä on aina ollut minulle Luontoäidin koskaan pettämätön syli. Metsän siimeksessä ja poluilla olen itkenyt kyyneleeni ja tuntenut suruni sekä tallaillut iloisin mielin ja kevein askelin, olen nauttinut sen tuoksuista, varjoista ja valoista, äänistä ja hiljaisuudesta, eläimistöstä sekä sen suojasta ja rikkumattomasta rauhasta. Joka kerta olen palannut metsälenkiltä paremmilla mielin, eheytyneenä ja valmiina jatkamaan uusin voimin matkaani.  Entä mitäpä metsä Sinulle  merkitsee?

- Metsä ei ole vain mittava fyysinen alue. Metsä on myös henkinen ja kulttuurinen sekä symbolinen eli vertauskuvallinen asia. Metsä edustaa myös sellaista tai viittaa sellaiseen, mitä se itse ei aivan suoranaisesti ole, ja metsän filosofian kannalta kaikki nämä merkitykset ovat tärkeitä.

Ojasella on hallussaan kertojan taito ja halu. Hän avaa tässä  teoksessaan metsän merkitystä yksilötasolta kansantaloudellisiin vaikutuksiin saakka aina  lähtien maailman vanhimmasta eepoksesta Gilgemeshista 2000 eKr, ja tekee sen eri perspektiiveistä jakaen lukijalleen sekä uutta että mielenkiintoista tietoa ja laventaen tämän ajattelumaailmaa ja ymmärrystä.
 
Satu Kontisen hurmaava ja tyylikäs kansi houkuttelee astumaan tähän metsään uteliaisuutta täynnä ja kevein askelin:)
 
Teoksessaan Ojanen sivuaa myös vanhaa sanontaa:  Ei näe metsää puilta. 
Kirjan kannet suljettuani totesin tuon riskin omalta kohdaltani melkoisesti pienentyneen, kiitos siitäkin! Mainiota lukukokemusta rikkaampana hyvillä mielin kohti viikonloppua ja iloisia 10-vuotissynttäreitä,  - lahjana tietty kirjaupan lahjakortti päivänsankarin omasta pyynnöstä  -  sarjasta minkäs' koira kirpuillensa...
 
tepastelee: 

8 kommenttia:

 1. Kun metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt ;)
  Hyvin kiinnostava opus ;) Metsä on turvapaikka, koti ja piha, jossa käyskennellä luonnollisesti omana itsenään. Tykkään tosi paljon puista, mutta myös kaikesta muustakin metsässä. Tyhjiin kaluttuja metsiä on aivan hirvittävän paha katsella. En ymmärrä suomalaista metsänkaatamisvimmaa pätkääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai mukava kuulla, että meitä on ainakin kaksi! Sanomasi pitää paikkansa! Aina jotain uutta ja kiinnostavaa havainnoitavaa, johon tämä Ojasen kiintoisa teos avaa monia uusia katsantokantoja.

   Tuntuu, että tuo metsänkaatamisvimma ja metsänhoidollisuuden käsite ovat tässä sekaisessa maailmassa jotenkin ns. karanneet lapasesta ja terveen järjen käyttö unhettunut.

   Omanoloista viikonloppua sekä kevään etenemisen taitetta huhtikuun puolelle!

   Poista
 2. Metsä on hyvin tärkeä minullekin, on ollut aivan lapsesta asti. Asuimme metsän reunassa. Metsässä olen iloinnut, itkenyt ja kokenut koko tunteiden kirjon. Metsästä saan rauhaa, hiljaisuutta ja sen omia ääniä eläimineen.
  Metsästä puolisoni toi aina valtavat sienisaalit. Osa kuivattiin, osa pakastettiin ja talven aikana syötiin.

  Metsän Filosofia on hieno kirja, hankin sen jo pari viikkoa sitten, vielä en ole lukenut kuin alkua, mutta jo nyt olen sen lumoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, samoin olen juossut lapsuudesta asti metsässä ja kiipeillyt siellä polvet ruvella, mutta aina innoissani.
   Totta: metsä rauhoittaa mielen ja antaa perspektiiviä asioihin sekä sieltä palaa aina virkeämpänä ja seesteisempänä.

   Ylimääräisinä bonuksina marjat ja ne sienet. Mikään ei voita voissa paistettuja metsätuoreita kanttarelleja; namskis:)

   Aurinkoista viikonloppua ja nautinnollisia lukuhetkiä Ojasen mietteiden lumoissa!

   Poista
 3. Olen itsekin viihtynyt aina metsässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, mukava kuulla! Metsä on eräänlainen sielun koti ja hyvinvoinnin lähde:)

   Poista
 4. Taas mennään metsään, erinomaista 💚 Pelkkä metsässä olon ajatus tuo mielihyvää, rauhaa ja virkistystä. Ajatus kävyistä ja neulasista lisää nautintoa. 🐿 Filosofiset mietteet heräävät. Sydämen sivistys kasvaa. Olipa hauskaa lukea ja kokea tämä postaus heti aamuselta. Havuntuoksuista viikonloppua 🌲

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, hyvin kuvaat tuntemuksia metsän ansioista, ja vaikka ne yksilöllisä ovatkin, tunnistan kanssasi paljon samaa!
   Ojanen avaakin kiinnostavasti eri näkökulmia tässä teoksessaan metsän merkityksistä.
   Aurinkoista ja luonteikasta viikonloppua Sinulle:)

   Poista