keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Juhana Torkki: "Dion Prusalainen - Onnellisuudesta" - ex Libris...

 

"Dion Prusalainen - Onnellisuudesta", Juhana Torkki, Otava, 2022, 135 s.

Juhana Torkki  (s. 1977) on kirjailija, teologian tohtori, kääntäjä ja kouluttaja. Hänet tunnetaan puhetaitoa käsittelevistä kirjoistaan.".  (Takakansi)

 

                                                       ©Veikko Somerpuro
 

"Miten onni saavutetaan? Miksi niin usein ihminen eksyy? Kautta aikojen ihmiset ovat tavoitelleet onnellisuutta, usein omistamisen kautta. Länsimaisen kulttuurin pohjavireenä ovat jo antiikin ajattelijoiden pohtimat kysymykset ihmisyydestä ja sen suhteesta materiaaliseen maailman. Miksi diktaattori voi olla valtansa ja rikkautensa keskellä maailman onnettomin ihminen? 
Voisiko luopuminen olla vastaus onnen saavuttamiseen?

Filosofi ja puhujamestari Dion Prusalaisen  (n. 40 - 120 jKr.) osuvat ja paikoin sarkastiset huomiot ihmisen onnentavoittelusta tulevat kahdentuhannen vuoden takaa mutta voisivat olla kuvausta myös nykyajan etsinnästä. Sulava puhumisen taito toi Dionille lisänimen Kultasuu." (Takakansi)
 


 
Juhana Torkin  teosten selkeäsanaisessa ja kiinnostavassa seurassa 
on tullut vietettyä antoisia, pohdiskelevia lukuhetkiä hänen aiempien 
Seneca-suomennoksensa  Elämän lyhyydestä (2018) ja Plutarkhos-suomennoksensa Mielentyyneydestä parissa, joten avoimin mielin ryhdyin selvittämään vastauksia yllä esitettyihin kysymyksiin onnen etsinnästä ja onnellisuuden lukon avaimista. Käsittelyn alla ovat mm. viisaan ihmisen  onnellisuus, tyrannia, orjuus ja vapaus, hyveet ja vetäytyminen.

Esipuheesta poimittua:
- Dion ehkä kiinnittäisi huomiota siihen, miten nyky-ihminen rakentaa onnellisuuttaan kuin palapeliä elämänsä ulkonaisista olosuhteista. 
Nykyajan onnellisuudentavoittelun avainsanoja ovat hedonismi, materialismi ja konsumerismi.
- Diogeneen esimerkki kehottaa henkiseen itsenäisyyteen, kun taas konsumerismi perustuu laumakäyttäytymiseen.
-  Kun enemmistö juoksee trendien perässä, Dionin kuvaama viisas seisoo kuin majakka tyrskyissä ja uhmaa enemmistön mielipidettä. 
 
Juhana Torkin kattava ja antoisa esipuhe avaa oivasti teoksen sisältöä johdattaen lukijansa Dion Prusialaisen aikakauteen ja ajatusmaailmaan. Dion oli kulkija luonnoltaan, harmaan viitan vaeltaja ja sanavalmis sellainen, joka eli vaiherikkaan ylä- ja alamäkiä sisältävän elämän, ihmisen kokoisen...
 
Yleisestä mielipiteestä:
-  Viisas ihminen ei piittaa ihmisten arvostuksesta tai sen puutteesta, siitä mitä typerät ihmiset moittivat tai kehuvat, olipa heitä sitten paljon, tai vain vähän mutta rikkaita tai vaikutusvaltaisia. Sitä mitä pidetään yleisenä mielipiteenä hän ei pidä varjoa kummempana, sillä hän näkee, kuinka isoista asioista tulee pieniä ja pienistä isoja ja kuinka usein samatkin asiat esiintyvät milloin suurempina, milloin vähäisempinä...

Filosofia on aina kiinnostanut ja kiehtonut ihan maallikkotasolla. 
Teos istui saumatta kuluvaan levottomaan maailmanaikaan houkutellessaan miettimään syntyjä syviä ja sitä, mikä meille itsekullekin on tärkeää, mitä ilman meidän olisi parempi olla. Mikä vapauttaa ja tekee onnelliseksi tai tyytyväiseksi - tyytyväisyys on mielestäni pidempi ja parempi eli sikäli tavoiteltavampi olotila - ja toisaalta, mitä kaikkea me taakkanamme aivan turhaankin kannamme. 
Mikä on tärkeää ja mikä ei? Milloin minä itse persoonana voin hyvin ja heijastan sitä ympärilleni kanssaihmisiini?

Juhana Torkki ja Dion Prusalainen: mainiota, että tiemme ristesivät ja lämmin kiitos sisällyksekkäästä lukukokemuksesta! Sen laajaa antia sulattelemaan ja ilmaan heittämiä kysymyksiä pureskelemaan jäi ykskin lukemastaan ilahtunut

Telluksen tallaaja:

8 kommenttia:

  1. Onnea ei voi tosiaan ostaa, eikä niin kuin moni tekee, edes suunnitella. Näitä kirjoja tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Näitä ikuisuuskysymyksiä on aina välillä hyvä ja hedelmällistä pohtia. "Ei tosiaan tule ostaen eikä liioin etsien, vaan löytäen" tai oma versioni Leinosta: eläen.

      Hosea Ballou puolestaan on oivasti laukaissut totuuden: "Tosi onni on kyllä halpa, mutta minkä kalliin hinnan maksammekaan sen väärennöksestä"...

      Poista
  2. Tyytyväisyys on minullekin se tavallisin olotila. Onnellisuutta koen lähinnä pienten lasten ja eläinten seurassa, sekä luonnossa. Onnellisuus katoaa heti, kun näen ihmisten jättämät roskat luontopoluilla.
    Yritän nauttia niistä onnenmurusista, joita kohtaan päivittäin esim. ystävällisistä hymyistä ja katseista, koiralenkeistä, hyvistä kirjoista, kauniista musiikista, aurinkoisesta säästä, kevään merkeistä... loppujen lopuksi niistä onnenmurusista koostuu se minun kokema onnellisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyytyväisyys on lähinnä elämänasenne: omat odotuksemme vs vallitsevat olosuhteet. Tämä Viktor E. Franklin toteamus istuu mielestäni hyvin todellisuuteen.
      Onnenpipanoita poimin minäkin ja niiden lähteet ovat pitkälti samoja kuin nimeämäsi: pieniä, satunnaisia, mutta arvokkaita hetkiä.
      Kommentistasi kiitos ja runsaasti murusia tulevalle viikonlopulle:)

      Poista
  3. Tyytyväistä ja kiitollista asennetta pystyy harjoittamaan jos on motivoitunut, sikäli onnellisuuskirjallisuus on ihan mahtavaa. Lähestulkoon paras syntymälahja ihmiselle on sisältä pulppuava onnellisuus 💜 Lieneekö joku kemikaali? 😀 Olen hyvin kiitollinen omasta jokapäiväisestä ilostani ja onnellisuudestani. Ilonaiheita on aina tuhansia... 💕 Kivaa kevättä 🌿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kemikaalista en tiedä, vaikka nykyisten pöpöjen aikanahan kaikki on mahdollista, mutta sanotaan, että ihminen on joko perusnegatiivinen tai -positiivinen luonnoltaan. Jälkimmäinen on melkoinen voitto elämässä. Ensinmainitun kanssa elo saattaapi tuntua pidemmältä, vaan ei taatusti hauskemmalta.

      Kiitollinen olen minäkin lähinnä Mummilleni hänen antamastaan perusmallista, jotta "Ilo pintaan vaikka syän märkänis"- motolla mennään:)

      Kommentistasi kiitos ja iloisesti hymyillen kohti viikonloppua kevään jatkumista ihastellen!

      Poista
  4. Onhan todettu, että onnellisuuden pakonomainen etsintä on omiaan tuottamaan onnettoman tilan.
    Todella hienoa, että tällaista kirjallisuutta kirjoitetaan ja julkaistaan! Ei mikään bestseller varmaankaan, mutta selvästi hyvin tarpeellinen kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki, tuo toteamus pitää varmasti paikkansa!
      Ei bestseller, mutta pohdintoja herättävä teos.
      Historian siipien havinassa sivuja kääntäen, oli erikoista ja iloista todeta, että maailmassa on jotain pysyvää, kuten Dion Prusalaisen ikuisissa ajatuksissa:)
      Aurinkoista viikonloppua Sinulle!

      Poista