tiistai 31. toukokuuta 2022

Christian Rönnbacka: "Henna Björk - Isku" - ex Libris...

 

"Henna Björk - Isku", Christian Rönnbacka, Bazar Kustannus, 2022, 272 s..

"Christian Rönnbacka (s, 1969) on poliisitaustainen kirjailija ja seikkailija.
 Luonnon rauhassa viihtyvä Rönnbacka toimii myös tislaamon osakkaana. Hautalehto-dekkareistaan tunnettu Rönnbacka on valittu äänikirjapalvelu BookBeatin vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi jo kahtena vuotena peräkkäin, 2020 ja 2021. Henna Björk - Isku aloittaa uuden vauhdikkaan rikosromaanisarjan, jossa supon agentti Henna Björk joutuu kohtaamaan kansainvälisen rikollisuuden julmimmat tekijät. Sarjan toinen osa julkaistaan vuonna 2023." (Lievelehti)

 

                                                               ©Nauska
 
 
 "Abdul, Emmanuel ja Ismael olivat tuskin kymmenvuotiaita, kun heidät pakotettiin tappajiksi pahamaineisen, Toojayksi kutsutun komentajan alaisuudessa Sierra Leonessa. Parikymmentä vuotta myöhemmin Abdulin runneltu ruumis löytyy Suomesta. Poliisi poimii tutkimuksissaan johtolangaksi Abdulin varoitusviestin Ruotsissa asuville Emmanuelille ja Ismaelille. 
Toojay ei kaihtaisi mitään keinoja vaientaakseen heidät lopullisesti.
 
Supon ylitarkastaja Jarmo Rautiainen seuraa johtolankaa Göteborgiin ja rekrytoi avukseen paikallisen virkavallan riveistä nuoren irakilaissuomalaisen poliisin Henna Björkin. Hän on ongelmalähiöiden kasvatti, jengiväkivallan asiantuntija, otteissaan nopea ja Suomen poliisille entuudestaan tuttu.
Toiminnantäyteisen Henna Björk -sarjan ensimmäisessä osassa helpolta kuulostava tehtävä tuoda entinen lapsisotilas Suomeen kansanmurhan todistajaksi kiihtyy silmänräpäyksessä hengästyttäväksi pakomatkaksi." (Takakanasi) 
 


 
Rönnbacka on tuttu dekkaristi edellisten teostensa tiimoilta ja on tuntunut siltä, että hänen otteensa teos teokselta vain napakoituu ja tiivistyy, eikä omalle kohdalleni ole hänen tuotannostaan ns. väli-/täyteteoksia osunut.  
Kerrassaan miellyttävää luettavaa hulvattomine poliisihuumoreineen päivineen.  Joten mars matkaan Hennan keralla:

Henna Björk:  - työskenteli erikoisryhmässä, joka tutki jengirikollisuutta erityisen altistuneilla alueilla, kuten poliitikot ja viranomaiset tiettyjä ongelmalähiöitä nimittivät. Näitä kaupunginosia hallitsivat monilukuiset jengit ja klaanit. Huumekauppaa käytiin avoimesti, ja markkina-alueista taisteltiin. 
Aseelliset yhteenotot olivat arkipäivää, kun rikolliset ampuivat toisiaan kaduille, 
ja kohta vastapuoli kosti. Poliisin toimintaa vaikeutettiin, ja välillä se tehtiin lähes mahdottomaksi. Poliisiin luotettu, ja alueilta oli vaikea löytää  ihmisiä, 
jotka olisivat uskaltaneet kertoa kuulemiaan tietoja ja keskusteluja ja todistaa näkemiään rikoksia.

Ilmiö alkaa Ruotsin varoittavasta esimerkistä huolimatta  olla kiusallisen tuttu ongelmailmiö meilläkin,  ja Henna lähteekin Suomen suojelupoliisin kutsusta työkomennukselle antamaan apua ongelmanratkaisussa ennen kuin katuväkivalta pääsee hallitsemattomasti valloilleen.
 
 
Työtovereiden vankasta kollegiaalisuudesta, kun juoruillaan Hennan sanomisista esimiehelle, Stormsundille tuumii Björn värikkäin ulosannein yksisellitteisesti tähän tapaan:

- Katsos kun asia on nyt sillä tapaa. Björn keskeytti , - että en voi luottaa sinuun enempää kuin veriseen peräpukamaan. Ja kun olemme kentällä, luottamus on kakien a ja o. Ehkä en kuule radiosta enää jatkossa, kun seuraavan kerran pyydät apua, kun kimppuusi käydään. Sitä sinä tuskin haluat, joten painu helvettiin minun silmistäni!
 

Kirjailijan vauhti vain kasvaa loppuosaa kohden, ja lukija etenee malliin pidä huivistas' kiinni ja nauttii Rönnbackan huikeasta kiihdytyksestä ja kyydistä. Mukava ja ajankohtaiseen aiheeseenkin pureutuva avausosa  uudelle sarjalle päähenkilönä rateva ja reipasotteinen Henna Björk, joten ei kuin myötäistä matkaan ja iloisiin tapaamisiin!

Henna Björk - sarjan esikoiseen on tutustunut myös  Kirjojen kuisketta  -blogin Anneli A. millä lukukokemuksella, selviää klikkaamalla:) 

Sateen rattoisasti ropistessa:

12 kommenttia:

 1. Tämä dekkari kuulostaa kiinnostavalta. Minunkin olisi aika vihdoin lukea jotain Rönnbackalta, joten tästä voisi aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tässä uutukaisessa on mukavaa sekin, että pääosassa vaihteeksi on naispuolinen sinitakki ja sinnikäs sellainen onkin.
   Sarjan ensimmäinen osa sopisi sinällään hyvin ensikättelyksi teidän kahden kesken, joten sopivassa tilanteessa kannattaa harkita;)

   Poista
 2. Taattua Rönnbackaa. Kiitos valaisevasta arviosta, minua tämä odottaa e-kirjojen "pinossa". Olen vallan siirtynyt niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taattua ja tuttua tasoa, menoa ja meinikiä, jonka parissa viihtyy.
   E-kirjoihin en ole itse - vielä - tutustunut, mutta systeemi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja toimivalta kaikkine käsittelymahdollisuuksineen.
   Nyt, kun tuntuu siltä, että kirjoja kirjoitetaan sentimetrimitta toisessa kädessä paksuiksi ja vielä paksummiksi, alkavat paperikirjaa lukiessa ranteet olla kovilla, eikä sivumäärä ole oikea teoksen valinnan kriteeri...

   Kommentistasi kiitos ja vauhdikkaita hetkiä Henna Björkin kyydissä Sinulle!

   Poista
 3. Tämä sarja kiinnostaa. Hjuumori on hyvä lisäplussa ja tietysti Rönnbacka on taitava tarinoitsija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi; totta: pilkesilmäisyys on todella suurta plussaa genressä kuin genressä, kuin myös elävässä elämässä, joten mielenkiinnolla odotan sarjan jatko-osia!

   Poista
 4. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit. Jatkoa odotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A ja kyllä vaan, joten kiitos mainiosta vinkistäsi:)

   Poista
 5. Teosta en ole lukenut, mutta tuolla jengirikollisuudella on sama kaava. Se alkaa, se juurtuu, mutta viranomaiset viimeiseen asti vähättelevät sitä. Kun sitten havahdutaan, ylireagoidaan, ja yleistetään. Suomikin on jo myöhässä tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! näin on! On varsin outoa, ettei "Ruotsin mallista" lukuisista varoituksista huolimatta otettu ajoissa opiksi. Nyt se on jo tännekin pesiytynyt ja juurtunut, joten sarjasta: No use to cry over spilled milk....

   Poista
 6. Ylistetty kirjailija. En ole lukenut, aiheet surettavat; lapsivangit, lapsien pakottaminen rikoksiin... Naispoliisi vaikuttaa kiinnostavalta henkilöhahmolta. Meillä on aika lailla irakilaisia täällä pääkaupunkiseudulla, ehkä nousemassa suomalais-irakilaista väestöäkin jossain vaiheessa. Kansainvälistyminen hienoa, rikollisuus inhottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Rönnbacka kirjoittaa vauhdikkaita ja mukaansatempaavia, viihdyttäviä dekkareita, vaikka tässä nimenomaisessa aihe ajankohtaisuudessaankin tulee iholle vastenmielisyydessään. Maailma nyt vaan on tänä päivänä entistä enemmän sekaisin kaikkine ääri-ilmiöineen(:

   Poista