torstai 19. toukokuuta 2022

Samuel Bjørk: "Susi/Ulven" - ex Libris...

"Susi", Samuel  Bjørk, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 422 s., suomentanut Päivi Kivelä.

Samuel Bjørk: on kirjailijanimi, jonka takana on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien. Mia & Munch -jännityssarja on huima kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Lisäksi Bjørk  on kirjoittanut viisi näytelmää ja julkaissut kaksi muuta romaania ja kuusi musiikkialbumia." (Lievelehti)
 

 
                                                            ©Harald Øren 
 
"Kahden 11-vuotiaan pojan ruumiit löydetään oslolaisesta lähiöstä, vieressä makaa kuollut kettu. Murha muistuttaa ratkaisematonta tapausta Ruotsissa: samanikäiset pojat ja valkoinen kani. Holger Munch on nimitetty uuden tutkintayksikön johtajaksi. Hän tapaa poikkeuksellisen lahjakkaan poliisiopiskelijan, nuoren Mia Krugerin, ja näyttä kuvia molemmista rikospaikoista. Mia huomaa heti seikkoja, joita kukaan ei ole ajatellutkaan.
Munch palkkaa hänet välittömästi. Sitten kaksi 11-vuotiasta katoaa. 
Alkaa kuumeinen takaa-ajo, joka sysää Mian yhä syvemmälle pahuuden sydämeen." (Takakansi)
 


 

Bjørk on ottanut oman paikkansa dekkariosastollani aiemmin teostensa Yölintu ja  Poika pimeästä  ansiosta.

Holger Munch   - istui mustassa Audissa, jonka stereoissa soi Bachin sellosarja numero 1 G-duuri, ja hänellä oli huono omatunto koska hän oli lähtenyt perheensä luota kesken sunnuntaisen aamupalan. Eivät he tosin valittaneet.  
Eivät koskaan. Tuli tällainen puhelu milloin tahansa. Myöhään illalla. 
Kesken kesäloman, jouluaattona, juuri kun siankylki oli nostettu pöytään. 
Aina he ymmärsivät. Neljäkymmentäkaksivuotias Holger Munch oli työskennellyt lähes kaksikymmentä vuotta murhatutkijana ja asunut koko ajan hänen kanssaan. Mariannen, Lukioaikaisen tyttöystävän...

Mia Kruger:  - vilkaisi salaa puhelintaan kun leppoisa rikostutkija hymyili ja painoi hissin nappia. "Toimisto on kolmannessa kerroksessa. Yksikkö siirrettiin tänne viime syksynä, mutta remontti on vielä kesken. Tietäähän ne rakennusmiehet." Mia oli pitänyt hänestä heti. Holger Munchista, Ihmisestä tietää heti, pitääkö hänestä vai ei. Ainakin Mia tiesi. Tähän ihmiseen voi luottaa, hän on rehellinen ja hänen lähellään on turvassa, hän auttaa vaikka mitä tapahtuisi, aina kun tarvitsee apua.   

Murha on aina lopullisuudessaan haasteellinen asia, etenkin kun kyseessä on edelleen ratkaisematon tapaus ja kaksi lasta, raakaa ja raadollista. 
Kuitenkin kirjailijan tapa käsitellä asioita empaattisesti ja myötätunnolla kera sujuvasti soljuvan kerronnan ryyditettynä osuvilla henkilökuvauksilla, määrätietoisella tutkinnalla sekä ihmissuhteilla ja niiden kiemuroilla, tuottaa tulosta. 
 
Tämä  Susi  tulikin kuluneella mökkiviikolla luonnon helmassa hotkaistua kahdella lukukerralla, yksinkertaisesti koska sitä ei kerta kaikkiaan voinut jättää kesken. Bjørk vangitsee lukijansa mielenkiinnon vaivihkaa ja vaivatta.
Laadulla on tekijänsä, yksi tämän genren niistä on eittämättä hyvän psykologisen silmän omaava, verbaalikko Samuel Bjørk!
 
- Jos maailma antaa sitruunoita, tee sitruunamehua... 
 
 Mehua mielikseen puristeli:
 

8 kommenttia:

 1. Tämä dekkari pitänee hotkaista jossakin vaiheessa ;)

  VastaaPoista
 2. Vai on tämä kirjailija myös muusikko, en ole tiennytkään. En ole hänen kirjojaankaan lukenut, mutta jännittävältä tämä kyllä kuulostaa. Varmasti juuri sopivaa mökkilukemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On monipuolinen kaveri; seikka joka näkyy positiivisesti hänen inhimillisessä ja mukaansatempaavassa tuotannossaan.
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle:)

   Poista
 3. Kiitos esittelystä, herra on minulle tuntematon, mutta kiinostava kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Tämän herran kanssa kannattaa kyllä tilaisuuden tullen kättä paiskata:)

   Poista
 4. Minulta on tainnut mennä koko kirjailija kirjoineen ihan ohi. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anki! Sitä ohimenoa on ilmassa, mutta sitä hauskempaa on löytää uusia tuttavuuksia, joille ehkä antaa mahdollisuus:)

   Poista