torstai 5. toukokuuta 2022

Pascal Engman: "Lesket / Änkorna" - ex Libris...

 

"Lesket", Pascal Engman, WSOY, 2022, 542 s., suomentanut Pekka Marjamäki.

"Pascal Engman   (S.1986) on kirjailija ja entinen Expressenin toimittaja.
 Lyhyessä ajassa hänestä on tullut yksi sukupolvensa luetuimmista dekkaristeista. Esikoisromaanistaan Patriooteista lähtien hän on käsitellyt päivänpolttavia, poliittisia aiheita. Vanessa Frankista kertovassa sarjassa ovat ilmestyneet aiemmin Polttava maa (WSOY 2020) ja Rottakuningas (WSOY 2021)."

 

                                                       ©Alexander Donka

 

"Miespoliisi murhataan Tukholmassa. Pian rikospaikan lähettyviltä löytyy toinenkin ruumis, nuori tuntematon nainen. Kaksoismurhan tutkinta osoittautuu rikostutkija Vanessa Frankille henkilökohtaisemmaksi kuin hän osasi aavistaakaan. Kun johtolangat vievät kohti Isistä, pelko kasvaa. 
Huoli terroriteoista voi yhdistää ihmisiä, mutta myös toimia koston moottorina – ja silloin vaikutukset ovat tuhoisat." (Takakansi)
 
 

 

Totuttuun tapaan kuten Patriootit, Polttava maa  ja Rottakunigas  tämäkin uutukainen pitää sisällään monenlaisia elementtejä eri perspektiiveistä kuvattuna: hyviksiä ja pahiksia, murhia, Isistä, prostituutiota likaista rahaa ja sen pesua, halveksuntaa Janten lakeja noudattavia kohtaan. Lisäksi  harrastetaan maalittamista ja kaikenlaista keljuilua, mutta  tunnetaan myös huolta ja osoitetaan  huolenpitoa, kiintymystä ja rakkauttakin.

Vanessa:  Hän ei halunnut kuolla. Ei nyt, Muutama vuosi sitten hänellä ei olisi ollut mitään kuolemista vastaan, mutta nyt oli toisin. Nykyään hänellä oli elämässään Celine, joka oli antanut hänelle jotakin, minkä vuoksi taistella. Jotain hienoa, Kaunista. Celine luotti häneen, tarvitsi häntä. 

 Hamza ja Farid: Joskus minusta tuntuu kuin me olisimme ainoat eloonjääneet. Olet täysin väärässä. Meitä on tuhansittain kaikkialla Euroopassa. 
Nukkuvia soluja. Meidän täytyy näyttää muslimiveljillemme ja -sisarillemme kaafirien todelliset kasvot. Herättää heidät. Minä, sinä ja muut kaltaisemme uhraavat henkensä, jotta muslimit ympäri maailman saavat elää arvokasta elämää...

Nykyongelmia  aiheuttavat integroitumattomat maahanmuuttajataustaiset, asuinaluekohtaiset ja väkivaltaiset katujengit ovat jo pitkään olleet Ruotsissa kasvava ongelma, ja sama meno on rantautunut tänne koti-Suomeenkin, - valitettavasti.

-Viime vuosina poliiseja ja heidän lähimmäisiään kohtaan esitetyt uhkaukset olivat lisääntyneet ja muuttuneet aiempaa raaemmiksi. Rikolliset eivät enää empineet ampua yksittäisten poliisien koteja päin tai uhkailla heidän perheitään. Etenkin järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelevia poliiseja uhkailtiin.  
Ennen kuin Vanessa oli siirtynyt Nova-ryhmänä aiemmin tunnetusta erikoisyksiköstä NOA:n murharyhmään, hän oli itsekin joutunut lukuisten uhkausten kohteeksi. 
 
 
he ovat idealisteja, pahoja,
mitä he ovat tehneet kauhujen takapihalla
en osaa kuvata, en osaa muuttaa verta musteeksi...
Tomas Tranströmerin runosta "Carillon",
kokoelmasta Villi Tori (suom. Caj Westerberg)

 

Engman, jonka tavaramerkki ovat lyhyet ja napakat luvut, jatkaa omalla vauhdikkaalla ja vaihtelevalla ripeätempoisen kerronnan saralla tavalla, jossa ei jarrupolkimella ole juurikaan käyttöä ja josta ei jännitystä ja vaaratilanteita uuvu pitäen lukijansa valppaana ja taatusti hereillä.  Kiitos myös suomentaja 
Pekka Marjamäen sivumäärästään huolimatta reipas- ja mukavalukuinen tiiliskivi:)

Vikkelästi vipelsi:

4 kommenttia:

 1. Totta hieman tuota lähiötartuntaa on tullut lännestä meille. Sen sijaan Isis-alueilla olleita on Ruotsissa asetettu syytteeseen, ja lapsia on otettu huostaan, mikäli lehtijutut pitävät paikkaansa.

  VastaaPoista
 2. Valitettavasti tuokin virus on levinnyt lahden yli...
  Juohtuu mieleen kolme hyvää sääntöä, jotka Isäni opetti minulle lähtiessäni 13-vuotiaana ensikertaa ulkomaille Ruotsiin oppilasvaihtoon: Pidä aina huoli siitä, että sinulla on voimassa oleva passi ja mukana matkarahat paluulippuun sekä muista, että maassa maan tavalla tai maasta pois. Tällä on menty, matkailtu ja oleskeltu pidempäänkin ulkomailla onnistuneesti:)

  Kiitos kommentistasi ja keväistä viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
 3. Ruotsissa on ja on ollut selvästi vaikeuksia kohdata tiettyjä tosiasioita, mitä maahanmuuton onnistumiseen tulee. Hyvä, että on kirjailijoita, jotka käsittelevät aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa ja Engmanin tyyliin kuuluu juuri erilaisten "kipupisteiden" esillenosto.
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikonloppua Sinulle:)

   Poista