tiistai 24. toukokuuta 2022

Kari Enqvist: "Wilson" - ex Libris...

 

"Wilson", Kari Enqvist, WSOY, 2022, 328 s.

"Kari Enqvist syntyi Lahdessa 16. helmikuuta 1954. Opiskeltuaan Helsingin yliopistossa hän väitteli tohtoriksi hiukkasfysiikasta keväällä 1983.Tällä hetkellä hän on kosmologian professori Helsingin yliopistossa. Hänen kansainvälinen tutkimusyhteistyönsä on laajaa, ja hänen artikkeleihinsa on viitattu lukuisissa tutkimuksissa. Kari Enqvist toimi tutkijana CERNissä 1984-86, Wisconsinissa Madisonin yliopistossa 1986-87 ja Kööpenhaminassa apulaisprofessorina 1990-94." (WSOY)

                                                         ©Veikko Somerpuro
                                                     

"Emilia on sairaalapsykologi ja Kassandra yrityskonsultti, kun mystinen Wilson ilmaantuu Jupiterin kiertoradalle. Etsiessään omaa paikkaansa ystävykset haparoivat kiinalaisen ylivallan vuosikymmenten lävitse kohti tulevaisuutta
jonka tuhoutumista Jupiteria kiertävä kuu tuntuu ennustavan. Wilson synnyttää uskontoja ja väkivaltaa sekä suistaa poluille, jotka vievät kauas lähtöpisteestä.
Se on kohtalontähti, joka loistaa läpi vuosikymmenien ja muokkaa Emilian, Kassandran ja heidän läheistensä elämää." (Takakansi)
 


 
Kari Enqvist on mielenkiintoinen ja laaja-alainen persoona, jolla meriittejä riittää, joten odotusarvo tämän esikoisen suhteen oli  korkealla. Tähtitiede on täysin vierasta aluetta, mutta tähtiä ja öisiä tähtitaivaita on tullut katseltua ja ihailtua sitäkin useammin.  
 
Onko Wilson tämän päivä fiktiota ja tulevaisuuden faktaa, kuten meitä nyt puristavat virusepidemiat ja Ukrainan sotakin?
 
- Wilson oli saapunut näyttävästi. Sen lähettämien röntgensäteiden taifuuni oli herättänyt Maata kiertävät vakoilusatelliitit raportoimaan kiireesti isännilleen samalla kun gravitaatioaaltoilmaisimet ympäri maapallon olivat purskahtaneet soimaan kuin ääniraudat.
 
"Tutkijoiden mukaan Jupiterin läheisyyteen on saattanut asettautua aurinkokunnan ulkopuolinen kappale", YLE:n iltauutisissa ilmoitettiin varovasti. Uutistenlukija oli vakava ja pukeutunut tummiin. Tähtitieteilijöitä ja fyysikoita haastateltiin studiossa. Presidentti twiittasi, ettei paniikkiin ole syytä. 
Pörssikurssit notkahtivat kuin pääosuman saanut nyrkkeilijä.
 
Riemastuttava esikoisromaani: tuhtia, uudenoloista ja raikasta, humoreskia ja loistavalla verbaliikalla tuotettua kerrontaa. 
Immersoivaa, vaikka osa tekstistä avaruuksineen ja planeettoineen meni yli horisontin niin se ei yllätyksellisesti kylläkin haitannut ratkiriemukasta ja antoisaa lukukokonaisuutta. 

Henkilökuvaus suhdekiemuroineen oli eläväistä ja lähestymistapa elämänläheinen. Turvaa haetaan myös uskonnollisuudesta yhtenä coping-keinona  lahkomaisine, hurmoksellisine  ilmentymineen ajan hengessä  eli tuntemattoman edessä, ja se  oli vakuuttavasti sisään ympättynä mm. näin:
 
Eljas isäänsä Jania saattelemassa:  Se hallitsee kaikkea, sillä suurin kaikista on Tian.  Tian kietoo meidät kuten kotelo kietoo silkkitoukan, Elias vakuutti kiihkeästi.  -  "Diippiä shittiä", joku kuiskasi kuuluvasti."  "Ja sinne henki Qi,
lopulta kohoaa."    - "Kiireesti karkasivat Choun vuodet, kiireesti Lun mestari K`ungin. Ihmisen elinpäivät: tulla ja mennä" ...  
 
Yksinkertaisesti: kuin Rubikin kuutio, jossa kaikki palat istuivat jämptisti kohdallaan. Matti Ruokosen tyylikäs kansi kruunaa kokonaisuuden.
Toivottavasti tämä on ensimmäinen monesta seuraavasta romaanista!

-   Suositun kosmologin monikerroksinen esikoisromaani. Tähän WSOY:n toteamaan minulta  painokas KYLLÄ!

Voihan Wilson:

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja kiinnostaa. Olen lukenut Enqvistiltä yhden kosmologiaa käsittelevän tietokirjan ja jo siinä ihastelin hänen kirjoitustaitoaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit! Enqvist on kirjailijanakin innostava ja avarakatseinen. Tämä Wilson vei mennessään ja jätti jälkeensä hyvän lukukokemuksen, samaa toivon Sinulle:)

   Poista
 2. Anki on lähettäny seuraavan kommentin, joka näkyi sähköpostissa, muttei kirjautunut tänne:
  Anki on lisännyt kommentin postaukseesi "Kari Enqvist: "Wilson" - ex Libris...":

  Olen lukenut joitakin Enqvistin kolumneja Yleltä ja ne ovat usein mielenkiintoisia, aina hyvin kirjoitettuja. En tiennytkään, että häneltä on tullut fiktiota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, Enqvistin kolumnit ovat olleet mielenkiintoisia, ja sitä on myös tämä hänen mainio esikoisromaaninsa.
   Kiitos kommentistasi ja hyvää helatorstaita Sinulle!

   Poista