lauantai 14. toukokuuta 2022

Eppu Nuotio: "Leinikkimekko - Raakel Oksa ratkaisee" - ex Libris..

"Leinikkimekko - Raakel Oksa ratkaisee",  Eppu Nuotio, Gummerus Kustannus Oy, 2022, 232 s. Kansi Timo Numminen.

Bestsellerkirjailija Eppu Nuotion  (s.1962 Iisalmessa) tuotanto sisältää romaaneja, lastenkirjoja, kuunnelmia, näytelmiä ja tv-elokuvien käsikirjoituksia.
Berliini-vuosien jälkeen kirjailija on palannut Suomeen ja asuu pääkaupunkiseudulla miehensä ja koiransa kanssa." (Lievelehti)
 

                                                               ©Liisa Valonen

 

"Raakel Oksa saa remontointiprojektikseen vanhan kerrostalohuoneistoasunnon Töölössä. Raakelin ja hänen luottoremontoijansa Dannen purkaessa väliseinää rakenteista löytyy peltilaatikko, johon on säilötty katkaistu letti, leinikkimekko ja pala hartsia. Merkillinen löytö ei jätä Raakelia rauhaan.

Kesällä 1960 lahjakas viulistityttö matkustaa Kainuusta Helsinkiin
Sibelius-Akatemian kesäkursseille. Hilkka asettuu vanhapiikatätinsä asuntoon. Unelmien kesän yllä laskeutuu kuitenkin synkkiä varjoja, kun Hilkka ei enää tunne oloaan turvalliseksi." (Takakansi)Eppu Nuotion kanssa emme ole aiemmin sattuneet kohdakkain, joten oli jo korkea aika ja tästähän muodostui todella iloinen yllätys! 

- Ovet ovat upeat. Vanhan puun tiheäsyinen, oksaton kauneus raapaisee Raakelia aina vain. Vanha ovi avaa kertomuksen. Missä tuo puu kasvoi, josta nuo ovet syntyivät, kuka sen kaatoi, kuka veti hevosella metsästä, ketkä olivat nostamassa tukkia sahatavaraksi, kuka sahasi, kuka pinosi laudat, kuka ne laudat osti ja kuka teki ovet?
"On kyllä hienot", Raakel sanoo.
"Tällaista puutavaraa saa, kun puut kaadetaan keskitalvella, varastoidaan ainakin pari vuotta ja kuivatetaan kahteen kertaan, ulkona ja riihessä. Näitä puita ei olla uittamalla kuljetettu", Danne vastaa ja silittää lähimpää seinään nojaavan oven poskea...

Tämä Leinikkimekko oli jo nimeltään sisältönsä henkinen, positiivisella tavalla kotikutoinen, vanhassa Helsingissä tutuilla kaduilla kulkeva, herkkä viulutyttöineen, romansseineen ja elävine ja todentuntuisine persoonan piirtoineen. Sen verran usein kun on tullut itse remonttireiskan apulaisena oltua, niin jossain kohtaa alkoi remonttipöly houkutella tippoja nenästä ja vaatia silmätippoja kuivuviin silmiin;) Mikä kertoo paljon Nuotion kerronnasta, joka  oli siis luontevaa ja  hyvätasoista ynnä juonenpunonta vaivattomanoloista

- "Kaikki järjestyy", Raakel sanoi. Niin hän uskoo, luottaa siihen enemmän kuin mihinkään muuhun. Kaikki järjestyy, kaiken on lopulta järjestyttävä, sillä muuten missään ei ole mitään mieltä. Mikään ei kenties järjesty niin kuin sen kuvittelee tai edes toivoo järjestyvän, mutta jotenkin asiat aina lutviutuvat, jotenkin elämä kannattelee...

Teos iloisen värikkäine kansineen istui saumattomasti omaan lukuvireeseen ja tuotti hyvää mieltä:). 

Tuohon edelliseen  sitaattiin myös vankasti nojaa ja uskoo:


8 kommenttia:

 1. Minullakin on Eppu Nuotion kirjat vielä lukematta, mutta tämä kuulostaa kyllä houkuttelevalta, joten toivottavasti muistan etsiä tämän käsiini jossain vaiheessa. Mukavaa keväistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä mustia aukkoja väistämättä tulee, mutta sitä mainiompaa on tehdä uusia löytöjä ja kokea ahaa-elämyksiä kirjallisuus- ja kirjalijarintamalla,
   Kommentistasi kiitos ja aurinkoista viikonlopun jatkoa Sinulle:)

   Poista
 2. Joitain dekkareita olen Eppu Nuotiolta lukenut, ihan kelpoja. Laitan tämän varaukseen, ihan tuon viimeisen sitaatinkin vuoksi, se on niin totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja tuntuu somasti omalta!
   Kuopuksella oli pienenä henksel´villenä tapana topakasti lohdutella nähdessään minut pahoilla mielin: "Älä sure äiti, kyllä elämä järjestää".
   Kiitos Cara kommentistasi, aurinkoista ja kevääntuoksuista sunnutaipäivää ja viikonalkua Sinulle:)

   Poista
 3. Ei ole tullut luettua Nuotion kirjoja. Tätä joskus kirjaston pikalainoissa vilkuilin, mutta jäi valitsematta. Ehkä voisi joskus kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Meitä tuntuukin olevan useampia katveessa olevia ja olleita, mutta on aina hauskaa löytää jotain uutta ja kiinnostavaa!

   Poista
 4. Itsekään en ole Eppu Nuotiota lukenut, mutta wikipedian mukaan hän on näytellyt lottaa ja tuon Mollen Tuntemattoman olen pari kertaa nähnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Eppu Nuotio näkyy olevan monipuolinen persoona kulttuurialalla, ja tämä oma ensituttavuuteni hänen kanssaan tuotti silkkaa lukemisen mielihyvää:)

   Poista