tiistai 2. heinäkuuta 2019

Arne Dahl: "Äkkisyvä/Mittvatten" - ex Libris...

"Äkkisyvä", Arne Dahl, Into Kustannus, 2019, 349 s., suomentanut Kari Koski.

"Arne Dahl,  Oikealta nimeltään Jan Arnald (s. 1963), kuuluu Ruotsin rikoskirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen. Hänen suosituttu A-ryhmä-trillerisarjansa kuvaa Ruotsin rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa.
Jan Arnald on kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja. Omalla nimellään
Arnald on kirjoittanut viisi kaunokirjallista teosta. Arnaldin väitöskirja
Artur Lundkvistista (Genrernas tyranni) julkaistiin vuonna 1995.
Arnald oli Ruotsin akatemioitten lehden, Artesin viimeinen päätoimittaja vuoteen 2005 asti ja nykyisin hän toimii Aiolos-kirjallisuuslehden toimittajana.
Arnald asuu Tukholmassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa." (Otava)


                                                             ©Sara Arnald

"Ex-poliisi Sam Bergeriä epäillään murhasta, johon hän on syytön. Samaan aikaan hänen taisteluparinsa Molly Blom viruu sairaalassa koomassa. Takaa-ajettuna ja epätoivoisena Berger pakenee hyiselle saarelle Landsortin lähistölle ja asettuu syrjäiseen turvataloon odottamaan tilanteen rauhoittumista.
Sam Bergeriä ei kuitenkaan ole luotu katsomaan sivusta, kun Tukholmaa uhkaa terroristi-isku ja vapaalla jalalla kulkee arvaamaton murhaaja, jolla on hallussaan nuori tyttö - ja jolla saattaa olla yhteys Molly Blomiin. Mutta onko Berger osa ratkaisua vai osa ongelmaa?" (Takakansi)


Sarjan edellisissä osissa Rajamaat, 2017  ja Sydänmaa, 2018 Dahl paljasti leijonankyntensä ja teki selväksi lukijalle dekkaristintaitonsa.  Edellisten osien lukemisesta oli aikaa, joten kärryille hyppääminen ei ollut ongelmatonta etenkin kun Dahlin tanakassa seurassa saa pitää hoksottimet alvariinsa hollillaan, jottei hupsahda väliveteen. Tämä kolmas osa rävähtää erikoisesti alkuun vimmatusti pöristen; aivan oikein: pöristen. Viattomat luontokappaleet on inhasti valjastettu tappolentueeksi ja lukiessa surina on korvinkuultavaa. Osumatarkkuus ei kaikeksi onneksi ole 100-prosenttinen, eikä teos näin ollen hyydy alkumetreilleen.

-  Siinä sitten istui sankarimme, kelloja ja kellonkoneistoja harrastava Berger, unohdettuna, käpertyneenä helikopterin nurkkaan, lentosairaana, luodin synnyttämä kipu rinnassaan ja koko ruumis vihlovien mehiläisenpistojen peitossa. Silti hän oli ylivoimaisesti parhaassa kunnossa kallistelevaan pieneen tilaan kootuista potilaista.

 - Mutta yli kaksikymmentä kuollutta, Deer sanoi. Miksei saarella vilise toimittajia maailman joka kolkasta?   -Tuo nyt vastaa Ruotsin lähiöjengien muutaman kuukauden toimintaa Andersson, Säpon turvallisuustiedusteluosaston päällikkö vastasi kyynisesti ja kohautti olkapäitään, - Ja kyse näyttää vielä olevan samasta ilmiöstä kuin sielläkin: murhaajat murhaavat murhaajia 

Dahl ja etunenässä triumviraatti Molly Blom, Sam Berger ja Desiré Rosenvist kumppaneineen tarjoavat tiukkoja ja yllätyksellisiä juonenkäänteitä, erilaisia persoonallisuuksia, yhteistyötä ja petosta sekä  tilanteita, joissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Dahlin ote pitää herpaantumatta eikä lukijakaan saata päästää ajatuksiaan harhateille, jottei vajoaisi äkkisyvään. Intensiivinen ja tuuhea teos!!

-  Aavelaivan kannella oli koko hänen elämänsä. Ja se oli tallella. Kaikki oli tallella. Hän avasi kätensä kupiksi. Se oli tyhjä. Siinä oli elämä. Ei mitään ja kaikki.... 

Osa ratkaisua vai osa ongelmaa? Hyvä kysymys.


Välivedessä suunnisti:

8 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, ihastuin Arne Dahlin tv-sarjaan A-ryhmästä. Piti taannoin matkustaa ja pärjätä Ruotsista, ja katsoin paljon SVT:tä. Luin sitten koko A-ryhmä sarjan, joka jatkui vielä sitten Europolissa. Näitä uudempia en ole ennättänytkään lukea, mutta kyllä niidenkin aika varmasti tulee. Hyvä bloggaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Sinähän oletkin oikea Dahl-ekspertti, kuten aarreaitaksi blogiasi Rajamaiden yhteydessä mainitsin.
   Se, mikä ei ole takanapäin saattapi hyvinkin olla edessäpäin;)

   Poista
 2. Olen lukenut Rajamaat ja Sydänmaan ja todennut kirjoittajan kyvykkyden koetella lukijan hermoja. On ihan huippu jännitysromaanien alalla. Sam Berger ja Molly Blom... kaikenlaista muistuu mieleen kun mainitset nimet. Taitaa olla taas niin että lukiessa joutuu eläytymään monenlaiseen epämukavuuteen. Muistan hytisseeni kylmästä lumimaisemissa ja silleen. 😀 Kun tulee takakansi vastaan voi sulkea kirjan helpotusta tuntien 📘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dahlin tapa kirjoittaa, pitää lukijansa valppaana ja vireystilan korkealla. Kirjailijan ote on on vähintäänkin katu-uskottava, mainiota seuraa.
   Kiitos kommentistasi ja verratonta viikon jatketta:)

   Poista
 3. Kiitos kinnostavqstq arviosta. Olen Dahlini lukenut, tämä Äkkisyvä on pinossa muiddn mukana odottamassaa pääsyä mökille iltalukemisekxi.
  Ps. Siellä on myös Kultahäkki, joten kerron siitä kun olen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, Sinulla onkin tuossa kaksi vallan erityyppistä seuralaista ja olisi tosi kiintoisaa kuulla, kuinka ja josko kultahäkin ovi avautui! Leppoisia iltatuokioita:)

   Poista
 4. Kiitos kirjan mielenkiintoisesta esittelystä. Laitan tämän lukulistalle. Dahl vaikuttaa jotenkin hyvin tutulta nimeltä, mutta en ole varma, olenko lukenut häneltä mitään. - Mukavia aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dahl on positiivisesti poikkeava, tasalaatuinen ja omanoloinen dekkaristi, jonka seurassa ei aika tule pitkäksi. Kannattaa tutustua tilaisuuden tullen. Kukkaniittyjä ja pilvipaimenia kesänjatkoosi:)

   Poista